GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

dan före dan före dan före dan före dan före..

2023-11-27 | 20:52:32 | Egocentrerat&Vardagligt, Text//Författarskap/Dikt/Prosa,

 
Woohoo! Nu går vi äntligen in i juletid! 
Första advent på söndag.
På lördag ska jag medverka på en julmarknad/Julstämning och ställa ut konst och signera böcker.
På fredag är det ju flrsta december och då drar julkalendern igång och då årets är en ny version av Trolltider - som var min favorit när jag var liten, ska jag definitivt titta.
 
Men på fredag är det framförallt dags för boksläpp igen. Då släpps första delen i min egna adventskalender. Varje fredag fram till jul släpps en ny del. 
Jag längtar och jag är nervös som tusen juleljus!
Kommentera 0 st

Bästa Lasse

2023-11-20 | 17:21:04 | Egocentrerat&Vardagligt, Foto/Fotografering, Musik/Böcker,

 
Lasse, Lasse, Lasse…🩷
Tack för två timmar sann drömmig verklighetsflykt där jag för tillfället tilläts släppa det där mörkret.
Jag svär på att om hundra år gör din musik och dina ord fortfarande skillnad.
 
Det var med oerhört tungt hjärta och klump i magen som jag åkte iväg till Gbg i fredags och den sedan länge inplanerade  Winnerbäckkonserten som jag sett så mycket fram emot så länge. Som jag i måndags kände sådan pepp inför, men så vändes ju tillvaron lite uppochner när vi fick reda på att Biscotti är sjuk.
Men då Biscotti ändå verkade må okej efter omständigheterna och självklart skulle lämnas hemma i goda, vårdande och kärleksfulla händer, åkte jag.

Och Winnerbäck var som alltid magisk. Jag har väl i stort sett varit på någon Winnerbäckspelning årligen sedan 2001 med undantag för nåt år här och där men somliga år har jag varit på dubbla eller trippla spelningar. Och fredagens tillhör en av de allra bästa.
Kommentera 0 st

Hjärtat går sönder

2023-11-16 | 18:08:49 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
 
Det är bara två och en halv månad sedan vår Ozzy fick somna in. Och vi har tänkt att om vi ska försöka se något som helst positivt med det, om möjligt, så var det att hans brorsa Bisco nu äntligen skulle få blomma ut lite på ålderns höst Ozzy var en alfahanne deluxe och Biscotti har varit kuvad av sin bror.
Och det har verkar som att han fått ett litet lugn det senaste. Tagit för sig lite mer.
Men så märkte jag att något var fel i måndags och efter några timmar hos veterinären i tisdags konstaterades att Biscotti är sjuk. Obotligt sjuk och det enda vi nu kan göra är att försöka skämma bort honom. Se till att han har det så bra han kan den tid han har kvar.
 
Mitt hjärta går fullkomligt sönder av det här.
Kommentera 1 st

Hej 42!

2023-11-13 | 10:19:44 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
 
 
 
 
 
 
 
Det blev en finfin och lugn födelsedag i lördags. Inget stort firande eller fest då det inte är min grej. Jag firade ut 41 och in 42 i fredags med min bästa vän med rödtjut och härligt snickesnack som bara vi kan ha.
På födelsedagen kom föräldrar och svärföräldrar förbi på tårta en sväng på eftermiddagen. I övrigt var det bara jag och min sambo. Långfrukost, en promenad som faktiskt bjöd på lite solsken, gott att äta, spelade spel och soffslapperier.
Bortskämd har jag blivit deluxe med fina presenter.
Skor, hudvård, presentkort, böcker, vin, choklad, , smycken, parfym.
 
Nu är jag redo för min första vecka som 42 och den bjuder på bokföring, bokskrivande, förhoppningsvis en löprunda eller två och till helgen blir det Winnerbäckkonsert - som jag längtar!
Kommentera 0 st

sista dagen som 41

2023-11-10 | 14:07:18 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
Idag är min sista dag som 41åring, imorgon säger jag hello till 42.
 
För ett år sedan inför min 41årsdag skrev jag på instagram om att jag då kände mig i så bra form. Stark och snabb och i samma braiga form som när jag var 36. Sedan gick det lite utför. Min löpning brukar visserligen få sig en svacka om vintern är snöig och hal. Men mycket annat har spelat in under 2023 också. Endometriosen - både i och utanför livmodern gör sitt till. Sammanväxningar i magen. En trötthet som heter duga av och till. Sjukdomskänsla. Illamående. Magsmärtor. Året inleddes med mycket ångest. Det blev heller inte bättre av att bestämma sig för p-piller eller inte. Det är psykiskt tufft efter att ha haft proppar i lungorna där p-piller tros vara boven. Nu ska dessa p-piller vara ”säkra”, men en vet ju inte. Gradvis har vissa saker ändå blivit bättre med pillerna, andra saker inte. Och det var jobbigt att jag i princip blödde konstant de första tre månaderna. 
Jag fortsatte vara trött under sommaren och det kändes som jag hamnade i ett långt endo-skov. Även nu under hösten har de där skoven kommit och gått. Men ändå, under de senaste veckorna har jag sakta men säkert tagit fler löprundor igen och ökat på kilometrarna. Och det är väl det jag känner är tryggheten med löpningen sedan så många år. Varför jag älskar den. Den finns liksom där. Redo när jag är redo och när den funkar så funkar den. 
Så får vi se hur den funkar under 42.
 
Men även om det har varit kämpigt med hälsan i år så har ju 41året bjudit på mycket bra också. 
Sedan min förra födelsedag har jag ju tagit en högskoleexamen till exempel!
Och sedan min förra födelsedag har jag släppt 3 böcker, släpper strax en fyradelars adventskalender samt fått bokkontrakt på ytterligare fyra böcker!
När jag träder in i 42 imorgon är det inget snack om saken att jag är författare och det just nu på heltid och i mångt och mycket är jag där jag vill vara yrkesmässigt.

Jag har alltid velat skriva och jag kan ibland tänka att vad synd att en inte tog tag i det tidigare, slog igenom tidigare med just skrivandet.
Men så tänker jag, att ibland är det verkligen som det sägs: var sak har sin tid och jag tror inte, inte ens om jag hade på riktigt försökt, hade kunnat skriva de böcker jag ville skriva förrän just runt 40. 

Så nu ska jag, efter en långpromenad med kvinnan som födde mig, ägna min sista 41dag åt att skriva, sen dricka vin med min bästa vän och imorgon kliver jag in i 42 med glädje och framtidstro.

Kommentera 2 st

pengafattigt men lyxigt ändå

2023-11-08 | 21:02:45 | Egocentrerat&Vardagligt, Text//Författarskap/Dikt/Prosa, karriären och drömmen om en,

 
 
 
 
Där sitter jag om dagarna och knapprar sakta men säkert fram ännu ett bokmanus samtidigt som pirret kommer allt mer inför kommande boksläpp.
En hel del stirr ut genom fönstret, på mestadels regn, men en och annan solglimt och då och då en katt som tillfälligt glömt bort att det finns en kattlucka och istället knackar och river på glaset. Då och då duttas det på nytt nagellack på en nagel som skavts och så sörplas det en hel del kaffe och te. Borta i hörnet ligger mitt skrivsällskap som jag mer än gärna tar en klappaus på när helst han vill. 
Men för att arslet inte ska bli alltför platt och ögonen för trötta tar jag mig nån gång under dagen ut ut på en löprunda eller långpromenad. 
Det är fina dagar. 
Pengamässigt inte alls rikt, men kvalitetsmässigt är det rena rama lyxlivet.
 
Men jag tycker att det är bra att det börjar lyftas allt mer nu i media så som krönikör och inlägg kring författares faktiskt ganska toftiga löner och ersättningar. Missförstå mig rätt nu - vi väljer själva att vara författare och syssla med det här, där är det inte synd om oss, men jag tror att väldigt många tror att ett bokkontrakt innebär väldigt mycket pengar. Det gör det inte. Författaren verkar rent av vara den som får allra minst pengar i hela bokvärlden och processen. Och det är ändå lite märkligt. Eller?
Kommentera 0 st

lite mer vidbränd än sockersöt

2023-11-07 | 15:38:36 | Egocentrerat&Vardagligt, Musik/Böcker, Text//Författarskap/Dikt/Prosa,

 
Det börjar ju att lida mot jul- i alla fall i bokvärlden och juliga boktitlar dyker upp i flödena. I år släpper jag ju en adventskalender i fyra delar: ”Juljitter på Fjölleby camping”, vilket ju känns helt fantastiskt kul!
Men! Jag vill även slå ett slag för min julbok som släpptes förra året. ”Fanny &Alejandro #enperfektjul
Det här är fortfarande min personliga favorit av mina egna böcker, men tyvärr kom den bort lite i bruset tror jag och fick inte, enligt mig, den plats och uppmärksamhet den förtjänade bland alla andra julbokssläpp. 
I alla fall, här blandas humor och hjärta med lust, sarkasm, svärta och smärta.
Och feminism.

Boken fick dessutom väldigt fint omdöme i BTJ:
”Larsson har en skarp blick för samtiden och skildrar den med mycket humor och en hel del sarkasm. Hon beskriver vår tids hysteriska jakt på perfektion - eller i vart fall den perfekta bilden att visa upp på sociala medier - med stor precision och igenkänningsfaktorn är skyhög. Det är lättillgängligt och välskrivet och perspektivet är konsekvent feministiskt.”

Så vill ni ha en julbok som kanske är lite mer realistisk än rosenskimrande och lite mer hmm vidbränd än sockersöt så är detta ett tips.
Kommentera 0 st

Ett skönt dygn i Stockholm

2023-11-06 | 10:03:37 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
I lördags åkte jag och sambon iväg för ett dygn i Stockholm. Där var det verligen gråväder och småregnigt. Men å andra sidan poppade min rosa kappa än mer då. Och min sambo kunde konstatera att jag var en av få som var klädd i färg. 
 
Vi strosade mest runt. I Gamla Stan och på Söder. Åt och drack gott. Kravlöst och bara mysigt. På lördagskvällen skulle sambon på en spelning och då passade jag på att sitta bland de fluffiga hotelltäckena och skriva på min nästa bok som kommer slöppas nästa år. Den utspelar i Stockholm så det var skönt och välbehövligt med lite miljöombyte och insupa just Stockholmsatmosfär.
 
Efter sovmorgon på söndagen inmundigades en maffig hotellfrukost och innan vi åkte hemgick jag på en fantastisk Banksy-utställning.
Det var en trevlig liten getaway som bröt av mot den vanliga helg-lunken.
 
 
Kommentera 0 st

novembergråhet med ljuspunkter

2023-11-03 | 14:11:30 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
Nu är vi några dagar in i november och den första  singlade det små snöflingor i luften på morgonen och för en liten stund var det lite vitt på marken som motivikt till den annars så regniga sörjan. Dessutom har vissa tv-kanalar satt igång med daglig julfilm och jag kände direkt ett rungande skrikande  JA inom mig.
Julfilmstittandet får börja tidigt i år. 
November innebär för många mest bara gråhet, men för mig - den totala sommarälskaren innebär november två andra  saker:
1) julpirret börjar sätta in och jag längtar efter pyntet, pepparkaksfrukostar och julmusik
2) jag fyller ju år och det på den novembrigaste dagarna av dem alla : 11/11 Och jag älskar att fylla år. Fransk chokladtårta och bubbel - yes please!

…sen får en väl bra anamma den där gråheten och en allt mer fallerad hy bäst en kan helt enkelt.
Kommentera 1 st

Säg yum till livet

2023-11-01 | 18:09:16 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
Fika
Mat
Vin
Fylla livet med yum und nom och en jäkla massa mmm.

Jag blir så oerhört provocerad när det så gott som alltid i film och serier beställs in mat och det bara tas en tugga och sedan lämnas maten. 
Och jag brölar högt i varje bok där kvinnor inte är hungriga eller inte ens minns när de åt senast.

Tro mig - en som legat på sjukhus med lungorna fulla av blodproppar, när en tror att en ska dö ångrar en knappast det man njutit av matmässigt i livet.

Och som motvikt till just nämnda typer av serier, filmer och böcker: i mina böcker - ja där äter kvinnorna. De äter massor. Mat, ostar, bakverk. 

Idag blev det en sockerbulle med glurr till fika medan jag skrev och tecknade. Och nu funderar jag på vad det ska bli till lillördagskvällsmiddag...kanske kycklingköttbullar i en ostig och tomatig sås och rigatoni? En kycklinggryta? Eller en stor, rejäl ciabattamacka med massor av pesto och mozarella och soltorkade tomater....kanske ett glas rött till det?
Mums, I say, mums.
Kommentera 0 st