GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

Skrivåret 2023 och Författardrömmar 2024

2023-12-30 | 15:27:07 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
Som så många andra författare ska väl även jag sammanfatta skrivåret som gått.
2022 var ju året jag debuterade och släppte två böcker plus fick avtal på tre böcker till om Barbro & Barbie vilket var magiskt i sig men 2023 blev ju än bättre:

✨Tidigt i våras, mitt under slutredigeringen av sommarens kommande boksläpp hörde Wapi av sig och undrade om jag ville skriva årets adventskalender och låta Barbro & Co fira jul. 
Jag sa JA på stört.

✨Sommaren ägnades åt att skriva ”Juljitter på Fjölleby camping”. Jag var något mör i skallen efter den intensiva våren med redigering av andra böcker samt examensarbete. Men det gick!

✨ I juli släpptes de tre kortare böckerna om Barbro och Barbie: ”Sommarspaning & Snickarglädje”, ”Flamingos, Fejk & Familjefejder” och ”Living la vida glamping- andra sommaren”.

✨I slutet på september skrev jag på ett fyrboksavtal med Wapi🥂 2 böcker vardera i 2 olika serier som kommer släppas i alla format under 2024 och 2025.

✨ 1 oktober besökte jag bokmässan för allra första gången. Både som författare och besökare. Och som författare på scen! Jag och Lovisa på förlaget diskuterade mina älskade karaktärer Barbro & Barbie. Det var fantastiskt kul!

✨Och varje adventshelg har det nu då alltså släppts en ny del i min adventskalender ”Juljitter på Fjölleby camping”. 
Barbro har fått nya fans och överlag har dessa fyra böcker fått fantastiska betyg och omdömen och jag känner mig helt överväldigad. Det känns galet att jag lyckats skapa de här karaktärerna som så många nu älskar och vill ha mer av. Vilken dröm!

Nu är jag i slutfasen av ett av de där manusen som jag skrev kontrakt på i september. Råmanus ska in i mitten på januari. Det är något helt annorlunda än vad jag skrivit förr rent storymässigt men jag tror att Avanna Larsson-ingredienser kommer kännas igen. Lite humor- även om denna bok har mycket mer allvar och mystik, starka kvinnor och feminism.
 
Så, vad har jag då för drömmar inför skrivåret 2024?

✨Jag vet ju redan nu att jag kommer släppa åtminstone en bok 2024 och att jag ska skriva på flera till som ska släppas.
Jag drömmer om att den boken ska hamna högt upp på listorna, få en fin recension i BTJ och varför inte rent av kanske florera som boktips i Gokväll?

✨Jag hoppas verkligen att jag kommer kunna landa ett eller två bokkontrakt till under 2024. Dels för att jag har idéer (många), dels för att det där med att leva på skrivandet är SVÅRT! Det krävs kontrakt och pengar för att kunna skriva.
All kudos till er som faktiskt klarar av att skriva flera böcker jämte heltidsjobb. 🙌🏻

✨Om jag fick drömma fritt - och hey, det får jag ju, skulle jag gärna se att böckerna om Barbro & Co även kom ut i tryckt format.

✨Kanske inte dröm utan snarare målsättning: Tuffa till mig lite. Våga tro på mig själv lite mer. Att jag kan det här.
Kommentera 0 st

Juldagar

2023-12-29 | 16:23:07 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
Julen den kom och försvann och snart är det nyår. Men trots att julen svooschade förbi så var julaftonen jättefin. Lugn och fri från stress, press och krav. Vi firade här hemma hos oss med våra föräldrar. Fikabuffé och bubbel, kaffe, glögg och klappar. 
Julaftonskvällen var det bara jag, sambon och katterna.
 
Jag blev absolut bortskämd under granen med spets och flanell, stickat och vin, hudvård och hårvård, litteratur och konfekt. Så fina klappar från alla ♥
 
 
 
Sedan innfann sig den härliga och sköna  mellandagslunken.
Lata morgnar. Lång frukost. Soffslapperi. En promenad innan mer soffslapperi och så det ljuvliga småätandet av allt julgodis och julfika som blev över från julafton.
Sällskapsspel och film efter film. 
Repeat
 
 
Fika är också väldigt viktigt vid författande. Smulor en del av skrivprocessen.
Trots en del skrivkramp under senhösten plus en handledsinformation som hindrade mig från att skriva känner jag nu efter några dagars flow att jag är helt i fas med pågående bokmanus som ska in den 15 januari.
Ett manus som i dagarna dessutom tog en helt oväntad twist jag inte såg komma men som känns helt rätt och som ger mig pirr i fortsatt skrivande.
Även om jag just i det här bokprojekt faktiskt haft ett väl utarbetat synopsis så är jag ändå min skrivprocess vana trogen: Ett kapitel föder ett annat och jag vet knappt själv vad som ska hända förrän jag skrivit det. 
Cirka 75% är skrivet nu och jag känner mig trygg att komma i mål med resterande 25%.
Kommentera 0 st

En liten helg-recap

2023-12-18 | 17:33:25 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
Fredagen började ju med boksläpp 3 av 4 denna månad då tredje delen av min ljud- och Eboksadventskalender "Juljitter på Fjölleby camping släpptes. 
Sedan blev det långpromenad och lite julklappsshopping med mamma innan några timmars skrivjobb följde.
 
Fredagen blev extra lyxig då jag var hembjuden till min vän Jenny på bubbel, vin och mat för att fira boksläpp, fira vänskap och catcha upp lite då det återigen var alldeles för längesedan vi sågs. I matväg bjödes det på välkomstplock, gazpacho och hennes gudomliga heta tomatpasta 👌🏻Möms, I say, Möms!
 
 
Lördagen inleddes med lång gofrukost och någon timme i soffan med sambon...efterföljt av än fler sofftimmar och slökollande på julfilm varvat med bokmanusidéer som marinerade i skallen.
Sedan spelade vi spel och åt en god ädelostpasta.
 
 
Söndagen började bra, med lite adventsfrukost, lite handling och ärenden men sedan blev det ledssammare då älskade Biscotti hade en riktigt tuff eftermiddag. Stackaren. Jag försökte vara nära och det blev två av Lord of the rings-filmerna och på kvällen blev det fajitas och ett glas vin.


Önskar er alla en finfin start på denna veca som nu leder in oss till själva julafton.
 
Kommentera 1 st

"Det går bra nu"

2023-12-14 | 18:31:35 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
”Det går bra nu du”.
En replik och ett konstaterande jag fått höra ett antal gånger det senaste året. Och jag vet aldrig riktigt vad jag ska svara på det. För jag vet inte vad den andre menar med just ”det går bra”.
Ibland känns det som att det enbart ligger en pengamässig värdering i påståendet. Vilket det känns som somliga enbart baserar på en tro att ett författarskap betyder sanslöst mycket pengar.
Somliga, som stannar mig på stan, tycker säkert att det går bra för att det ser ut som ett enormt kliv upp en karriärstege från att ha suttit i kassan på Netto i sex år till att släppa böcker.
Och jag antar att det är lätt att just tycka att det går bra för någon om denne syns i syns i tidningen, att något en skapat hamnar på en topplista. Slitet bakom nämns inte. Och jag antar att det är svårare att säga till t ex en sjuksköterska eller lärare att ”det går bra nu du” även om det kanske är hens absoluta drömjobb. 
Det där ”det går bra nu” kan ha många innebörder. En är absolut pengamässig. Men en annan sida kan ju vara att just få hålla på med det en drömt om. Oavsett vilket yrke det och oavsett om det får uppmärksamhet i lokaltidningen eller ej.
Men jag märker att jag så ofta hamnar i en slags försvarsställning när folk säger ”det går bra nu du”. Jag vill förklara att jag inte är rik. Tvärtom. Jag våndas också jättemycket bolåneräntorna och får magknip när jag tänker på det. Jag pantar också burkar för att få in dyrbara extrakronor. 
Men jag kan absolut skriva under på att ”det går bra nu” på så sätt att mitt slit gett utdelning. Att jag just nu, med snålt leverne, kan hålla på med det jag drömt om. Men det tog också oerhört många år. 
Och att det var det här jag behövde för en vardag med en kronisk sjukdom som endometrios. 
Och jag lever med en ständig medvetenhet att det oerhört snabbt kan vända till att inte gå bra alls.

Min största rikedom ligger helt enkelt i att jag har den där klicken med familj och vänner runt mig som ger mig trygghet och kärlek No matter What. Där går det bra. Bäst rent av. 

Ja, det var dagens svammel.
Kommentera 1 st

min kropp är...

2023-12-07 | 10:23:28 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
Ja, ni vet hur somliga brukar säga "Min kropp är mitt tempel"? Just nu känner jag mer att min kropp är  en fallfärdig rivningskåk.
Det är endometriosbesväv, en handled som åkt på en redig inflammation och som hndrat mig från att skriva senaste veckan - vilket inte är optimalt för en författare. Och igår började höften att strejka. 
Suck.
Nej 42årsåldern har hittills inte imponerat kan jag säga.
 
Men om en ska hitta lite juleljusglimtar bland krämpor, sorger och besvär så är det:
 
 
1) Det är fantastiskt vacker och vintrigt ute nu vilket jag absolut föredrar framför regnig, grå sörja.
 
 
2) Kommunen har låtit trycka upp en förstoring av ett juligt motiv jag gjort och hängt upp den på Turbinhusön - finaste platsen här i Tidaholm.
 
 
3) i lördags var jag med på Julstämning/Julmarknad och sålde julkort, skulpturer, prints och konst. Och böcker. Det var jättekul, trots enormt värkande handled. Och stelfrusna tår. Fast min ömma moder kom med både andra skor och värmesulor. Jag antar att hur gammal en än är så är en sin mammas barn ändå. ♥
 
 
4) I fredags släpptes första delen av min adventskalender och förlaget skickade ut pressmeddelanden.
Kommentera 0 st