GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

leoboots in Paris

2018-03-15 | 18:39:57 | Illustration/Teckning/Konst/Design,

 
"Modeteckning" inspirerad av kontot "ohhcouture" på instagram. Tecknat på ipad pro i appen Procreate .
 
Ja att få möta våren i Paris och sitta där på en uteservering och beställa in en kaffe och lite bakverk...baguette och lite vin det är sannerligen en dröm jag har.
Kommentera 0 st

skruttig sykling

2018-03-11 | 20:36:16 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
Sött till sjuk...
 
Fortsatt sjukstuga här.
Röntgade lungorna i tisdags sen tillbaka till Vårdcentralen i onsdags, ja efter mycket om och men - de hade totalt telefonhaveri för andra gången den veckan och 20 sekunder efter öppnad telefontid meddelade telesvar att de ej tog emot fler samtal den dagen.
Men åkte fram, fick en tid, samma läkare som veckan innan och jag satt där, så himla utpumpad och trött och ledsen att jag gråtandes bad om antibiotika men som han vägrade ge mig " hjälper inte". Istället ville han skriva ut hostmedicinen, som jag redan fått "oj då" så han ändrade till en annan och jag ifrågasatte om jag skulle ta den på dagen då den är slemlösande och den andra jag redan hade, hostdämpande, till natten . "Jag förstår inte" svarade han då och sa sedan åt mig att fortsätta med kortisontabletter.
 
I fredags morse blev jag så mycket sämre, bara började kräkas och grät och grät. 1177 sa åt mig att åka till akuten och jösses, där fick jag hjälp med en gång, de hämtade läkare snabbt och jag fick precis det antibiotikat jag bett om på VC, på plats samt på recept.
Jag kunde mycket väl ha en lunginflammation som inte syntes på röntgen plus min bronkit och så medtagen som jag var och som min hosta lät var det inget snack om att jag skulle ha Doxyferm och både läkare och sköterskor ifrågasatte verkligen hur VC hade behandlat mig.
 
Helgen har mest ägnats åt att försöka sova, vila..och jag har skämts bort av föräldrar, svärföräldrar och sambo.
 
Sjuttsingen så skruttig och ömklig man kan bli även när man är 36 år fyllda.
 
Och återigen blir jag så jäkla rasande på Vårdcentralen och ickevården där. Jag vet ,jag vet jag är inte utbildad läkare, men fasen ibland är det väl ändå en läkares skyldighet att ändå lyssna på patienten - verkligen lyssna och kanske faktiskt kolla igenom ens journalhistorik och se att patienten faktiskt också kanske vet litegranna om sig själv, vad som alltid funkat i samma situation och dessutom också se att man inte ränner där i tid och otid och ständigt ber om olika mediciner om det nu var nåt antibiotikamissbruk de var rädda för?
 
Kommentera 2 st

Gratulera inte, tänk efter

2018-03-08 | 07:40:00 | Illustration/Teckning/Konst/Design, Krönika/Politik/Tankar,

 
En av mina senaste tavlor "May we be them"
 
Internationella Kvinnodagen idag då.
Hur många tror ni det är som typ kommer skriva " Grattis på Kvinnodagen!"..?
Som om att det vore en dag värd att fira likt en födelsedag?
 
Firas kanske den inte skall, men den skall uppmärksammas. Påminna oss än mer om att vi fortfarande lever i en värld och i samhällen där kvinnor fo
Att kvinnor fortfarande inte tjänar lika mycket som män på samma jobb/arbetsplats/bransch.
Att kvinnor fortfarande säljs som sexslavar runtom i världen.
Hur snedfördelat det fortfarande är på maktpositioner mellan män och kvinnor.
Påminna oss snedvridna strukturer och vanor.
 
Första Internationella kvinnodagen sedan #metoo#tystnadtagning#timesup och alla andra fantastiska rörelser som senaste året brutit tystnaden på allvar. Rörelser som blivit till Revolution.
Det kan vi Fira - de här stegen som tagits, som brutit ny mark. Vi kan hylla alla de modiga själar lite extra idag som vågat. Alla Kvinnor i det här som nu definitivt SAGT NEJ inför hela världen när ett Nej nej nej i det lilla rummet mot dom som utnyttjat sin makt, aldrig räckte.
 
Jag blir ledsen, arg och förbannad när Feminismen blir kallad för att inte kämpas för ALLAS lika värde, när det är själva grundpelaren.
Snälla ni, ni som tycker synd om männen i det här. Att det inte kämpas för dom eller att jämlikheten inte skulle gälla dom..
De är ju liksom redan i mål. Den vita "kristna" mannen har det som allra bäst och det är dit vi alla borde få komma.
Jag står inte för något manshat.
Men en avsky att människor genom alla tider alltid värderats olika, det bär jag på.
Vi lever i ett land där vi kvinnor inte ens varit betrodda med rösträtt i 100 år än. Tänk på det...100 år. Det är ingenting.
 
Vi lever i en tid du som kvinna fortfarande inte äger din kropp. Där dina bröstvårtror automatiskt räknas som något sexuellt oavsett vad du vill.
För nej, #freethenipple handlar inte om att jag som kvinna VILL visa mina små stackars pluttar till bröstvårtor överallt när jag vill och få uppmärksamhet för dom.
Det handlar om att få vara FRI i min egna kropp.
Att om jag postar en bild på mig i t-shirt , att jag valt att gå bhlös, att bröstvårtorna råkar vara styva som de ju så ofta blir..av temperatur, av känslor, av nysningar..ja av allt och ingenting.
Ja det ska inte vara något jag ska behöva tänka är något "stötande" överhuvudtaget. Jag ska inte behöva tänka efter om bilden är lämplig alls. Den ska inte ses som ett tecken för män att " hoho hon är kåt henne ska jag skicka en kukbild till".
Jag borde rimligtvis kunna sitta topless på ett foto bredvid en topless man och bara få vara..rakt upp och ner.
Inte bedömas, inte dömas. Inte sexualiseras eller objektifieras. Inte anses osmaklig för att den nästintill minsta kroppsdelen på mig, en kroppsdel vi alla föds med och har, råkar "synas".
Min kropp, jag väljer, jag äger.
 
Så gratulera inga kvinnor idag på "Kvinnodagen", mer än att vi kanske ska fira att vi fortfarande orkar, att vi finns och vi stretar på.
Nej, uppmärksamma , tänk efter, begrunda..och fortsätt kampen och förändringen imorgon..och i övermorgon, och dagen efter det..och dagen efter det..och resten av året. Varje år.
Tills vi nått upp där högst uppe till männen. Därefter kan vi ju ta ett nytt snack hur vi gör det bättre för oss ALLA.
Kommentera 0 st

Vad jag vill skapa och förmedla

2018-03-07 | 16:21:32 | Foto/Fotografering, Illustration/Teckning/Konst/Design,

Foton från mina instagramkonton @fotografannalarsson och @avannaillustrations
 
Det sägs ofta att konstnärer och kreatörer bara skapar när de mår dåligt. Att det är ur ångest och mörkhet som kreationerna kommer.
Så kanske det är. Jag skapar hur jag än mår.
Men det jag blivit mer och mer medveten om de senaste åren är att det jag faktiskt skapar bara ska vara GLÄDJE.
 
Att oavsett om jag mår skit så ska det jag fotar eller målar eller tecknar vara glatt.
Det för mig blir den sanna terapin.
För mår jag dåligt vill jag ju inte fastna i just det, jag vill ju göra något som piggar upp. Och när jag mår bra vill jag ju vara omgiven av bilder och saker som fortsätter ge glädje.
Som fotograf är det också det jag vill ge mina kunder.
Bilder som förmedlar och bevarar det ljusa och fina, skratten och tårarna av glädje. Hopp och ro.
 
Som konstnär så använder jag mig aldrig av dystra färger. Mörklila, massa grått, vinrött, mörkblått, brunt det går bort för mig.
Min palett är rosa, cerise, grön, turkos, guld, glittrig, blank, starkt gul, vitt, ännu mer rosa.
 
Jag vill förmedla och skapa härlighet, bubbel, drömmighet, drömmar, lust och mod.
Kommentera 0 st

Gal Gadot & Jennifer Lawrence

2018-03-06 | 18:33:20 | Illustration/Teckning/Konst/Design,

 
 
Ytterligare två teckningar baserade på Rödamattanoutfits från Oscarsgalan.
Gal Gadot och Jennifer Lawrence.
 
Tecknade i Procreate på Ipad Pro..fasen vad jag älskar min platta och den appen..särskilt nu när jag ligger sjuk. Så smidigt och underbart att kunna teckna öäverallt när man vill.
Kommentera 0 st

Red carpet modeteckningar

2018-03-05 | 02:55:11 | Illustration/Teckning/Konst/Design,

Ja nu är Oscarsgalan i fullgång. Jag har bara missat några stycken sedan 1996 (!). Får se om jag stannar uppe hela natten nu eller om jag hoppar på sömntåget nu när Cocilianan har lugnat hostan så gott den kan.
Men Röda Mattanankomsterna är ju ett måste och i år satt jag nu och "livetecknade" och uppdaterade mitt konstinstagramkonto @avannaillustrations med lite fashionistateckningar baserade på lite fina Röda Mattanmoments.
Nio stycken hann jag med på min Ipad Pro med Procreateappen.
 
Kommentera 1 st

Så inget ont som inte har nåt gott med sig, right?

2018-03-04 | 22:43:15 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
Ja så här har jag legat stora delar av veckan...Jag känner mig så nedkörd nu. För en månad sen hade jag sjukvecka i nån konstig förkylning som gjorde mig mest trött, skittrött. 
Sen höll hostande och irritationskänslor i halsen sig kvar tills förrförra helgen då jag kände mig skitfrisk och pigg och äntligen kom ut på en härlig löprunda i solsken och ganska mycket barmark. Kände mig på G, frisk och stark och lycklig!
 
Men i takt med att snön återigen började vräka ned så  fick jag först en aggressiv svampinfektion - och ta-da de väldigt effektiva bra orala svampinfektionstabletterna som fanns på apoteket receptfritt fram tills i somras måste du nu få utskrivet av en läkare..Självklart så fort det handlar om kvinnliga besvär så ska det vara krångel att få hjälp med dom..suck..
 
Och sen kom väldig hosta tillbaka förra torsdagen och  gick jag hela förra helgen på jobbet med illasmakande slemhosta och trötthetskänslor. I tisdags fick jag återigen gå hem sjuk från jobbet med både feber och en hosta som fick folk att vända sig om.
 
Vårdcentralen här i stan har inte det bästa ryktet så jag beslutade mig för att testa App-doktor som så många rekommenderar.
Dubbelt så dyrt mot VC men jag fick kontakt ganska fort på onsdagskvällen och ett löfte om att få Cociliana på recept med en gång samt remiss till labb för prover.
Självklart var Tidaholmslabbet inte en samarbetspartner så krångel krångel med det , betala ytterligare pengar när det väl hade rett ut sig .
På torsdagskvällen fick jag svar av App-doktorn att mina prover hade visat det och det..för att nästa minut få beskedet att nej det var visst inte mina prover. Och receptt? Oj då det hade visst glömts av.
Ytterligare en timmes väntan och mina prover var normala.
 
På fredagsmorgonen hostade jag blod och slem och sen blodpropparna i lungorna för 3, år sedan gör ju inte blodiga hostningar underverk för mitt psyke direkt.
Så ringde VC, fick tid, betalade ytterligare avgift och spenderade 2 timmar där, fick sitta och inhalera grejer, fick kortison-shot och fick även en inhalator och kortisontabletter utskrivet samt en sjukskrivning för akut bronkit och en remiss för lungröntgen senare i veckan.
 
Hostar som fan och nästan rädd att jag dratt på mig inkontinensproblem på kuppen, blodiga hostnigar även idag och jag känner mig inte nämnvärt bättre..suck.
Men sjukskriven imorrn då och eftersom jag ändå knappt sover om nätterna så kan jag ju se OSCARS inatt!
Yey!
Så inget ont som inte har nåt gott med sig, right?
 
Kommentera 3 st

manliga feminister på manligt vis

2018-03-04 | 12:37:35 | Krönika/Politik/Tankar,

(illis by moi)
 
Så här inför Internationella kvinnodagen ( och övriga året, varje år,  också för den delen) så har jag hamnat i flera diskussioner på Facebook med män som antingen ska in och förminska själva feminismen eller som på nåt förvridet sätt verkar se sig själva som feministiska förkämpar ?
 

När en rutinerad (blå) kommunpolitiker ifrågasätter ett gäng röda kvinnor som är taggade på den feministiska kampen inför valet i höst och ifrågasätter ”varför inte en gemensam kamp” och sedan uttrycker sig ”Nja... 
Så länge man kör med kvinnoföreningar (förbund) och "tjatar" om feminism, så är det inte jämnställdhet utan ut andra perspektiv”     (OBS hans lite konstiga stavning/formulering  där ej min)

Ja då ser jag än mer rött..
För det första varför är det aldrig någon av dessa feminismkritiker som någonsin tar åt sig att feminismens grundinnebörd är jämställdhet för ALLA?
Och vad då gemensam kamp? Välkommen alla män in i den feministiska kampen och fightas för oss alla precis som vi vita sannerligen har varit välkomna att slåss för svartas rättigheter.. eller har det då ”tjatats” om rasism kanske?
Bara att uttrycka sig så där ”tjata” är så förminskande i sig och ett av de allra största tecknen på att den feministiska kampen behövs.
Hade en GEMENSAM kamp förts av alla män i maktposition senaste åren..genom tiderna ja då hade vi sannerligen inte kommit långt med jämställdheten ty det är genom kvinnorörelserna , kvinnliga ”väckelsetåg” metoo, tystnadtagning, feminismen etc vi har rört oss framåt. Vi är en bit på väg men långt ifrån mål.

Och varför , VARFÖR ska alltid ALLA inkluderas när kvinnor ska kämpa? Kan det inte räcka att vi kvinnor försöker kämpa för oss själva i vissa kamper än att ni män ska in där och söla och bråka och ”vi ska med”.. när ni män allt som oftast gör saker mest för män. Nej starta gärna ni Gemenskapsrörelser och kämpa för alla - kvinnor inkluderat. Så kan väl vi få vara upptagna med ett tag att bara kämpa oss till att vara lika mycket värda, äga våra kroppar och inte be om ursäkt för oss själva hela tiden.

 
Nästa diskussion jag nu är inbegripen i är en fotograf som själv eftersökt kvinnor som kan tänkas vilja ställa upp på "konstnärliga fotografier" och annonsen visar bildexempel och det är naket, naket, naket. Facebook har valt att ta bort annonsen då den ansågs olämplig och nu är fotografen arg och uttryckte sig att han skulle börja fota blodiga lik istället...ja för det är ju det enda alternativet som är kvar till att inte få fotografera nakna kvinnor..ööhh..?
 
Min första fråga till honom var " Eller utmana dig o fota topless män istället."
Vilket svaret  då blev " Anna Larsson, jag gör som du, föredrar typ avbilda kvinnobröst 😁 Och topless män är ju ingen utmaning när det gäller FB..".
 
Varpå jag svarar:
fotomässigt gör jag det inte. Sen är jag nyfiken på varför
1) du som MAN inte vill framställa nakna män konstnärligt - det vore väl en utmaning?
2) varför du som MAN just vill framställa kvinnor nakna och kalla det konstnärligt.. kan du framställa kvinnor konstnärligt utan nakenheten?

Jag vet ju varför jag som kvinna själv väljer många ggr att just måla nakna kvinnobröst . Men jag föredrar det inte som du nu uttryckte att jag gjorde."
 
Och här kommer nu ett svar som egentligen får mig att fullkomligt rasa och koka inombords, så många lager av bara fel fel fel:
"Att kvinnor vill vara fina, vackra och sensuella är inget nytt under solen precis, och varit så under alla tider! Men ska inte alla kvinnor få möjligheten att få fram att dom är vackra och om dom vill även sensuella... Eller är detta bara tillägnat dom sk perfekta kvinnorna eller... Nej, kan jag som fotograf få "vanliga o normala" kvinnor våga visa sig "här är jag" så gör jag fenimismen en stor tjänst, eller handlar fenimism om att kvinnor ska låsa in sig i garderoben.. Och när det gäller ev avbildning av män så väljer man personligen det man tycker är vackrast, alltså kvinnor i mitt fall.."
 
Vadå göra feminismen en stor tjänst? Va?? "Vanliga o normala"? Vad är vanligt och normalt i sammanhanget? Och varför är det hans som mans  uppgift att visa detta måntro?
 
Jag försöker ändå hålla mig någorlunda saklig och lugn i nästa svar:
 
"självklart XXX" men ur rent feministiskt perspektiv är det inget nytt att MÄN nästan alltid framställer kvinnor nakna så fort de ska porträtteras och det är DU som eftersöker kvinnor som du ska just porträttera så. Det är ju inte kvinnorna som söker dig i den här annonsen utan det är din agenda. Kan DU porträttera kvinnor starka med jävlar anamma utan nakenheten? 
Det är en skillnad, stor sådan på män som vill framställa kvinnor nakna och kalla det konstnärligt just för nakenhetens skull kontra det som är en del av den feministiska rörelsen idag som t ex free the nipple - att den kvinnliga bröstvårtan väcker anstöt till skillnad från mäns och att KVINNOR som själva väljer att bara visa sig som de är raderas och genast sexualiseras. Att kvinnor som själva väljer hur de vill visa sig av sig själva fortfarande inte är ok. Så om det är en feministisk förkämpe du vill vara (?) Kan du porträttera kvinnor starka vackra egoboostande utan att klä av dom?
Jag tycker diskussionen är nyttig och intressant och vi som skapar ska väl också alltid fråga oss varför vi gör si och så och går det på annat sätt kanske för att bryta ny mark eller ska vi bara köra på i gamla hjulspår, strukturer etc..?"
 
Tja vi får väl se var detta tar vägen någonstans...vågar vi hoppas på ett manligt omtänk?
Kommentera 0 st