GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

Inte Alla Kvinnor

2024-03-08 | 09:37:35 | Avanna konst/design/foto

 

Inte alla  kvinnor är feminister. Inte alla kvinnor känner att de utsätts för icke jämställdhet, men många. Inte alla kvinnor blir slagna eller misshandlade, men alldeles för många blir det. Inte alla kvinnor vågar ta plats. Inte alla kvinnor känner igen sig i bilden av hur en kvinna ska vara eller se ut. Inte alla kvinnor vill bli mammor. Inte alla kvinnor vill göra karriär. Inte alla kvinnor dubbelarbetar, men många. Inte alla kvinnor känner sig som en del av ett systerskap. Inte alla kvinnor gillar andra kvinnor. Inte alla kvinnor känner till patriarkala strukturer och normer. Inte alla kvinnor bryr sig heller om dem.

Men ALLA KVINNOR förtjänar lika lön, rättigheter, vård och respekt som män. Och INGA KVINNOR förtjänar att hatas eller diskrimineras bara för att de är kvinnor.

Internationella kvinnodagen. Jag hoppas att era sociala medieflöden idag svämmar över av fakta och reflektion istället för att det firas och gratuleras. Vi lever inte i ett jämställt samhälle eller land och framförallt inte i en jämställd värld.
Vill ni ha rena fakta på icke-jämställdhet är så enkelt som att gå in på SCB. Där finns faktiska siffror på hur det ligger till med löner etc.
Ska en se bortanför ren fakta tror jag att många, som ivrigt håvar att vi är jämställda, ändå kanske måste rannsaka sig själva. Verkligen rannsaka sig själva och ställa sig frågor om de verkligen, verkligen inte dömer kvinnor hårdare än män. Om de verkligen inte tycker att en mamma borde bete sig lite annorlunda än en pappa eller att en mamma har liiite mer ansvar trots allt. Fråga sig om de verkligen inte dömer en kvinna liiite mer efter utseende. Fråga sig om de verkligen inte gör skillnad på en barbröstad kvinna och en barbröstad man i det offentliga rummet. Fråga sig om det inte trots allt är liiiite roligare och enklare att driva om en ”blåst kvinna/bimbo” än en man.
Du kanske inte vill kalla dig feminist.
Kanske buntar du bara ihop det med att det skulle handla om manshat.
Kanske ska du vända på det och tänka att inte vara feminist kanske handlar om ett kvinnohat.
Fast oavsett vilket, i slutändan handlar det om jämställdhet. Och vad, om något, kan någonsin skava så fruktansvärt med tanken på att kvinnor och män är lika värda och ska samma rättigheter, lika värde, lika vård, lika löner?

Kommentera 0 st

Kommentarer

Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: