GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

Så kvinna, sätt du på dig dina klackar och låt dig inte trampas på!

2020-08-02 | 21:26:45 | Krönika/Politik/Tankar

 
 
Ni som följer mig på instagram, ja det mer privatliv-vardagskontot kunde för några dagar sedan se på stories under en kväll när jag tappert försökte garderobsstäda och då syntes en del av mina skor.. Många har dm:at och frågat hur många ..och jag troratt på bara filmsnuttarna syns drygt 80 par... och då är det ju inte alla.. det finns fler. Så räknar med 100+.

De flesta är ju dock av öppna sandaletter/klackar gjorda för sommaren. Så jag bor ju definitivt i del land och klimat för den här sortens skofablesse.. särskilt när stora delar av de få dyrbara sommarmånaderna regnar bort och det dessutom pågår en pandemi så att 4 par klackar inte fått åka på någon greklandsresa.
För övrigt har jag sett på en del feministkonton det senaste att klackar kritiseras. Att det punkt slut är en smärtsam och handikappande tingest för kvinnor. Jag håller med att det i klackskornas begynnelse mest var ett fotdon gjort för kvinnor att sitta still i precis som ”flickkläder” ofta inte är gjorda för lek som ”pojkkläder” är.  Flickor ska duktigt sitta still och behaga inte ränna runt eller vara på vift...rymmen..

Men för mig som kort kvinna blir också klackar ett hjälpmedel i vardagen så att jag slipper be om hjälp hela tiden i mataffären för att jag inte når eller trillar i frysdisken . Likaså hjälper det mig att komma upp mer i ögonnivå med män istället för att bokstavligen ses ned på samt hamna i ett underläge bland både människor längre kvinnor. 
Det är inte bara smalast som är norm och ideal i vårat samhälle. Längd är också ett ideal. 
Så allt är inte så svart eller vitt och kan delas in i bu eller bä, rätt och fel.
VAd vissa rakt av bara värderar som något kvinnoförminskande är en annan kvinnas hjälpmedel mot att just inte bli en " damsell in distress" på Ica.
 
I en av debatterna kring detta med skor jag gav mig in i så fick jag lite så där snorkigt " hört talas om platåskor?". NU hade jag inte någonstans skrivit ut vad för klackar jag använder vare sig stilett, kilklack eller platå men hen förutsatte helt enkelt att jag trippade runt på smala klackar. Och fine. Det gör jag ofta. Men platå är likväl en klack så det blir också en värdering och en fördom kring vilken klack kvinnor bär och vilken som är "ok" eller inte.
 
Och jag tror att det blir det här pekpinneriet som många gånger gör att ,ånga inte , tragiskt nog, vill kalla sig feminister . 
Nu är min feministiska övertygelse så rotad och stark i hela mig så jag kommer aldrig överge den feministiska kampen och kan se bortom just det här attackerandet på en "medsyster" och jag förstår ju allt som oftast också vad baktanken och varifrån tankarna kommer.
 
Men jag tror att det ändå är viktigare att fokusera varför inte kvinnor tar sig fram t ex i arbetslivet eller i relationer än hur de tar sig fram över en gata.
 
Varför så många kvinnor fortfarande tar på sig rollen att vara mamma åt både barn och partner och jobbar dubbelt och trippelt..Varför kvinnor tacksamt uttrycker att deras män "tillät dom" en sovmorgon och skötte markservicen för det hem och barn de förhoppningsvis faktiskt skaffade 50/50. Varför kvinnor tror att deras egenvärde sitter i deras utseende eller varför kvinnor godtar att deras barbröstade män på stranden säger åt dom att behålla bikinitoppen på. 
Varför kvinnor så ofta beskrivs med utseendemässiga egenskaper som söt och fin och vacker snarare än smart , tuff, cool, modig etc. 
 
Så kvinna, sätt du på dig dina klackar och låt dig inte trampas på!
 
Kommentera 0 st

Kommentarer

Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: