GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

make it work

2014-11-08 | 10:24:26 | Krönika/Politik/Tankar

Jag skriver ju krönikor i lokaltidningen cirka en gång i månaden, mitt ämne är mode-stil-design och ibland publicerar jag mina krönikor här på bloggen..tänkte nu posta den senaste.
 
 
 

”Make it work” säger en av av mina favoritpersonligheter på tv och inom mode : Originalet och härligheten Tim Gunn som är mentor för alla blivande designers i Project Runway. Då handlar det om få ihop ett plagg eller en helhet på en design men uttrycket kan så väl så väl tillämpas på ditt egna tänk kring din garderob och stil.

Alltför många gånger tror jag att många av oss, mig själv inräknad, sätter käppar i hjulet för vår egna stil och för vad vi egentligen vill bära eller att vi krånglar till det alldeles för mycket i jakten på en egen personlig stil.

Hur ofta har du inte fattat tycke, ja nästan känt en kärlek vid första ögonkastet till ett plagg, en sko eller kanske en väska , som kanske ligger lite utanför din ”normala komfortgarderob”, burit omkring på det en stund inne i butiken, fingrat lite, hållt upp det, synat, burit runt lite till, hållt upp och hört lilla köpängeln på ena axeln säga ” Klart du ska köpa den här, den kommer passa dig utmärkt lilla söthjärta” för att sedan höra den lilla köpdjävulen på andra axeln ” Men hallå när ska du använda den där? Du är för gammal/för kort/för smal/för tjock/för tråkig för den där! Häng tillbaka bums!” och lyssnat på den sistnämnda?

Aldeles för många gånger tror jag. Och jisses vad många gånger jag ångrat när jag faktiskt hängt tillbaka ett plagg och sedan gått miste om det. Aldrig har jag ångrat ett köp där jag faktiskt vågade. Där jag struntade i eventuella nojjor och konstigt påhittade fördomar om vad andra ska säga eller tycka om vad jag bär.

Som för nån månad sedan när jag blev blixtförälskad i en knalligt rosa vadlång kjol i utställd modell. Och jag ville ha den. Men så började jag knorra just kring när jag egentligen skulle använda den, att den kändes mer somrig än höstig, att den var för lång för min längd och så vidare. ”Kanske kunde jag i och för sig spara den till sommaren”..Som tur var övetalade mamma mig att köpa den.

Så fick den dock hänga där inne i garderoben några veckor. Jag öppnade dörren ibland och beskådade den. Stängde. Öppnade. Stängde.

Sen en väldigt grå dag i oktober så kände jag att näe, varför vänta till sommaren? Jag vill bära den NU! Och se där den passade utmärkt ihop med en svart tshirt, skinnjackan och ett par boots. Och helt plötsligt bev den grå dagen väldigt icke-grå.

Mode och kläder är allt för starkt förknippat med ytlighet och komplex så därför är det viktigt tror jag för självförtroendet att faktiskt våga. Låta kläder och garderoben vara en passion och en lek. En glädjens plats. Många använder säkert kläder för att dölja än det ena än det andra. Låt dom visa istället. Ditt inre och dig själv! Nästa gång du fastnar för ett plagg i butiken som du inte riktigt vet om det är din stil men som du ändå känner dragning till: KÖP. Jag tror faktiskt inte att du kommer ångra dig.

Make it work!

Kommentera 4 st

Kommentarer
Lina
2014-11-08 - 11:59:18

Du är så himla bra! Har faktiskt precis innan jag läste detta köpt en lång paislymönstrad hippieklänning som kändes helt utanför min comfort zone, men slog till iallafall och tror att det kommer bli skitbra!

Du är jättesnygg i den rosa kjolen. Jag blir alltid inspirerad av dina klädbilder! Keep up the good work!

Svar: Åh tack så hemskt mycket! blir så glad om jag kan inspirera!
och bra att du vågade!

kramar!
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Anonym
2014-11-08 - 20:33:02

Mycket bra skrivet! Känner igen mig precis i det du skriver. Tänker för mycket när jag inte borde..

Ville även fråga en sak. Googlade godisskålar och snubblade över en bild på din rosa skumtomte skåloch det är min mammas favoriter. Skulle vara så otroligt tacksam om du ville berätta vart du köpt den? Även om det var längesen.

Svar: tack!
godisskålen fick jag i present förra året och vet inte var den kommer ifrån tyvärr.
kram
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Anna J
2014-11-09 - 11:09:29

Bra text! Jag har blivit "tuffare" med åren och försöker inte tänka så mycket. Nu under hösten har jag haft mina favvoklänningar (fastän de är somriga i andras ögon) med leggings, tjocka koftor, boots och det har funkat jättebra tycker jag.

Svar: Härligt vännen!Och sommarklänningar skall just användas så resten av året när det inte är sommar.
Kör på!
kram o kärlek vännen!
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

A
2014-11-10 - 12:26:29

Så himla bra skrivet! Jag är typiskt en sån som begränsar mig utifrån vad jag tror att andra ska tänka. Blir så trött på mig själv! Ska försöka tänka mer som du! :)

Svar: jätteglad om jag kan inspirera!massa kram till dig fina!
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: