GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

write what you...

2023-10-30 | 18:46:06 | Egocentrerat&Vardagligt, Text//Författarskap/Dikt/Prosa,

 
Om dryga månaden - 1 december släpps ju första delen i min adventskalender. En bok i fyra delar som jag skrev i somras. 
På bilden skådar ni två saker som framtida böcker ska handla om och som jag nu är igång och skriver på. Det ena kan jag väldigt mycket om. Det andra kan jag ingenting om…mer än att ta död på. Och det gäller inte zebran. Den är bara med för syns skull, hehe.
Ibland är det write What you know…och ibland ligger det roliga i att write What you don't know.
 
Det bokmanus som ska in till förlaget allra först av de jag håller på med kräver också en hel del research och mer än någonsin förr kräver det att jag har koll och ordning & reda på detajer, årtal, åldrar med mer. Det blir en hel del stödanteckningar och tangentbordet omges av nedklottrade lappar och papper. Tidskrävande, men oj så kul!
Kommentera 0 st

8 veckor av saknad

2023-10-27 | 09:35:56 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
Idag är det åtta veckor sedan vi var tvungna att låta vår älskade Ozzy somna in. Och som jag saknar honom. Ja, det gör vi båda två. Det tog hårt på oss. För en katt är ju så mycket mer än "bara en katt". Han var med oss i femton år. Varit med genom flyttar, husköp, sjukdomar, sorg och i glädje. 
Det är så påtagligt att det saknas en familjemedlem.
I så många år har vi varit fem stycken här. Två människor och tre katter. Fem olika personligheter. Fem olika läten. Fem olika matfavoriter. Fem olika vanor. Fem olika platser i soffan.
Och nu är en av oss borta.
Allt annat än ”bara” en katt. 
Så mycket, mycket mer. 
Så oerhört tomt.
 
Ozzy var den som la sin tass på min panna när jag hade ont.
Han fick somna in med sitt huvud på min arm.
Kommentera 0 st

Använda kappan efter vinden

2023-10-26 | 09:26:21 | Egocentrerat&Vardagligt, Klädfunderingar& Önskeoutfits, Outfits och Garderoben,

 
Eftersom det nu nödvändigt ska vara kallt och grått väder i ett halvår framöver och lager av kläder och stängda skor är ett måste och jagtycker det mesta faktiskt blir till min blogs namn: Garderobsgrubbel och Byråbekymmer... ja då försöker jag hitta de få ljuspunkter som finns med just den typen av klädsel.
Till de få ljuspunkterna hör:
1) utsvängda lagom lösa jeans
2) Boots och stövlar med platå för en sjuttiotalslook/feeling
3) Kappor. 

Punkt 3 är favoriten på listan. Jag är en sucker för kappor och får lägga band på mig för att inte köpa fler. Jag har en röd, två grå, två rosa, en svart, en hundtandsmönstrad och en zebramönstrad. Plus fyra fuskpälsar då. 
…fast skulle absolut vilja hitta en perfekt blå kappa…å vad sjutton, en kamelfärgad.
Ja, det var dagens ytliga fashionfunderingar och överkonsumtionscravings i denna höstmörkra värld. Nu ska jag återgå till mitt bokmanus.
Kommentera 0 st

nummer sju eller tio?

2023-10-25 | 14:57:43 | Egocentrerat&Vardagligt, Text//Författarskap/Dikt/Prosa,

 
Jag känner ett sådant enormt skrivpirr nu.
Kanske för att jag för första gången på tre år, ja någonsin egentligen, kan ägna mig helhjärtat åt skrivandet. 
För även om jag fått ur mig flera böcker senaste åren så har jag ju samtidigt pluggat heltid och kämpat med att fördela tiden mellan tentor, grupparbeten, examen och annat med just skrivandet. Suttit helger och sena kvällar.
Men nu, nu kan jag skriva på heltid. Och dagtid. Och ta helg.

Mina kommande boksläpp - adnetskalendern är nu lämnat till förlaget efter sina redigeringsrundor.
Jag har precisavslutat ännu ett spökskrivuppdrag..
En gång i månaden ska krönika skrivas till lokaltidningen.
Och framför allt sitter jag nu  och tar tag i nästa egna bokmanus - det som ska bli mitt boksläpp 2024.
 
Sedan, huruvida det är min sjunde eller tionde bok, ja om det får de adventskalenderlärda tvista om.
…fast i och med att adventskalendern faktiskt är fyra delar så kan vi väl säga att jag nu håller på med min tionde bok?
Kommentera 0 st

Sommar och svett, stolthet och skämskudde

2023-10-24 | 12:34:37 | Egocentrerat&Vardagligt, Text//Författarskap/Dikt/Prosa,

 
Det känns så himla roligt att ha skrivit en adventskalender! Att jag blev tillfrågad om jag ville. Att efter 4 sommarböcker med Barbro & Barbie få göra 4 små juliga böcker.

Sedan ska det erkännas att det var lite svettigt att jag ganska direkt efter ha skrivit färdigt den senaste sommarboken direkt hoppade på det här projektet. Och dessutom samtidigt vara mitt uppe i examensarbetet. Skallen kändes något mosig där i juni när skolan var över och jag var mitt i kalenderdel 2. Sedan var ju juni väldigt solig och varm så just julinspirationen kändes lite långt bort just då. Då blev det helt klart lättare i regniga juli!

Men böckerna blev skrivna och nu är jag och redaktör Jessica inne i den allra sista slutfasen av redigeringen, jag tror minsann att alla delarna åker tillbaka till förlaget idag för att korrekturläsas. 
En redigering som fått mig att ta fram skämskudde ett antal gånger för mitt överanvändande av orden ’så’, ’ju’ och framför allt ’medan’. Jag kanske rent av behöver läggas in på någon slags avvänjning för medan-olister?

Men alltid lär en sig något om sitt skrivande under redigeringsfasen och snart är det ju dags att påbörja nya bokprojekt. Helst utan ett överflöd av de där tre orden då. 
Och tänk att jag fått ur mig alla de där böckerna de senaste tre åren varav alla utom en bara det senaste 1,5 åren.
Det är knappt två år sedan jag fick mitt första bokkontrakt och sedan dess har det alltså blivit fem till… och nu sitter jag med kontrakt på ytterligare fyra böcker. Galet! 
Jag är ödmjukt tacksam för alltihop.
Men samtidigt så jädra förbaskat stolt över mig själv.
Kommentera 0 st

Juljitter på fjölleby camping

2023-10-23 | 14:08:59 | Egocentrerat&Vardagligt, Text//Författarskap/Dikt/Prosa,

 
Jul med Barbro och Barbie! Äntligen kan jag berätta vad jag pysslade med större delen av sommaren: Jag skrev på en adventskalender i fyra delar. Älskade Barbro, dottern Ingela och barnbarnet Barbie återvänder i fyra kortare böcker som släpps varje fredag i december innan jul . 
Jag hann knappt bli klar med sommarens tre Barbro-böcker innan förlaget tidigt i våras frågade mig om jag inte ville fortsätta med Barbro men nu i en juligare skrud. Och det kunde jag självklart inte tacka nej till.

I adventskalendern “Juljitter på Fjölleby camping” får vi följa de tre kvinnorna Jonsson och hur de tacklar den stundande högtiden. En jul som visar sig bli allt annat än vad någon av dem hade tänkt sig.
Första delen släpps den 1 december och du kan redan nu spara/bevaka de fyra delarna där ljud- och Eböcker finns.

Även dessa kommer att läsas upp av eminenta Klara Zimmergren.
Kommentera 0 st