GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

Jag orkar inte banta

2012-03-25 | 11:21:43 | Krönika/Politik/Tankar



God förmiddag blogosfären. Hoppas ni mår finfint!

Igår innan vi skulle hem till mina svärföräldrar på midag, så fick jag ett mindre tjockispsykbryt när jag skulle klä mig. Och genast började min hjärna tänka " ikväll ska jag abolut inte äta så mycket av det som bjuds, från och med imorgon så ska jag skippa de omtalade dumma kolhydraterna, jag ska bara äta ägg  försöka äta så lite som möjligt helst inget alls och springa en mil osv".

Darling ser att jag är på krigsstigen mot min egen kropp och säger att jag är fin.

Sen kommer vi hem till svärisarna efter några kilometers cykeltur och får jättegod middag, god sås, gott kött, god potatis, goda tillbehör. Vin och öl. God efterrätt. Och så kände jag bara att det finns ta mig fan alldeles för mycket gott att äta och njuta av för att jag ska orka bry mig om bantning och ha massa skuldkänslor för vad jag stoppat i mig.
Jag orkar inte. Jag vill inte.
Jag gick ner 22 kilo under gymnasiet bara genom att äta bra mat och röra på mig två gånger i veckan. Då var jag iofs väldigt överviktig  så var väl lättare att gå ned då med väldigt enkla medel som aboslut inte funkar idag.
Under hela mitt vuxna liv har jag sedan dess  tampats och kämpat med vikten och enda gången jag varit någorlunda smalsmal så blev jag det genom att utesluta kolhydrater - förutom väldiga mängder vattenmelon, äta ett ägg till frukost och sen ett ägg till lunch och sen springa 7 km och efter det cykla 1,5 mil på motionscykel. Så jävla tråkigt. ...och jag tyckte ju ändå jag var fet.

Jag vill vara smal, absolut, men jag orkar bara inte kämpa så inhelvetiskt för det.
Kommentera 17 st

Kommentarer
Charlotta
2012-03-25 - 12:27:15

Känner igen mej i den där frustrationen. Ibland kan jag tom bli bitter eftersom jag liksom inte äter några mängder men lägger på mej så himla lätt. Blir avundsjuk på de som kan äta normalt och ändå vara smala. Men. Jag vet att det inte är rätt. Vi är byggda olika med olika förutsättningar allihop och ibland blir jag så jäkla trött på den där normen som styr oss alla. Äter just nu LCHF (osb, tänker inte börja propagera för det och göra reklam.) Det passar mej men jag går ju liksom inte ned massor för det. Vet eg inte vad jag vill säja med den här kommentaren mer än att jag förstår hur du känner och att det är så jäkla jobbigt med kropp och vikt ibland. Och, du är jättefin!!

Jessica
2012-03-25 - 12:50:52

Men Anna, du är inte tjock och behöver absolut inte banta! Du är jättefin precis som du är! Verkligen jättefin! Kramar <3

Jessica
2012-03-25 - 12:57:02

Har försökt börja skriva den här kommentaren hur många gånger som helst nu, men jag vet inte hur jag ska formulera mig. Jag känner i alla fall igen mig i dina sådana här inlägg, inte just med vikten men i hur man så lätt bryter ner sig själv istället för att bygga upp sig själv.



Förra året hittade jag en livsfilosofi som ändrade hela min världsbild och gjorde att jag äntligen började ifrågasätta och jobba med att omarbeta mina invanda tankar om mig själv. Jag är verkligen inte framme än, men en liten liten bit på väg iaf. En stor hjälp på traven till detta har Irinas blogg, rosaglasogon.se, gett mig. Jag hittade dessa två inlägg inom ämnena vikt som kan vara läsvärda:

http://rosaglasogon.se/2011/08/11/hjalp-hur-far-jag-tillbaka-min-smala-kropp/ och

http://rosaglasogon.se/2010/07/01/lasarfraga-var-borjar-forandringen/



Det kan nog vara lätt att avfärda det hon skriver som flum och happy go lucky-fluff, vilket jag själv gjorde innan jag vid ett återbesök på bloggen hade en öppnare inställning (mindre pessimistisk) och en "jag har provat allt annat, inget har funkat, kan lika gärna testa detta"-attityd.



Ta hand om dig!

Johanna
2012-03-25 - 13:16:28

Du är ju jättefin och absolut inte tjock, och dessutom är det inte snyggt att vara pinnsmal!! var nöjd med hur du är=)

Kram

Anni
2012-03-25 - 13:16:37

Du behöver inte banta, du är jättefin! Förresten är bantning det säkraste sättet att gå upp i vikt på. Det skapar bara en massa fixeringar.

Wysteriia
2012-03-25 - 14:03:55

Jag försöker mest bli hälsosam numera..då jag inte vill behandla kroppen som en sopstation..den ska ju hålla några år till ändå :) Men banta....trååååkigt juuhe!

ANNAWII ♥
2012-03-25 - 14:51:10

Det låter sunt gumman! Man lever bara en gång och varför plåga sig genom livet när man faktiskt kan njuta?



Kram

Ling-Ling
2012-03-25 - 14:51:22

Förstår precis hur du menar. Jag vill gå ner lite i vikt eller ialafall inte gå upp ner. Men jag kommer nog aldrig bli smal för jag vill inte ge upp det jag behöver för att bli det. Jag vill äta kolhydrater och chips och godis ibland. Jag vill inte träna varje ledig stund. Framförallt vill jag inte vara så besatt av vikt och att kontrollera den som vissa verkar vara. Det finns viktigare saker i livet. Förresten är du fin som du är, hoppas du själv tycker det också ibland! :)

linnea sundberg
2012-03-25 - 16:18:36

Åh du är så fin och bra! Får man fråga vart du köpt din lilla skinnjacka? Letar och letar efter den perfekta, korta skinnjackan som ska få hänga med i sommar till klänningar :)

Sofia
2012-03-25 - 16:50:16

Man ska njuta av det som gör just en själv glad! Man missar så mycket genom att gå runt och oroa sig och fundera hela tiden.

Cecilia
2012-03-25 - 20:27:34

Du är fin som du är! Dessutom är du superduktig, kreativ, konstnärlig, idérik och har ett sådant driv, som få har!

Josefine
2012-03-26 - 11:56:54

Vet precis vad du menar! Och jag måste bara tipsa om LCHF - den "dieten" har förändrat mig totalt! Det är så enkelt (enklare när man har kommit in i det ordentligt) och det är så gott. Det är ingen bantning och det är mer en livsstil än en diet. Man äter riktig mat och man äter ordentligt - ändra skillnaden är att exkludera kolhydreterna. Det finns även efterrätter av LCHF-recept.

Prova det och se hur det känns - jag tror dock du kommer trivas med det! Och självklart får man unna sig ibland! ;)

LCHF-husmanskost är en receptbok av Anna Hallén som jag tycker är superbra och det finns många andra böcker om det också!

Lycka till och sluta må skit!



Och din darling har rätt - du är fin! :)

KRAM

Garderobsgrubbel&Byråbekymmer
2012-03-26 - 13:08:56

Josefine: tack men nej tack.

lchf för mig är lika mycket som "vanlig" bantning att börja tänka extra mycket på vad man äter och inte ska äta och jag har testat och bara tyckt det varit jobbigt och mått väldigt dåligt av det.

Bra att det funkar för många av er och blir en livsstil men jag vill ha en livsstil där jag äter pasta =)

Linnéa
2012-03-26 - 19:04:54

Som du redan vet älskar jag din blogg, du är så otroligt jordnära och sprudlande. Jag hatar precis som du, alla sorters dieter, just därför att de är dieter. Som du vet så gick jag på en detox vilket innebar att jag försökte rensa kroppen. De två första dagarna åt jag bara frukt och grönsaker, samt drack grönt te och örtdryck från hälsokosthandeln (som faktiskt var riktigt god, men dyr). Jag höll mig helt borta från mjölkprodukter de två första dagarna. Sedan försökte jag bygga upp en bra kost från början, alltså hur fasiken skall jag äta för att må bra? Jag bestämde mig för att äta varannan timme. Jag utförde det hela när jag var ledig under en vecka och precis innan jag startade åt jag allt godis och skit tills jag typ mådde illa haha, då brukar man klara sig bättre. Jag ställde iaf mobilklockan på larm varannan timme, för att inte glömma att äta. Oavsett om jag var hungrig eller ej så åt jag något litet - men i matväg =) det var det viktiga. Så gjorde jag några dagar vilket på något sätt lurade hjärnan till att fatta "du kommer inte svälta ihjäl" för det är det jag upplever att den gör och då överäter man. Nu äter jag 6-8 ggr om dagen vilket kräver en del planering. Men jag gör iaf såhär (och man måste hitta sitt eget sätt):



Frukost: Fyll en literflaska med vatten, häll i typ 3dl i en mixer, på med hallon, naturligt bakprotein, psylliumfrön och flytande honung. Koka två ägg, å drick en stor kopp te (jag dricker utan mjölk) med honung.



Mellis: Banan



Lunch: Pannkakor, paj, pastasallad, pizza eller dylikt - pajbotten/pizzabotten har jag specialrecept på som man blir äckligt mätt av - det går inte att överäta. Har massa pålägg vilket gör att man upplever att man äter mindre då man äter mindre bit i diameter haha. Man kan även äta en smörgås med massa pålägg, har recept på bröd om du vill ha. Alla bottnar och bröd består av en hel del protein. Vatten att dricka



Mellis: Fruktsallad - gärna mango som gör en mer mätt +te =)



Mellis 2: Turkisk yoghurt med honung och micrade jordgubbar - så jäkla gott!! Snåla inte på portionen haha =) mumma



Middag: Helt olika, ibland två mackor med stekt ägg, ibland viltwok med massor av styrka och grönsaker och nudlar - ät det du tycker är gott!



Kvällsro - te innan sängdags som heter kvällsro



Såhär mycket proppar jag i mig var dag. Eftersom jag äter så ofta hinner jag aldrig direkt bli hungrig och min mage är i farten hela tiden. Givetvis gör psylliumfrön och proteinberikade bröd etc sin del men jag mår mycket bättre och får inte längre panik över vad jag skall äta och när och bla bla bla. Kanske passar det inte dig men jag har på något vis tagit övertaget över mina hjärnspöken. Givetvis stoppar jag i mig godis emellanåt fortfarande och kan få extrema sockerbegär men i det stora hela äter jag bättre. Jag har haft bulimi och som liten var jag jättekräsen och åt nästan inget alls så jag anser att nu när jag faktiskt KAN äta - varför låta bli???



Å Anna, du är så himla fin och jag önskar att du kunde se det =)

Catharina
2012-03-27 - 02:36:32

Ähmen you go girl! Mat är gott! :) Bantning och dieter är jobbigt. Testade lchf ett tag men saknade ris och pasta så jäkla mycket så jag lade ned det och glömde bort strl. 36 drömmen :P Vem bryr sig :)

Erika
2012-03-29 - 12:14:09

"...sen springa 7 km och efter det cykla 1,5 mil på motionscykel. Så jävla tråkigt. ...och jag tyckte ju ändå jag var fet."

Liksom, när man väl fastnar i dom tankebanorna så spelar det nog ingen roll hur mycket man går ner, man blir ändå aldrig nöjd. Det bästa är väl att jobba med sin syn på sin egen kropp och inse att man är vacker som man är. Det är såklart aldrig bra att vara överviktig, det är inte hälsosamt. Det är inte heller hälsosamt att vara för smal.

Tänk om det var lika mycket hets kring att "må bra med sin kropp" och "acceptera sin kropp" som det är att "ha en smal kropp". Tänk vad mycket bättre många skulle ha mått!

Annie
2012-03-31 - 17:05:13

Känner verkligen igen mig, men vi måste lära oss att vi är fina som vi är! Det är klart att man inte ska äta vad som helst och hur mycket som helst, men det viktigaste är att man trivs med sig själv. Det är då man är som vackrast!


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: