GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

Brinn på utan att släcka andras låga!

2019-04-01 | 19:04:00 | Krönika/Politik/Tankar

 

Något som stör mig väldigt mycket är när man förminskar en kamp eller ett brinnande engagemang genom att börja skriva/skandera/säga eller söka uppmärksamhet genom ” men det här då ? Varför görs inget mot det här då? Det här är också viktigt!”.

Allt som oftast gäller det kvinnliga kamper, rörelser eller initiativ. Av kvinnor för kvinnor.

Men en kamp utesluter väl inte en annan?

 

Att välja att hashtagga #brinnförjosefin utesluter inte att man även vill brinna för andra kvinnor, ickekända kvinnor, att ingen kvinna någonsin ska behöva bli misshandlad eller leva i ett destruktivt förhållande. Men någonstans måste vi ju börja. Någonstans måste lexfallen komma ifrån. Jag kan inte se det negativa i att låta det som kan få mest strålkastarljus riktat mot sig för att sedan sprida ljus nedåt, vidare , bredare.

Att nu visa att tystnadskulturen och skyddandet av män som slår är inte ok på Dramaten och låta det statuera som exempel att det är inte ok någonstans alls. Punkt.

Men som sagt det måste börja någonstans.

Att man brinner för den kampen utesluter inte att man även tycker att det är fel med misshandel av barn. Eller att man förnekar att det finns män som far illa också precis som kvinnor.

Men förminska just inte en kamp för att den genom en enda hashtag inte innefattar allt och alla. Låt den inspirera, men förminska inte. Tävla inte om vad som är viktigast eller vem som har det värst.

 Jag vet inte hur många feministiska debatter eller trådar jag läst och varit i där män blandat sig i. Kvinnor som kanske kämpar och brinner för gratis mammografi eller preventivmedel och män genast ” men gratis prostataundersökning då vavavavava!?”.

Snälla Snälla män. Ta tag i era egna brinnande engagemang. Vi kvinnor har nog med att kämpa för våra egna rättigheter och viljor. Vi ska inte behöva kämpa för era också.

Men visst, jag kan förstå er handfallenhet då ni aldrig riktigt behövt kämpa i underläge på samma sätt. Nånsin.

 ”Men hallå, kvinnor slår också. Män blir också misshandlade”. Absolut. Svinaktigt, lömskt , ondskefullt beteende är mänskliga drag.

Men särskilj det ändå från patriarkatets makt och maktstrukturerna i vårt samhälle. Om män som får slå och bete sig hur som helst, knulla runt och strunta i ungar där, skaffa nya där, skylla på lite alkoholproblem där och sedan ändå beundras och hyllas. Kvinnor döms och skuldbeläggs på ett helt annat sätt. Av samhället. Av arbetsplatser, av medmänniskor, av motmänniskor, av kollegor, av media.

 Så alla män, sätt igång och brinn. Brinn som bare den och för eera egna kamper för gemensam jämlikhet och rättvisa. Och vi alla – brinn brinn och brinn men försök inte släcka andras brinnande lågor under tiden.

Kommentera 1 st

Kommentarer
Anonym
2019-04-04 - 08:54:05

Så starkt skrivet. Tänker också att det är så lätt att snabbt rikta bort fokus från själva frågan om misshandel, genom att istället diskutera "hur" kvinnor engagerar sig. Låt oss inte förvillas av den pseudodiskussionen, vi fortsätter rikta fokus på misshandeln och förtrycket!


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: