GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

Gratulera inga kvinnor idag

2021-03-08 | 12:09:04 | Egocentrerat&Vardagligt

(null)

Internationella Kvinnodagen idag då. I år igen. Och sociala medier kommer svämma över av en massa "Grattis alla kvinnor!" och mailboxen med rabattkoder som "Firar alla kvinnor!" och ber kvinnor spendera sina underbetalda löner på framförallt kläder och smink för att göra sig vackrare enligt normer.
Så vad är det vi säger Grattis till denna Kvinnodagen?
Att vi året om fortfarande lever i ett patriarkat?
Att utvecklingen åter går bakåt när länder och stater förbjuder abort?
Att det fortfarande blir en helt snedvriden debatt om mäns skäggväxt när det vankas snack om gratis mensskydd?
Att kvinnor fortfarande tjänar mindre än män? På arbetsplatser och sedan obetalt arbete i hemmet och sedan för att kvinnor stannar hemma med barnen just för att mannen tjänar, sedan får mindre pension. En ond cirkel av mindre pengar. 
Att kvinnors kroppar fortfarande sexualiseras i högre utsträckning och att hennes kropp inte är hennes egen att bestämma över?
Att kvinnans bröstvårta är ett jäkla minfält?
Att kvinnor sexuellt trakasseras på alla typer av arbetsplatser?
Vi är alldeles för smala eller inte smala nog, vi är alldeles för tjocka och bidrar till ohälsa, vi är alldeles för ytliga men ska helst be om ursäkt om vi inte orkat sminka oss, vi ska ta hand om oss och vara fina men vi får inte vara utseendefixerade, vi ska ha åsikter men helst hålla dom för oss själva, vi ska få jobb på egna meriter men vi får inte chansen, vi ska avla fram barn men för evigt se ut som tonåringar, vår kropp förändras men ska helst se ut som något odefinierbart "innan". 
Vi förbrukas och blir förbrukade. 
Vad exakt är det vi säger ska fira och säga Grattis till idag?
Jag bara undrar.
Nej gratulera inte, utan beklaga.
Fira inte men uppmärksamma.
Och fortsätt kämpa. För förändring och förbättring.
Och blanda inte ihop feminismen med att kvinnor beter sig svinigt mot andra kvinnor- det är patriarkatet och normerna, vi kvinnor blir lärda att tävla mot varann och inte med.
Och kom också ihåg att det där att bete sig rövigt är en mänsklig egenskap.
Och du KÄRA medkvinna, kom ihåg att du är just inte mer än bara kvinna. Men det räcker fan så gott och blir över. Du behöver inte vara mer.
Kommentera 0 st

Kommentarer

Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: