GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

Vi har ingen aning om vem Marilyn var

2022-10-04 | 14:36:11 | Film/TV/Kändisar, Krönika/Politik/Tankar, Marilyn Monroe & kära ting,

(bild från Marilynutställning i Örebro 2020, foto: jag)
 
 

Det är intressant ändå hur olika vi människor kan uppfatta och tolka saker kring oss. Allt från verkligheten som pågår till politik och vad som är bäst för ett samhälle och dess medborgare till en film.

Förra veckan släpptes filmen BlondeNetflix, en film baserad på boken med samma namn av Joyce Carol Oates. Och filmen har minst sagt fått blandade omdömen.

Men kanske speglar det också egentligen just myten, kvinnan och legenden Norma Jeane Mortenson Baker/Marilyn Monroe. Jag är ingen expert på Marilyn, jag har bara varit ett fan, i det närmsta besatt sedan tidigt 90tal och det närmsta jag kommit en religös upplevelse är när jag var på en utställning i Örebro 2020 och var i samma rum som Marilyns ägodelar. 

Jag vet inte hur många olika dokumentärer jag sett eller hur många olika biografier jag är uppe i att ha läst om henne. Men en sak de alla har gemensamt är att de visar upp olika bilder av henne och att det i sin tur visar att kanske ingen riktigt vet sanningen om henne? Hon var komplex.  Att sitta här 60 år efter hennes död och påstå att man kände henne eller ”vet” vem den riktiga Marilyn var är ju bara dumt. 

Man kan pussla med alla dessa versioner och bilder. Man kan gissa och skapa sin helt egna bild. Vem man själv önskar att hon var. Men vi vet ju inte. Kanske visste inte Norma Jeane/Marilyn helt själv. Att hon kom från en trasig barndom utan en pappa och med en psykiskt sjuk mamma och kastades mellan olika fosterhem är fakta. Lägg där till ett misslyckat tonårsäktenskap vid 16 års ålder och att hon sedan hamnade i en mansdominerad objektifierande industri som Hollywood. Det tror jag gör vem som helst till en skör själ. Och stark. Det ena utesluter inte det andra.

Jag vänder mig emot till exempel Isabella Löwengrips invändningar mot filmen att Marilyn porträtteras som det var hon som låg sig till roller. Jag tycker filmen visar ganska tydligt på att sexet var högst motvilligt och hur Marilyn så många gånger antagligen bara utnyttjades och tvingades till just sex och som ett ”tack och håll käften” sedan fick ett modelljobb eller plåtning. Något som fortfarande pågår i Hollywood och överallt. Var det något som #metoo och avslöjandet kring t ex Harvey Weinstein – filmmogulen, visade så var det väl just det?

 Jag tycker filmen igenom visar hur Marilyn bryts ned och hur hennes åsikter eller tankar eller talang inte tas på allvar över huvud taget. Ingen var särskilt intresserad av det inre utan bara det yttre. Och vad händer om man gång på gång bryts ned och inte tas på allvar? Man slutar antagligen att tro på både sig själv och sitt värde och söker bekräftelse.

 Jag betvivlar inte att Marilyn var en väldigt smart kvinna. Tvärtom är jag den första som är redo att strida för hennes intellekt och hur missförstådd hon var. Men jag betvivlar inte heller att hon kanske också var naiv i många situationer, särskilt inte i jakten på att finna trygghet och i desparatione i att bara få bli älskad.  Jag tycker inte att de två egenskaperna motsäger varandra.

Likaså tror jag att hennes smarthet också gjorde att hon i slutändan många gånger utnyttjade just sin sexualitet och sitt utseende när det just var det hon uppskattades för. Vi kan ta ett litet modernare snarlikt exempel som Prinsessan Diana. Hon avskydde paparazzis och media, men hon såg också till att utnyttja den fullo för att nå vissa mål. Kunde inte leva med dem, kunde inte leva utan dem. Vi människor är komplexa.

Jag tror inte Blonde visar hela sanningen, men en del av den. Precis som så många influencers ständigt hävdar att det som syns på nätet och i flödet bara är en liten bit av deras personligheter och liv och inte hela sanningen och att följare inte har en aning, så tror jag inte att någon av oss, hur många Marilyn-fan-konton vi än följer någonsin kommer känna henne eller veta just vem hon var. Den möjligheten dog 1962. Och jag tror att likt de som kritiserar filmen för att visa en felaktig bild av Marilyn är minst lika fel ute om och när de tror sig veta hur och vem hon egentligen var.

Vi har ingen aning.

Kommentera 0 st