GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

sometimes I cook

2021-03-24 | 20:51:49 | Egocentrerat&Vardagligt, Mat&Recept,

 
 
Eller jag lagar väl egentligen ganska mycket mat och jag kan tycka att det är ganska kul. Ibland väldigt kul. I alla fall när jag får till det, hehe.
Igår fylldes kyl och frys och skafferilådor på med allt möjligt efter storhandling -  och jag ÄLSKAR att ha massor hemma och att ha massa alternativ till frukost lunch middag fika och allehanda gottesug. Olika pastasorter, keso, pålägg, grönasker, pizzakit, bär, yoghurt, juice, olika bröd, godis, chokladsorter, pastasåser, massa ost....mmm
 
Och ibland så gillar jag att testa mig fram i matlagning och hitta på nån ny rätt istället för den "vanliga" veckomatsedeln som oftast innehåller spaghetti med köttfärssås ( som ju dock är bland det godaste man kan äta) en chicken ala king etc.

Så igår lekte jag fram nån slags kycklinggratäng med kycklingfiléer, saffran/tomatcremefraiche, babyspenat, lite paprika,lök,  kryddor och riven ost. Blev smaskens. Serverades med ris och en stor sallad.

Har ni förresten varor som alltid/aldrig finns hemma?

På min alltid-köpa-hem-lista:
OST i flera former (riven, skivad, mozzarella, babybell, feta, brie...)
Bröd - mackor är basföda
Grön Pesto - till pizza, pasta, mackor, såser..
Babyplommontomater - har alltid en ask ståendes framme och äter av under dagen.
Nån pastasort
Gurka
Ruccola 
Choklad - mörk, ljus, smaksatt, mjölkchoklad

Vad som nästan aldrig finns i det här hushållet:
Mjöl .. jaa bakingredienser överlag som socker, bakpulver, vanillinsocker..Jag är ingen bakare.
Mjölk - förutom nåt enstaka inköp till caffelattesug eller en tequila rose.
Potatis ( bakpotatis eller typ pommes undantaget) Vi är inga koktpotatisätare.
Ättika... typisk sån grej som man ju egentligen borde ha hemma och som typ mamma så husmoderligttipsande ju säger om så mycket -  ” ja men ta bara lite ättika...”.

Borde ta med det på nästa shoppinglista..
Kommentera 2 st

somliga kanske behöver perspektiv på sina perspektiv..

2021-03-17 | 18:10:10 | Egocentrerat&Vardagligt, Krönika/Politik/Tankar,

 
Många debatter blir helt snedvridna.
Som den när Sverigedemokrater alltid ska ställa två svaga grupper mot varandra och anklaga invandrare för hur dåligt våra pensionärer har det istället för att kanske tycka att vi kan omfördela miljonfallskärmar och annat . men nej det tjänar ju inte deras agendor.
 
Likaså tycker jag väl att en del influencers lite väl ofta startar upp nån slags debatt om något och får en massa re-posts och heja- och hurrarop för en hel del märkla ting och tomt blahablaha.
 
Det senaste som jag tyckt varit något absurdt och väldigt märkligt är att storys och flöden under gårdagen svämmade över av att ganska stora profiler och en del mindre började att jämföra p-piller med Covid19-vaccinet efter att Astra-Zenecas vaccin stoppats tillfälligt i en del länder efer en del rapporter om blodproppar.
 
Ärligt talat förstår jag inte varför det ens jämförs?
Ja det är fantastiskt mycket inom vården som är helt snett vad gäller forskning, vård och behandling av kvinnor, kvinnors besvär och kvinnors åkommor och symptom.
 
Men att påpeka att massor av kvinnor går runt daligen med risken för blodproppar för att de/vi käkar p-piller och att det ska sättas i perspektiv och jämförelse med män(?) som blivit rädda för vaccinet...nja.
 
För det första, käkar du p-piller och faktiskt går runt och är rädd för det - SLUTA ÄT. Punkt.
 
Jag är en av dom som fick lungorna fulla av blodproppar och det högst sannolikt pga just p-piller och jag levt med ångest i 6,5 år sedan dess. Varje gång det hugger i ryggen så tror jag det är proppar eller var gång jag får blodsmak i munnen så bultar panikkänslorna i bröstet ...

Jag förstår essensen av jämförelsen, det gör jag verkligen. 

 MEN! det blir ändå en ganska sned jämförelse.

För i slutändan:

Två olika preparat med två ganska olika syften. Och jag som absolut vill vaccinera mig är glad att de stoppar och undersöker saken även om fallen är ganska få. Då jag är mer proppbenägen nu efter att en gång ha haft proppar och helst aldrig vill gå igenom det helvetet igen.

Så att det stoppas kan vara en stor tjänst mot alla kvinnor som ätit just p-piller och faktiskt redan fått blodproppar. Likaså kanske mot kvinnor som även käkar p-piller och just redan går runt med en eventuell tickande bomb i sig, vaccinet kanske bara blir gnistan som får den att explodera? Bland de rapporterade fallen finns ju faktiskt kvinnor också, även dödsfall.

I slutändan finns det  ändå flera bra/bättre alternativ till p-piller. Men inte till vaccinet.

(För hey, avstånd verkar ju inte vara nåt alternativ för folk vad gäller varken det ena eller andra i längden, eller hur?)

 

Så lite perspektiv på perspektivet kanske?

Kommentera 1 st

Gratulera inga kvinnor idag

2021-03-08 | 12:09:04 | Egocentrerat&Vardagligt, Krönika/Politik/Tankar,

(null)

Internationella Kvinnodagen idag då. I år igen. Och sociala medier kommer svämma över av en massa "Grattis alla kvinnor!" och mailboxen med rabattkoder som "Firar alla kvinnor!" och ber kvinnor spendera sina underbetalda löner på framförallt kläder och smink för att göra sig vackrare enligt normer.
Så vad är det vi säger Grattis till denna Kvinnodagen?
Att vi året om fortfarande lever i ett patriarkat?
Att utvecklingen åter går bakåt när länder och stater förbjuder abort?
Att det fortfarande blir en helt snedvriden debatt om mäns skäggväxt när det vankas snack om gratis mensskydd?
Att kvinnor fortfarande tjänar mindre än män? På arbetsplatser och sedan obetalt arbete i hemmet och sedan för att kvinnor stannar hemma med barnen just för att mannen tjänar, sedan får mindre pension. En ond cirkel av mindre pengar. 
Att kvinnors kroppar fortfarande sexualiseras i högre utsträckning och att hennes kropp inte är hennes egen att bestämma över?
Att kvinnans bröstvårta är ett jäkla minfält?
Att kvinnor sexuellt trakasseras på alla typer av arbetsplatser?
Vi är alldeles för smala eller inte smala nog, vi är alldeles för tjocka och bidrar till ohälsa, vi är alldeles för ytliga men ska helst be om ursäkt om vi inte orkat sminka oss, vi ska ta hand om oss och vara fina men vi får inte vara utseendefixerade, vi ska ha åsikter men helst hålla dom för oss själva, vi ska få jobb på egna meriter men vi får inte chansen, vi ska avla fram barn men för evigt se ut som tonåringar, vår kropp förändras men ska helst se ut som något odefinierbart "innan". 
Vi förbrukas och blir förbrukade. 
Vad exakt är det vi säger ska fira och säga Grattis till idag?
Jag bara undrar.
Nej gratulera inte, utan beklaga.
Fira inte men uppmärksamma.
Och fortsätt kämpa. För förändring och förbättring.
Och blanda inte ihop feminismen med att kvinnor beter sig svinigt mot andra kvinnor- det är patriarkatet och normerna, vi kvinnor blir lärda att tävla mot varann och inte med.
Och kom också ihåg att det där att bete sig rövigt är en mänsklig egenskap.
Och du KÄRA medkvinna, kom ihåg att du är just inte mer än bara kvinna. Men det räcker fan så gott och blir över. Du behöver inte vara mer.
Kommentera 0 st

Nytt hår, Nya jeans, Nytt jobb, men ändå jag

2021-03-04 | 19:40:19 | Egocentrerat&Vardagligt, karriären och drömmen om en,

 
I fredags var jag hos frissan. Jag gick dit med mina platinablondblekta längder med tio veckors utväxt, som jag gör just var tionde vecka.
Men denna gång gick jag därifrån något mörkare. JAg upplever mig själv just nu som nästan brunhårig till och från även om jag ser på bilder att jag inte är det. Kanske mer det som kallas askblond?
Nya jeans har jag också, ett par av H&Mjeansen fick stanna. Bra längd, visserligen jätehög midja som blir totalt jättejobbig om jag är väldigt kissnödig, men de funkar. Snygg tvätt och billiga.
 
Och så har jag gått och blivit med jobb också. Jag som nyss uttalade mig om hur nöjd jag var med den här bubblan att studera och bara vara hemma just nu.
 
Men jag funkar väl så där..

Jag är en ganska lat och bekväm människa egentligen. Jag gillar att slöa. Jag hatar att ha saker inplanerade. Jag kan om nån skulle fråga mig just i detta nu att ”ska vi inte göra x och y om tre veckor” och jag är skitpå och pepp. För att i minuten efter börja känna de små första knorren av ånger.och ju närmare det kommer det där bestämda så börjar jag tänka ut ursäkter och ha riktig ångest och vill mest bara vara hemma, inte träffa nån, inte göra nåt. 

Jag har inget behov av ett rikt socialt liv även om jag ibland kan sikta efter det när jag ser andra ha kul.

I min bekväma lathet så gillar jag ju ändå att ta löprundor och långpromenader. 

Och på ett jobb så är jag nog ändå en Do:er och med enormt hög stresstålighet.

Jag kan vara jättesocial på jobb och serviceminded men då är det också än mer viktig för mig med den tysta härliga underbara egentiden.

Trots min bekväma lathet som inte vill ha en enda plan för dagen så , tja, har jag ändå väldigt många bollar i luften trots allt.

Jag läser ju just nu TVÅ heltidsutbildningar.

Jag driver eget företag sedan 2007 som illustratör/konstnär/fotograf med egen webshop.

Jag är frilanskrönikör sedan 2010.

Och nu då har jag dessutom , bara så där, dessutom blivit med jobb igen. I alla fall två förmiddagar i veckan så är jag nu någon slags informations-kommunikations-layoutare-annonsansvarig-grafiker-socialmediaansvarig-hemsidebyggare-struktursamordnare åt ett företag här i stan. Ja väldigt luddig titel än så länge. Men det känns kul. Har liksom för första gången , förutom krönikejobbet, blivit headhuntad. Och jobbet i sig går hand i hand med vad jag pluggar dessutom. 

Så jag älskar väl att vara igång men jag längtar ständigt efter vilodagar, sovmorgonar, snask och vin och seriesträcktittande.

Kommentera 0 st