GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

när blev vikt och dieter det allra mest politiskt laddade?

2014-03-13 | 11:00:00 | Krönika/Politik/Tankar

 
Att det ska vara så förbaskat känsligt idag det där med vikt..utsende...dieter.
 
Det finns cancer, svält, krig, barnarbete, mord, våldtäkter, diktaturer, det diskuteras forfarande om homosexuella ska få vara just homosexuella..ja världen är full av problem, ondska och hemskheter och väldigt viktiga saker att ta tag i.
Ändå verkar det som att just vikt och vilken diet hen eller hen väljer eller inte väljer är det som upprör och engagerar folk mest.
Herregud vad laddat det är.
Varför?
 
Jag har inte följt hela debatten och karusellen kring det här med Mia Skäringer.
Hon skrev en i mina ögon totalt genomvettig krönika i Aftonbladet om att hon mixtrat färdigt med sin kropp nu. Hon är färdig. Färdig med det destruktiva beteendet.
Poängen och essensen var att hon är färdig. Och jag struntar då rakt i om hon fått betalt av Proviva för att skriva den och för att blogga på deras sajt.
För hennes ord var ändå av vikt..om vikt...viktiga.
Mest verkar LCHF:are tagit åt sig av artikeln med Kostdoktorn i spetsen. Varför?
Varför är sådant här så känsligt för just många, inte alla ( jag drar inte alla över en kam), lchf:are?
Många som går på denna diet..eller livsstil som det kallas , gör ju det ändå väldigt många gånger för att gå ner i vikt. Bara att surfa in på lchfklubben t ex..hur många av bloggarna där är det inte som just bantar och precis som vilken viktväktare, jojobantare, självsvältare, 5:2are också uttrycker frustration när vågen står still. Och när vanlig lchf inte funkar tar till fasta, mejerifritt och utesluter än fler grejer ur sin kost i jakten på lägre vågsiffror?
Räkna kolhydrater eller kalorier - vad är skillnaden? Allt går att göra till en livsstil om just ens liv kretsar kring det.
Men vad vi alla som kanske har eller haft ett konstigt förhållande till mat och egna kroppen är just att sluta vara destruktiva.
Nu skrev Mia från sitt perspektiv som mamma och kvinna men det gäller män och pappr också naturligtvis. Sänd inte ut de där dubbla signalerna till barnen att de ska äta upp på tallriken när du själv hoppar över måltider eller äter "senare" osv.
Träna, banta, gå ner eller upp i vikt men gör det aldrig på ett skadligt sätt för dig själv.
Nånstans får det banne mig vara nog med hur viktigt vikt är.
 
Och inte blir jag sugen på Proviva eller tror att det är en magisk lösning på allt samtidigt som jag tror att det i så fall finns värre saker att stoppa i sig än det. Proviva i sig är väl inte boven här utan det är hela det här idiotiskt överkänsliga infekterade sjuka idealbaserade samhället vi nu lever i där det viktigaste för många är att hålla koll inte bara på sin egen men också andras kost.
 
Va fan lägg den tiden och energin på nåt annat..kärlek kanske. Både till dig själv och andra.
Kommentera 10 st

Kommentarer
Ling-Ling
2014-03-13 - 11:38:17

Mycket bra skrivet, håller med! :)

Svar: Tack vännen!hoppas du mår bra!
kram
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Linnéa
2014-03-13 - 14:29:38

Jag håller med dig fullkomligt, smaltrenden och alla olika "livsstilar" verkar ha startat krig mot varandra. Skrev också ett inlägg om just detta på bloggen. Får lite panik över hur vi människor tydligen skall viga våra liv till att nå smalhet. I do not get it. Sen om man vill äta på si och så sätt eller träna si och så, då får väl det vara upp till var och en. Nu är det ju trend att ha stor muskulös rumpa och hutlösa bilder med små rumpor och hån sprids över nätet. Jag blir så jävla arg. Kan vi inte bara få se ut som vi göra och därmed basta!

Fredrik
2014-03-13 - 16:09:25

Anledningen tror jag är för att det är ett så extremt laddar ämne som ofta träffar självkänslan hos den som kritiseras... Helt fel, för vikt (utseende över huvud taget) ska folk ge blanka fan i. Finns många bloggare som spär på hetsen som hade kunnat göra så mycket bättre av sitt kändisskap (för att nämna några riktigt stora bloggare som samtidigt är två av de vidrigaste( Katrin Z och Kissie). Tänk om de hade använt den tiden de gör för att göra livet surt för andra till att försöka påverka något viktigt? Därför är det så härligt att läsa din blogg Anna och även Kenzas, stora bloggare som egentligen inte behöver säga något alls men som använder några stunder i sitt rampljus till att försöka påverka (med vettiga åsikter dessutom, heja!). Heja er och hoppas dagen blir bra! :)

Svar: ja det är lustigt och konstigt detta fenomen som uppstått just med bloggar instagram osv att andra blir så totalt uppslukade av andras liv och nästan söker med lykta efter saker att antingen kunna anmärka över eller kritisera eller ta åt sig personligt utav.Just vikt och träning och mat är extra laddat..smala får inte träna för då hetsar de, lägger man upp bilder på mat hetsar man antingen till övervikt eller ätstörningar, har man tränat ger man andra dåligt samvete.
Det här med självinsikt, sunt förnuft och att inse att man bara får se glimtar av saker aldrig en större helhet..verkar ha försvunnit.
Tack Fredrik för alltid så klok input och härligt stöd och pepp från dig <3
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Mikaela
2014-03-13 - 17:37:51

Jag håller med dig Anna! Det har blivit någon sjuk hets över det här med dieter. Och varför lägga sig i så himla mycket vad andra gör och tycker. Säger som du, lägg istället energin på något annat.
Mias krönika var verkligen bland det bästa som någonsin skrivits! Älskar Mia just för att hon skriver direkt från hjärtat vad hon tycker. Helt enkelt en sund och vettig människa :)

Svar: Ja Mia är bra. Helt absurdt vad den debattartikeln urartade till tycker jag.
Hoppas du har en fin dag Mikaela!
<3
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Annster
2014-03-13 - 22:01:36

Håller med dig.
Kan tycka att har man dragit på sig extra kilon som för mig blivit ohälsosamma och måste bort. Så ska man göra det på ett sunt sätt. För många har det gått till överdrifter. Så det tvärtom blir skadligt istället.

A
2014-03-14 - 07:54:50

Bra skrivet, Anna!
Och det var mycket bra skrivet av Mia Skäringer!
Tycker också det är konstigt att just mat och vikt väcker såna känslor och skapar hätsk stämning på sociala forum titt som tätt.
Själv har jag ju ätit lchf (-aktigt) under tre år. Aldrig så där "hysteriskt" och jag skulle ALDRIG säga åt någon annan vad som är rätt eller fel.
Det jag lärde mig var VAD jag mår bra av att äta och vad jag mår mindre bra av.
Succesivt har jag lagt till och tagit bort vissa grejer.
Numera äter jag allt igen, men har fått bort sockersuget och en lite sjuk inställning till ätande som jag hade innan lchf-perioden.
Jag tror alla måste hitta sitt sätt att äta, UTAN att banta.
Att äta och leva gott!
Och fokusera på viktigare saker! :)
Kram!

A
2014-03-14 - 07:59:51

Missade en viktigt grej i det jag skrev (eller viktig och viktig... :D )

Numera äter jag allt, men INTE ALLTID.
Och när jag t ex äter ostkrokar eller godis så känner jag inget behov av att äta upp ALLT.
Potatis, ris och pasta mår jag inte särkskilt bra av men ibland är jag sugen på det, så då tar jag "smällen" med lite extra ont i magen. :)
Blir även trött på personer som t ex Paolo Roberto som verkar tro att ALLA mår skitbra av att vräka i sig pasta bara de tränar skitmycket. Alla magar är inte lika! :D

Anna-Livet på Liden
2014-03-14 - 08:56:08

Äter själv LCHF och har svårt att förstå varför det blev sådant ståhej kring Skäringers artikel. Hon uttrycker en åsikt, baserad på egna upplevelser och erfarenheter och vad är det som är så hemskt med det egentligen undrar jag, hon har ju rätt att göra som hon vill med sin kropp :) Jag anmärker aldrig på vad någon annan äter, eller inte äter. Jag tar inte ansvar för andras hälsa, jag tar bara ansvar för min egen :)

Svar: ja det är konstigt hur känsligt det kan vara och att många tar åt sig av saker som inte ens rör dom.Men förhoppningsvis finns det övervägande kloka människor..som du =)
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Hanna - Min vardag som trebarnsmamma
2014-03-14 - 18:03:56

Mycket bra skrivet!

Svar: tack Hanna! kram!
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Fröken H
2014-03-23 - 20:19:43

Bra rutet, Anna!

Svar: Tack vännen <3
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: