GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

Farväl sommarens rosor

2020-08-31 | 22:52:38 | Foto/Fotografering, Text//Författarskap/Dikt/Prosa,

 

Farväl sommarsång 

Farväl August.

Och juli och juni likaså.

Äpplens syrlighet

Plommons söta förruttnelse

Fyller den luft som nu kyler ned

Det känns som sommar än i solens stillhet

Men var vind vittnar om höstens närhet

Kortare dagar längre mörker

En altandörr som nu blir allt mer stängd än öppen

Prinsessan Diana som dog den sista av augustis dagar,

kanske som ett tecken på sommarens slut och kyla som tar vid

Farväl sommarens rosor

I minnet blommar ni än

Kommentera 0 st

Sköna Lördag

2020-08-29 | 16:55:38 | Egocentrerat&Vardagligt, Hus/Renovering/Inredning,

 
 
Regnig men ack så skön lördag. Startade med massa kaffe, färskt bröd med goda pålägg och en del skrivande.
Sen, trots regn, så kom mamma förbi och vi begav oss ut på en riktig långpromenad och efteråt följde den ömma och snälla modern med tillbaka och hjälpte till med en ordentlig storstädning. eller hjälpte till, hon gjorde det mesta. Hon svabbade, dammsög, gned, skurade, torkade och puffade och fluffade och hann till och med att göra en liten ommöblering medan jag mest sysselsatte mig med städning av badrummet . Vet inte hur hon gör. Det har jag frågat mig så många gånger. När mamma städar blir det verkligen RENT. 
Vissa ( jag ) är bra på att stöka ner..Vissa ( mamma) är bra på att städa.
 
Nu väntar strax lite filmhäng med Karin här i den städade puffade och fluffade soffan.
 
 
Kommentera 1 st

solhälsningar och papperstext

2020-08-28 | 18:45:34 | Egocentrerat&Vardagligt, Text//Författarskap/Dikt/Prosa,

 
Första  skolveckan är gjord och det är fredag kväll! Ännu en grej jag ser fram emot med att plugga nu är att faktiskt få den här "helgkänslan" på riktigt.  När man jobbar inom handel så jobbar man ju ofta helger och storhelger och är ledig mitt på veckan eller jobbar två dagar ledig en jobbar fem ledig två jobbar tre ldig en osv. Och det har sin charm det med men det kan också ge en liten tomhet att när andra med mer regelbundna tider är lediga så har jag jobbat.
 
Veckan har bjudit på en del regn men också en hel del bikinitimmar och flera morgonar med kaffekoppen ute på trädäcket. Varje dag som kan börjas så är en ren ynnest!
 
Men tillbaka till skolan - det är skrivarlinjen jag börjat denna veckan. En del skrivövningar och nu ska vi tänka över vilket projekt vi vill jobba med och göra en projektbeskrivning. Jag har ju påbörjat flera stycken så kallade feelgoods..en deckare och några krönike/kåserier.
 
Men jag har även märkt att jag tenderat gå åt dikthållet.
Och idag printade jag ut en del.
 
 Här har jag  bara samlat ett gäng texter jag skrivit här instagram som bildtexter som varit lite åt dikthållet och printat ut dom för att se hur det blev. när de var samlade. Ska göra likadant med några påbörjade projekt o se hur de känns utskrivna o se vilket som lockar mest att ha som projekt på skrivutbildningen. Känns lite mer på riktigt när de hamnar på papper så här än bara på skärmen.
 
Men nu blir det en drick och lite tilltugg innan det ska kockas fredagsmiddag!
Kommentera 1 st

en bukett kärlek

2020-08-25 | 18:19:33 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
Morgonen började där, på altanen, i morgonsol bredvid poolen med en kopp kaffe. En lugn och skön stund för att vakna till liv och för att insupa det sista av sommaren innan jag jag gick in och satte mig vid köksön för min andra skoldag vid skrivarlinjen. Responsmetoder, textflöden, skrivövingar, textsamtal. Zoomförvirring och Zoomklassrum. När tekniken funkar är den ganska så fantastisk. 
 
Medan jag satt och pluggade så var min älskade mamma på utsidan av huset och oljade in altanen och bättre på färgen på grunden där helgens strykningar inte riktigt hade fäst. Hon tog bort tejpen runt fönster och dörrar. 
 
Ändå var det jag som nu mot kvällen ändå fick en blombukett av henne och pappa. Men kanske var det för att förra veckans slit då jag i princip gjorde en hel högskulekurs klar som jag nu fick högsta betyg på alla inlämningar och A+ på det konstnärliga och T+ på det tekniska och därmed nu har 15 högskolepoäng i Modeskiss och Illustration.
Kanske var det också lite blommor för att jag igår på nåt sätt fick ytterdörren över stortån som drog med sig halva nageln.
Kanske fick jag blommorna helt enkelt för att jag har jäkligt fina föräldrar, för att jag är älskad, för att jag är jag.
Oavsett så är jag oerhört tacksam.
 
 
Kommentera 0 st

dags för nåt nytt

2020-08-23 | 22:23:50 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
Lite som det känns att ta sats för att våga doppa foten i vattnet,  för att känna av temperaturen, den där bävan för hur kallt det kommer vara men med pirret och hoppet att det ska vara varmt.. ja så känner jag just nu denna söndagskväll. En vecka somlite pasande nog började med värmebölja och högsommar men som avslutas med höstvibbar när jag nu står inför skolstart.
Imorgon börjar liksom ett nytt kapitel. Eller ska man säga nygammalt? För jag har ju pluggat förr. En hel del faktiskt.
Men så här på heltid och som huvudsyssla har jag inte gjort den 2006-2007. Och jag har aldrig läst ett helt program på högskola. Fast det börjar ju i och för sig nästa måndag. Imorgon börjar den ettåriga skrivarlinjen på folkhögskola och nästa måndag påbörjas de minst två åren på högskola som ska ge mig en, förhoppningsvis, examen som informationsarkitekt . Jag ska läsa allt på distans. Kan förhoppningsvis sköta företaget bredvid , då och då skriva frilanskrönikör . Men nu ska jag alltså plugga på heltid.
Självdisciplin deluxe.
Sätta mig in i zoom. Ha gruppmöten och projektarbeten online etc. Jag känner mig nervös, taggad, spänd, pirrig och totalt clueless. Men känns också skönt att jag ändå senaste året valde att plugga x antal kurser vid sidan av jobb så att jag ändå är inne i högskoletänket, akademiska skrivandet etc .
Så får vi se sen då när jag fyllt 40 om jag tar en kandidatexamen. Men men lets do this!
Kommentera 1 st

she who worships the sun

2020-08-22 | 10:18:14 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
Soldyrkaren. Jag. Mitt element.
Jag undrar om jag hade bott i LA eller på Hawaii eller vad som verkar vara drömska Aruba, hade jag någonsin blivit mätt på sol? Eller är det just det faktum att solmånaderna är så få här i Sverige som gör att jag kan ligga timme efter timme dag efter dag utan att tröttna när vädret väl tillåter?
 
 
Nåväl. Regnet och åskan kom för några dagar sedan och på bara några timmar blev somrig värmebölja till fuktig begynnande höst.
Men temperaturen har varit ytterst behaglig ändå och både igår och i förrgår har jag och älskade mamman min slitit med husgrunden, framsida altan och mamma gick även loss med sax och och annat och fixade buskar och annat. Vi har skrapat och tvättat, grundat , tejpat, målat och jag ska visa före/efterbilder när det är helt färdigt men oj vilken skillnad det blir även om kulören är snarlik.
Och jag är så jäkla tacksam att mamma har intresset och vill hjälpa till.Ger av sin tid. Igår slet vi från morgon till sen eftermiddag. Och det är ju så kul...ja förutom att skrapa färg...och ok olja och lasera är väl inte jättekul heller när träet säger slurp med en gång haha.
 
Både jag och sambon har ju varit väldigt mycket "leja bort det som går" när vi renoverat för vi är väl inte de händigaste och hellre inse det än försöka sig på en massa som sen bara står ofärdigt.
Men när jag och mamma ger oss på nåt, då jädrar! Och så kommer pappa förbi mellan varven ibland och även han besitter ju en jäkla kunskap och tja åker gladeligen och hämtar kopplingar och skär till vattenslangen och annat och snickrar ihop en liten entretrapp till källaringången mm.
 
Men nu ska jag njuta av en ledig helg. Förra fredagen tentade jag av en kurs och igår kväll skickkade jag in allt till en annan kurs. På måndag drar allvaret igång med heltidsstudier.
Blir antagligen inte bikini- och poolhäng men går nog njuta ute ändå.
 
Kommentera 0 st

Jag och Bob Dylan under stjärnorna

2020-08-20 | 20:40:11 | Egocentrerat&Vardagligt, Text//Författarskap/Dikt/Prosa,

 
Till tonerna av The sound of silence och vad som låter som ettusen gräshoppor 
I skenet av gatlyktan ute vid gatan doppar jag först fötterna.
Vattnet som nu känns ljummare än augustikvällens luft som är fylld av flera dagars värme.
Av hetta.
Vattnet når knäna innan jag drar upp benen igen.
Jag reser mig.
Våta fotsulor mot soluppvärmt trädäck.
Kläderna faller.
En hög av tyg bredvid vattenmörknat trä.
En kropp som sätter sig.
Som sedan glider i.
Ner.
Vatten mot hud. Ett simtag. Två simtag. Vänd. Kroppen som delar vattnet. Skvalpet.
En kropp som är ett med vattnet.
Med sig själv.
Hud som blänker under kvällshimmelen som kommer tidigare för varje dag nu.
Mörkret som komma skall.
Men där och då är det bara ljus.
Liv.
Jag och vattnet.
Det ljumma .
Ljudet av tystnad och jag hör hela världen.
Jag känner mig aldrig så levande och så fri,
som jag gör under de där baden de här stilla sommarkvällarna .
Min egna heliga ritual.
Min stund.
Mitt jag.
Det byts låt och sedan lovsjunger jag och Bob Dylan tillsammans under stjärnorna .
Kommentera 0 st

Augusti - i år hade du mig at hello!

2020-08-19 | 17:30:03 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
Njutet. Det fullständiga och totala njutet. Augusti har fyllts av dagar som skänkt harmoni i hela mig. Jag har varit så innerligt tacksam för varje solig dag.
Och det har inte hänt så mycket mer i livet just nu än just detta totalt njut av denna fantastiska värme och lyxen att från tidig morgon till kvällen kunna ligga vid poolen och bara låta tankarna flöda fritt om allt och ingenting för att ibland hoppa i vattnet för en stunds svalka och låta kroppen flyta ikapp med de planlösa tankarna. Att i kvällningen som fortfarande är behagligt varm läsa ut ännu en bok medan gräshopporna spelar sina behagliga melodier i den ännu lummiga grönskan runtom mig , ja det är ett fullkomligt fantastiskt gott nog liv för mig. Faktiskt ganska så fulländat.
 
 
 
Och vem behöver ens åka någonstans när en kan ha det så här gott hemma?
Det är den totala lyxen att faktiskt  bara ha fått vara hemma just nu när augusti levererat bästa sommarvädret dag efter dag.
Men ok. Jag har inte BARA solat. Jag har gjort lite nytta också medan jag legat där och päst och plaskat.
Jag har ju läst en högskolesommarkurs i miljöhistoria/miljöekonomi under fem veckorsom  jag anmälde mig till när jag varken visste nåt om jobb eller utbildning. Så har pluggat och skickade in en hemtenta i fredags som var ganska mastig. Och denna vecka så slutför jag den kurs i modeillustration som jag läste i våras men som luften gick ut mig litegranna med allt som hände med jobb, uppsägning, två rån på jobbet, sjukdomar etc..
 
Och den 24:e, altså nu på måndag,  sätter en av de två heltidsutbildningar jag kommit in på igång och måndagen efter det sätter den andra igång och jag är så pepp! Så det blev en och en halv månads arbetslöshet samtidigt som jag ändå hållt igång för skojs skull ändå.. för nån a-kassa har jag fortfarande inte sett röken av.
Men som sagt - lyx lyx lyx att få vara hemma just nu.. och väldigt billigt dessutom .
 
 
 
Kommentera 0 st

lyckorus och livslust

2020-08-13 | 22:39:47 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
Det är en sådan känsla av både lyx och utav frihet de här sommarkvällarna som ett kvällsbad bara känns som ett måste. Ett måste av det bästaste slag. Inget ångestmåste utan ett rent välmåendemåste. Ett badfnatt. Ett lyckorus. Själva essensen av vad sommar är. Lätt, lekfullt, varmt, friskt, glädje...lyx i dess enklaste form.
Augusti fortsätter att leverera totalt och innerlig sommarkärlek. Jag ler inombords och jag ler mot himmel, mot vattenytan, mot livet och mot mig själv.
 
Kanske känner jag också bara ett extra uns av tacksamhet denna sexårsdag sen propparna besudlade mina lungor och att jag just idag bara känt glädje och välmående.
Kommentera 2 st

she who enjoyed herself...

2020-08-12 | 21:58:40 | Egocentrerat&Vardagligt, Illustration/Teckning/Konst/Design,

 
”She who enjoyed life, herself and didnt give a damn!”
80x100cm
Blandteknik
5000kr
(maila [email protected] vid intresse)
 
 
”She who also enjoyed life, herself and didnt give a damn!”
157cm
Woman
Not for sale
 
Ja är det nåt jag bryr mig allt mindre om är det vad andra tycker om mig, framför allt hur jag ser ut  eller vad jag borde göra eller inte eller borde ha på mig eller inte ha på mig. Jag orkar heller inte bry mig om att hålla inne med mina åsikter eller vara rädd för att säga vad jag tycker och tänker.
Min lkropp, mitt liv, mina val, mitt tycke och smak. 
 
Kommentera 0 st

Augusti - jag är dig tacksam!

2020-08-10 | 18:17:35 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
Augusti , i år slår du mig med häpnad och tar mitt sommartörstande hjärta med storm. Du förgyller min hud , du tillfredsställer mitt sinne. Du bringar värme , ja hetta och jag har satts i en tacksamhetsbrand . Jag hade inte vågat hoppas att du augusti skulle väga upp för den kylslagna juli och tillåta de lataste av dagar och kvällar av magi. Luft som darrar och med doft av plommonsötma och nyutslagen kaprifol tillåts jag drömma om fortsatt sol...
 
Ja alltså vilken lycka att värmen kom med besked innan helgen och det blev många långa timmar vid poolen fredag, lördag och söndag och flera nyanser brunare hud! Och att värmen ser ut att stanna minst en vecka till! Underbart!
 
 
Idag var det dock lite molningare några timmar, men ändå jätteskön temperatur. Så blev långpromenad med mamma på morgonen och sen, jädrar röjde vi här i trädgården. Jag klippte gräset medan mamma tog hand om ogräs och tistlar. Vi fyllde säckar och sen kom en Allservicefirma och tog hand om allt avfall och röjde upp bakom allt trädgårdsavfall som samlats på hög bakom skjulet i flera år. Så tacksam att mamma hjälpte mig/oss och så himla skön känsla efteråt. Njuter av att titta på trädgården just nu.
 
Men nu ska resten av kvällen ägnas åt en hemtenta i min sommarkurs om Miljöhistoria.
 
Kommentera 0 st

Skapar filtrerad verklighet även filtrerade minnen?

2020-08-03 | 18:23:17 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
( ...till vänster helt ofiltrerad och till höger ett väldigt poppis filter på Instagram Stories.
Klänningens ton är nog mest överensstämmande med den högra men inte är jag så brun och gyllene som den filtrerade bilden...)

I början av en av mina favoritfilmer ” Medan du sov” så pratar Sandra Bullocks karaktär om sin barndom och hur hon och hennes pappa gjorde saker. Man får se scener på en liten flicka och en man och helt plötsligt i minnesberättandet säger Sandra ” I just don´t remember it being so orange” vilket ju i sig är en skojig replik till berättargreppet att just porträttera dåtid i varma toner eller svartvitt.

Men jag kom att tänka på denna replik idag när jag själv fick upp sådana där bildminnen ala  ”den här dagen för 3 år sedan” och att jag för mitt liv inte klunde minnas att jag just kunde varit så brun eller haft den storleken på mina ögon.

Filter Filter Filter.

Som fotograf vet jag allt om att skapa ”drömbilder”. Redigering. Förvrängning. Ibland handlar det helt enkelt om att skapa en stämning eller att man efter samtal med kunder kommit fram till vilket stuk de vill ha på de bilder de betalat för och vill smacka upp på väggen.

Man kanske tar bort en störande lyktstolpe i en bild och vill en kudn att jag ska ta bort en finne så gör jag det.

Och ibland är det helt enkelt omöjligt att just exakt fånga alla färger man upplever att man ser , kamerabilden blir lite platt så i efterhand justerar man med kontrast och mättnad etc.

Och självklart fanns retusch och censur och filter även innan sociala medier och digitalkamerornas tid. Sjuttiotalets polaroidbilder gav ofta en mer gul eller rödaktig ton på det som fångades och visst sjutton var det bara de bästa bilderna som hamnade i fotoalbumen förr, inte alla dom när folk blundade eller nån satt med smörgåstårtan halvvägs in i munnen eller alla bilder med ett finger framför linsen.

Men jag kan ändå inte hjälpa att jag undrar lite, i all filtrerad verklighet som idag visas upp i flödena, skapar folk nu mer helt filtrerade minnen?

Minns man ens vad som faktiskt hände eller minns man bara den bild man valde att lägga upp? Och för vem är det egentligen man filtererar?

Kommentera 1 st

Så kvinna, sätt du på dig dina klackar och låt dig inte trampas på!

2020-08-02 | 21:26:45 | Krönika/Politik/Tankar,

 
 
Ni som följer mig på instagram, ja det mer privatliv-vardagskontot kunde för några dagar sedan se på stories under en kväll när jag tappert försökte garderobsstäda och då syntes en del av mina skor.. Många har dm:at och frågat hur många ..och jag troratt på bara filmsnuttarna syns drygt 80 par... och då är det ju inte alla.. det finns fler. Så räknar med 100+.

De flesta är ju dock av öppna sandaletter/klackar gjorda för sommaren. Så jag bor ju definitivt i del land och klimat för den här sortens skofablesse.. särskilt när stora delar av de få dyrbara sommarmånaderna regnar bort och det dessutom pågår en pandemi så att 4 par klackar inte fått åka på någon greklandsresa.
För övrigt har jag sett på en del feministkonton det senaste att klackar kritiseras. Att det punkt slut är en smärtsam och handikappande tingest för kvinnor. Jag håller med att det i klackskornas begynnelse mest var ett fotdon gjort för kvinnor att sitta still i precis som ”flickkläder” ofta inte är gjorda för lek som ”pojkkläder” är.  Flickor ska duktigt sitta still och behaga inte ränna runt eller vara på vift...rymmen..

Men för mig som kort kvinna blir också klackar ett hjälpmedel i vardagen så att jag slipper be om hjälp hela tiden i mataffären för att jag inte når eller trillar i frysdisken . Likaså hjälper det mig att komma upp mer i ögonnivå med män istället för att bokstavligen ses ned på samt hamna i ett underläge bland både människor längre kvinnor. 
Det är inte bara smalast som är norm och ideal i vårat samhälle. Längd är också ett ideal. 
Så allt är inte så svart eller vitt och kan delas in i bu eller bä, rätt och fel.
VAd vissa rakt av bara värderar som något kvinnoförminskande är en annan kvinnas hjälpmedel mot att just inte bli en " damsell in distress" på Ica.
 
I en av debatterna kring detta med skor jag gav mig in i så fick jag lite så där snorkigt " hört talas om platåskor?". NU hade jag inte någonstans skrivit ut vad för klackar jag använder vare sig stilett, kilklack eller platå men hen förutsatte helt enkelt att jag trippade runt på smala klackar. Och fine. Det gör jag ofta. Men platå är likväl en klack så det blir också en värdering och en fördom kring vilken klack kvinnor bär och vilken som är "ok" eller inte.
 
Och jag tror att det blir det här pekpinneriet som många gånger gör att ,ånga inte , tragiskt nog, vill kalla sig feminister . 
Nu är min feministiska övertygelse så rotad och stark i hela mig så jag kommer aldrig överge den feministiska kampen och kan se bortom just det här attackerandet på en "medsyster" och jag förstår ju allt som oftast också vad baktanken och varifrån tankarna kommer.
 
Men jag tror att det ändå är viktigare att fokusera varför inte kvinnor tar sig fram t ex i arbetslivet eller i relationer än hur de tar sig fram över en gata.
 
Varför så många kvinnor fortfarande tar på sig rollen att vara mamma åt både barn och partner och jobbar dubbelt och trippelt..Varför kvinnor tacksamt uttrycker att deras män "tillät dom" en sovmorgon och skötte markservicen för det hem och barn de förhoppningsvis faktiskt skaffade 50/50. Varför kvinnor tror att deras egenvärde sitter i deras utseende eller varför kvinnor godtar att deras barbröstade män på stranden säger åt dom att behålla bikinitoppen på. 
Varför kvinnor så ofta beskrivs med utseendemässiga egenskaper som söt och fin och vacker snarare än smart , tuff, cool, modig etc. 
 
Så kvinna, sätt du på dig dina klackar och låt dig inte trampas på!
 
Kommentera 0 st