GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

Ack ack SATC how I love thee.

2018-01-24 | 19:54:31 | Egocentrerat&Vardagligt, Film/TV/Kändisar,

 
Igår vaknade jag upp förkyld, efter att ha känt lite begynnande halsont under måndagen samt att jag under måndagskvällen fick något märkligt, väldigt obehagligt och smärtsamt nästan krampattack i framsidan av halsen och tungan och sedan värkte struphuvudet resten av kvällen så fort jag rörde på huvudet....aldrig känt något liknande och sedan jag fick blodpropparna i lungorna för tre år sedan reagerar jag med panikkänslor så fort det är något jag inte kan identifiera eller känna igen symptommässigt.
Men jag gick och jobbade igår ändå, men inatt hostade jag som en tok tills jag somnade på soffan så sjukanmälde mig idag. 
Och vad passar väl bättre när man är krasslig och ska vila än ett hederligt SATCmarathon? 
Japp 23 dagar in på detta året tog det innan det blev dags för sex and the city.
Jag lär väl, som varje år de senaste 15 åren se igenom serien några gånger till samt då och då ha på väl valda avsnitt som lite feelgoodwatchning eller ha på i bakgrunden när jag och bästiskarin har vinkväll...Ack ack SATC how I love thee.
Tänk denna serie har varit en del av hela mitt vuxna liv  Och än lär den mig nya saker , se saker på andra sätt och än slår det mig hur mycket som är så jäkla välskrivet och vältajmat och spot-on.
Kommentera 2 st

#tystnadtagning

2018-01-23 | 19:10:12 | Illustration/Teckning/Konst/Design, Krönika/Politik/Tankar,

Illustration: jag
 
Revolutionen bara fortsätter! Såg ni Guldbaggegalan igår!? Så fantastiskt mäktigt! Imponerande! Rörande!
Kvinnokraft! Systerskap! Kämparglöd!
 
Att se alla dessa kvinnor inom svensk film gå samman och göra detta statement. Mia Skäringer med fler - all
heder åt er!
Förnågra veckor sedan vart jag helt tagen och skrev om #timesup på Golden Globes borta i USA och Oprahs mäkta tal, men fan de känslorna toppades än mer igår.
 
Tystnad, tagning...Varsågod att börja.
Oh yes!
Kommentera 0 st

todays office

2018-01-10 | 15:00:32 | Avanna konst/design/foto,

Vi har bott i vårat hus i fem år nu och vissa rum snabbrenoverades bara lite impulsivt för att vi skulle kunna flytta in, vissa delar av huset har vi inte gjort någonting med alls för att jag fortfarande inte kommit underfund med vad jag vill göra med dom och vissa ytor och rum har bytt skepnad flera gånger.
 
När vi flyttade in hade jag min nu nedlagda webshop och tryckeri nere i källaren, där är nu mer min fotostudio och min målaratelje.
 
Dock har jag bytt "kontorsplats" flera gånger och nu har jag återigen inrett mig en liten hörna och det i det rum som nog genomgått flest möblemangsbyten sedan vi flyttade in.
 
Det är ju ganska mycket som sköts via telefonen idag - mail, sociala medier - ja till och med en photoshopapp har jag för lite snabba redigeringar.
Men i slutändan är det ändå viktigt, i alla fall för mig, att ha en riktig kontorsplats där jag samlar papper och kvitton till bokföring. Där jag sitter med riktig dator och så vidare och sköter de två delar som nu är AVANNA:
@avannaillustrations & @fotografannalarsson
 
 
Så här ser det ut där jag sitter just nu.
 
 
Apple Goldnörd - moi?? 
Min Ipad 12.9
Min Macbook
Min Iphone
Min apple pencil
Lite kontorsgrejer
Min nyinförskaffade Weekly planner och filtade fodral till datorn och ipaden - alla sådana kontorsgrejer är ifrån jobbet (Netto)
Min lillekamera - Canon Eos M3.
Mina fotojobb gör jag med min Canon 6D.
Fotoredigeringsjobb gör jag på min stora Imac 27" , men den stor i fotostudion där jag har bra och neutralt ljus.
 
 
Och min lilla kontorshörna är en del av det här rummet som jag möblerade om strax innan jul.
Vid det vita runda bordet drar jag fram tuschpennor och papper när jag tecknar, dock har det blivit väldigt mycket tecknande på Ipaden det senaste , älskar Procreateappen.
Och mina tavlor, flera av dom ser ni på väggarna i det här rummet, ja de målar jag allt som oftast nere i källaren..men om sommaren kan jag flytta ut till altanen som ju ligger utanför det här rummet.
...längtar.
Kommentera 1 st

#timesup

2018-01-08 | 10:16:25 | Krönika/Politik/Tankar,

 
(illustration by moi)
 
Vaknar upp denna måndagsmorgon och scannar av nyhetskanaler, instagram och andra flöden för att se effekterna och efterdyningarna av nattens Golden Globegala borta i USA.
Där de allra flesta kvinnor valde att bära svart och likaså många män samt att de bar diverse #timesupaccessoarer.
#Timesup ett led i höstens massiva och mäktiga #metoorörelse.
Detta uppvaknande, denna revolution. Denna NU-FÅR-DET-FAN-VARA-NOG-kraft.
Oprah Winfreys mäktiga " An new day is on the horizon"brandtal inatt.
 
I den bästa av världar hade det ju inte behövts...men det gör det...och det är fasiken så övermäktigt, härligt, kraftfullt, hoppingivande, inspirerande och boostande att få se och vara med om det här. REVOLUTION!!
 
Varje dag får jag fortfarande blockera och anmäla män på instagram och snapchat som av nån outgrundlig anledning väljer att skicka dickpics till mig.
Män som tycker att konturerna av ett par bröstvårtor genom tyg tydligen är ett klartecken att visa sitt könsorgan för mig.
Män som tydligen anser att jag ska känna mig smickrad att de "valt ut mig" att vilja ha lite kul med bakom ryggen på deras "tråkiga och sex-o-villiga fruar och fickvänner".
 
På jobbet får jag handskas med män som tycker det är fritt fram att kalla mig gullet, lilla gumman och som nu under jul och nyårshelgerna under en "god jul"mantel tagit sig friheterna att både kyssa mig och ta tag i mig för lite kram och tafs. Och där står jag och först nästan "fnittrar" bort det och försöker intala mig själv att det inte var "så farligt" men jag kan inte , SKA inte skaka av mig obehagskänslorna jag känner. 
Känner JAG att det är FEL så är det FEL.
 
Jag trodde jag var upplyst och säker innan #metoo och det var jag till viss del men fortfarande blir jag så upplyst och medveten om mönster, strukturer, beteenden och ren jäkla skit som pågår.
 
#metoo , #timesup och alla de andra rörelserna som satt igång inom olika branscher senaste halvåret ger mig ändå hopp om att min brorsdotter som idag är 6 år och hennes generation och framtida faktiskt kommer att få samma lön för samma arbete som män.
Att de ska få äga sina egna kroppar och sin egna sexualitet. Att de aldrig ens ska behöva tänka två gånger över vad de har på sig ifall om att det skulle väcka anstöt eller sända så kallade fel signaler, att de känner att de ska behöva skyla sig för att känna sig säkra men också att de aldrig ska behöva känna motsatsen - att de ska behöva klä av sig för att bli accepterade eller få ett jobb eller behålla ett jobb de har.
Att de aldrig nånsin ska känna att de ska behöva tåla något för att "boys will be boys".
 
Och jag är medveten om att killar och män också råkar ut för både trakasserier och diskriminering - men vet ni vad män? JOINA #METOO då och stå och kämpa TILLSAMMANS med kvinnor. Våga kalla er FEMINISTER. Men kom inte och  gnäll var gång Kvinnor söker förändring och förbättring och försök få det handla om ER.
Ty det handlar om OSS!.
 
 
 
Kommentera 0 st

för kärlekens skull

2018-01-03 | 21:21:10 | Film/TV/Kändisar,

 
Jag har varit på bio två dagar i rad nu , jag och Karin. Igår såg vi The Greatest Showman, så jättebra film med fantastiska musiknummer och koregrafi. Se den!
 
Och idag gick vi på den väldigt efterlängtade TED. Både jag och Karin har varit älskare av Ted Gärdestad i flera decennium och det var Karin som den där junidagen sommaren 1997 faktiskt berättade den tragiska nyheten för mig att Ted var död...sommaren innan vi skulle börja gymnasiet.
Min mamma har också alltid varit ett stort Ted-fan så jag har alltid lyssnat på på honom, men det var väl där efter hans död som jag verkligen bev frälst...det blev en kärlek och jag längtade hem efter skolan minns jag bara för att få lyssna på hans plattor.
 
Ted var ju en framgångssaga med många mörka baksidor, vilket öde. 
Den här filmen gestalatr och skildrar Ted på ett helt fantastiskt vis. Så himla vacker film som berör. Den fångar verkligen både ljuset och mörkret och på ett så värdigt, fint, trovärdigt och respektfullt sätt.
Och lika mycket som den är ett porträtt över Ted så är det också en skildring av psykisk ohälsa.
 
Jag hoppas att så många som möjligt kommer se den vare sig de gillar Ted Gärdestad eller ej.
Adam Pålsson, Happy Jankell, Hanna Ahlström och Peter Viitanen gör alla så himla bra skådespelarinsatser och Hannes Holm har gjort en underbar film.
 
 
Kommentera 0 st