GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

Ni har råd att tänka eget H&M

2012-01-25 | 22:36:19 | Modebloggerskan , Mode & Modestuff

Jag fick mail från SVT idag och en förfrågan om jag ville vara med i ett direktsänt program angående H&M's påstådda kopiering av andras design.
Blev lite paff över denna förfrågan.
Men så fick jag nyss en kommentar från en läsare, Malin, som frågade om jag lagt märke till striderna kring H&M senaste dagarna och att de nu anklagas för att ha snott en design av konstnären Tori LaConsay.
Läs mer om det HÄR och HÄR.

Jag har inte anklagat H&M för att sno eller kopiera mig och min design , jag har dock reagerat - liksom många av er läsare att en del av deras motiv liknar en del av mina väldigt mycket.
Senast för några veckor sedan när flera av er och vänner hörde av sig angående H&M's motiv "Today's Outfit".
Se HÄR: http://pyttis.blogg.se/2012/january/nu-var-ni-val-lite-val-efter-hm.html
I samband med det skrev jag även det HÄR : http://pyttis.blogg.se/2012/january/kopierad-eller-inte-kopierad-det-ar-fragan.html

I mina fall så är det ju mycket möjligt att mina motiv legat till inspiration då jag under mina år som designer/motivdesigner synts flitigt på nätet samt även varit i kontakt på ett eller annat sätt med företagen i fråga och visat upp mig. Det kan också vara rena slumpen att de påminner om varandra.
För någon ren kopiering är det ju inte tal om.
Och jag skulle heller inte kunna anklaga någon utan väldigt starka bevis och om det inte är alldeles för uppenbart.

Men i det fall som nu är aktuellt och som diskuteras på nätet så tycker jag att motiven är alldeles för lika för att det ska handla om nåt annat än rent plagiat och det tycker jag är förbannat illa av H&M.
Antingen kan de ge pengar och be att få leasa eller köpa loss rättigheterna utav upphovsmannen/kvinnan eller så har de banne mig nog med pengar för att anställa kompetent folk nog som har egna idéer.

Första gången jag hajjade till på H&M;

Min till vänster, H&M till höger


H&M's till vänster, i itten en av mina motivskisser, till höger min storsäljare Today I'm wearing this.
Kommentera 26 st

Kommentarer
Anonym
2012-01-25 - 23:11:12

Till den stora fråga - tackade du ja? :)

lisette A
2012-01-26 - 01:15:04

Tackade du ja? GÖR det! All publicitet är bra publicitet.. (nästan)! Gör det du känner för. :)

Camilla
2012-01-26 - 06:56:41

Vad roligt! :)

Ekonördarna på Lyckobacken
2012-01-26 - 08:13:03

Duktiga Anna, du är på tok för snäll! Det är så uppenbart att de, likt ned Tori, rakt av snott dina idéer - inte influerats av de! Var inte rädd för att stöta dig med giganterna i branchen för du är ändå på väg till toppen alldeles på egen hand! Du behöver inte att HM tar in dina tryck på sina skitkvalitativa plagg, Lindex har redan tryckt en fin AvAnna-tischa och efter Nelly-biten känns det som att dina största framgångar röner du då du står på helt egna ben!



Jag hoppas du tackat ja, tänk vilket lyft ut i världen det skulle bli att synas i det sammanhanget! Du är så ödmjuk i din framtoning så det kommer inte att riktas nåt upprört mot ditt håll.



Hursom - heja dig och det du gör och nästa gång nån snor din stil så printar du ett Today I'm Fucking U' så har du ett statement som heter duga! ;)



Många kramar

Ekonördarna på Lyckobacken
2012-01-26 - 08:14:24

Duktiga Anna, du är på tok för snäll! Det är så uppenbart att de, likt ned Tori, rakt av snott dina idéer - inte influerats av de! Var inte rädd för att stöta dig med giganterna i branchen för du är ändå på väg till toppen alldeles på egen hand! Du behöver inte att HM tar in dina tryck på sina skitkvalitativa plagg, Lindex har redan tryckt en fin AvAnna-tischa och efter Nelly-biten känns det som att dina största framgångar röner du då du står på helt egna ben!



Jag hoppas du tackat ja, tänk vilket lyft ut i världen det skulle bli att synas i det sammanhanget! Du är så ödmjuk i din framtoning så det kommer inte att riktas nåt upprört mot ditt håll.



Hursom - heja dig och det du gör och nästa gång nån snor din stil så printar du ett Today I'm Fucking U' så har du ett statement som heter duga! ;)



Många kramar

Anonym
2012-01-26 - 08:57:38

Jag förstår att det känns trist. Helt klart. Men det här med att Dagens outfit blivit en kul och kännetecknande grej på modebloggar över hela världen kan OMÖJLIGT ha gått de stora modehusen förbi. De har folk anställda för att hålla koll på enbart denna del av modevärlden, och jag tror att en handskriven font med just de orden som står som rubrik på nästan varenda lyckad modeblogg borde inte kunna bli copywritat, varken av dig eller någon större företagare. Vad det verkar har du heller inte lyckats med det, så patentverket verkar vara av samma åsikt. Detsamma tycker jag gäller för orden "you look good today", som iallafall jag säger till folk varenda dag och son jag sett användas av

flera modehus tidigare, t.ex. Kappahl. Att använda ett hjärta bredvid en sådan mening tycker jag tycker jag inte är det minsta originellt.



Men det skiljer sig väl från person till person. Personligen tycker jag att båda dessa uttryck vore som att copywrita meningar som "I love you" och "I'm just me" som väl funnits på tryck i olika former från samtliga

modehus.



Att gå på dessa designers så hårt bara för att de är anställda på ett större företag och med sådan säkerhet påpeka att de varit inne på en mycket liten vardagsblogg och bestämt sig för att kopiera det inte så originella trycket tycker jag är ganska naivt faktiskt. Även om det kanske är intressant att påpeka likheten, såklart.

Anonym
2012-01-26 - 09:01:13

Det är bra att du står på dig mot dina läsare och tänker lite längre. Jag tror det gynnar dig att inte gå på H&M om en sådan här sak, med tanke på mitt inlägg ovan.

Garderobsgrubbel&Byråbekymmer
2012-01-26 - 09:14:30

Anonym: Jag har aldrig ens försökt få mitt Today I'm wearing this skyddat hos patentverket så det är inget jag misslyckats med.



Dock har vi upphovsrättlagen som skyddar upphovsrättsmän/kvinnor och en upphovsrätt har du på en bild/teckning/tavla/skiss/låt etc så fort du skapar den.

Du har tex upphovsrätt på ett foto även om det är taget med någon annans kamera. Du har tagit bilden - din upphovsrätt.



Sen kan det bli intrång i din upphovsrätt och man får inte bara kopiera utan vidare.



Som sagt, jag ser inte att jag blivit kopierad.

Men i det fallet som nu är aktuellet i media så tycker jag fallet är solklart.

Visst det är en "vanlig" fras att säga, det är inte det det handlar om det handlar om hur de utformat det hela som är en nästan direkt kopia av det som Tori skapat.

Samma text, nästan identiskt typsnitt och så nästan exakt placering av hjärtat.

Det är intrång i Toris upphovsrätt och där har H&M gjort megafel.

Där tycker jag att de kunde om de varit schyssta, hört av sig till Tori och gett henne en slant och kanske bett att få hyra rättigheterna under en tid för att sedan omförhandla om förnyelse om licens om de hade velat det.



Men att H&M och andra företag idag är inne på bloggar kan du absolut garantera att de är. De flesta större företag idag har personal anställd just bara för att ha koll på blogosfären. Och de behöver ju inte vara inne på de mindre, som min heller det räcker ju att Engla eller Kenza syns i ett av mina plagg för att de ska ha sett det.



Men nej jag skulle inte anklaga förrän jag ser en ren kopiering av mina egna.

Men i Toris fall är det uppenbart .

smultris
2012-01-26 - 09:24:16

jag tänkte just gå in här och länka till de sidor du redan fått tips om... bra att det uppmärksammas trots allt.



jag tycker nog det kan vara en bra grej om du är med i programmet men behåller din neutrala ton som du har i dina inlägg, dels får folk upp ögonen för dig och HM;s "inspirationskällor" samt att det kan vara bra publicitet för dig som företagare.



lycka till oavsett vad du bestämmer dig för att göra ;)

Paulina
2012-01-26 - 09:25:15

vilken härlig blogg!



Du kanske vill vara med och tävla om att vina BareMinerals make up? Gå in på min blogg och läs lite mer. Ha det så bra =)

Art By Tina - Konst & Fashion
2012-01-26 - 10:44:48

Tycker absolut att du ska ge dig in i debatten - och beskriva det precis så som du beskriver det här ovan. Det kan inget annat än att vara bra för det eget varumärke. Heja!

Grimgoth
2012-01-26 - 11:31:48

Hålelr med Tina där.

Izabell
2012-01-26 - 11:41:10

Håller med Tina!!! :-D

..:Sarah:..
2012-01-26 - 11:49:06

Klart du ska ställa upp. för faktiskt anna, dom stjäl idér och gör miljoner på dom.



och du, syns du i tv.. fatta vilken bra reklam för dig själv. du är så duktig! de är du (och fler små egna drivande designers som du) som sitter på alla fantastiska ursprungsidéer. h&m börjar bli lite väl... tjuvaktiga.

..:Sarah:..
2012-01-26 - 12:01:53

Magplask tror jag defentetivt inte på.. de är du för sympatisk och varm för. ja menar varför ska debatten vändas emot dig/er...? MEM jag kan absolut förstå att du inte vill ställa upp i live tv. de är ju skrämande utan BDD. fast ändå.. överväg noga.. jag tror nog iaf på succe ;)



jeej. min kompis kommer bli glatt överraskad <3

Linda-Mamma till Alfred
2012-01-26 - 14:40:51

Men vad svarade du då?Jag tycker definitivt du skall ställa upp..bra reklam för dig med;)

Annelie
2012-01-26 - 15:58:50

Dock känns det ju väldigt konstigt att du som uppenbarligen vet hur copyright fungerar och vad som gäller SJÄLV har använt någon annans bild till dina leopard-linnen. http://vusolutions.com/wp-content/uploads/2011/12/leopard_by_RockFenixCore.jpg

Även om den skulle vara fri att använda brukar ju såna tillstånd aldrig gälla kommersiellt bruk, och inte utan att ge cred till upphovsmannen.

Garderobsgrubbel&Byråbekymmer
2012-01-26 - 16:12:15

Annelie: Jag har baserat mitt leoprint på tre olika foton - dock det du länkar till allra mest ,men även två från en bok som referensbilder och sen satt jag i flera timmar och tecknade av och lekte med med penslar och mönster i Illustrator.

Annelie
2012-01-26 - 16:25:08

Nja... det vet jag nog faktiskt inte om jag köper, eller om upphovsmannen skulle köpa heller för den delen. Lägger man fotona på varandra, och ändrar opaciteten på lagren lite så ser man hur i stort sett alla fläckar, morrhår, proportioner matchar tex. De ytterst små skillnader som finns i fläckarna ser snarare ut att ha uppkommit när man leker med tex curves och kontrast och två fläckar "flytit ihop".

Garderobsgrubbel&Byråbekymmer
2012-01-26 - 17:02:14

Annelie: Nej några konstrast och kurvor har jag inte använt mig utav.

Men jag har tecknat av så noga jag kunnat yes baserat på det foto du länkar till och det har jag inga problem med att erkänna alls, jag kan inte teckna en leopard från huvudet precis som jag inte kan teckna en chanelväska direkt från huvudet.

Men jag satt i timmar med det och tecknade efter dels rutsystem samt likt många andra tecknare suttit med ett genomskinligare papper över utskrift av fotot ( en del använder ljusbord) och tecknat av många av linjerna/dragen och sen bearbetat ytterligare i Illustrator och grejat.



Och mönstren och färgerna är baserat på flera olika foton/referensbilder samt använt penslar och färdiga mönster.

Du behöver inte köpa det, men det är sanningen.

Jag ville ha ett verklighetstroget snyggt leoprint och inte fritt tecknat från huvudet.



Men jag är absolut ingen expert alls på copyright eller vad som gäller om man baserat tecknat print på andras foton / del av foton.

Det får jag själv forska vidare i.



men känner nu efter vår diskussion här att jag får bearbeta min design ytterligare så det inte blir nåt fel.

MariaP
2012-01-26 - 18:12:11

tackade du ja?

Garderobsgrubbel&Byråbekymmer
2012-01-27 - 10:25:24

Johan: Läpptrycket är mina egna läppar.

Döskalletrycket är ett omgjort foto som jag tagit på en döskalleprydnad min sambo fick i tonåren.

Hunden är baserad på flera referensfoton men mest på Tyra från www.lindablom.se

Ser inget fel i att använda referensfotn?

Johan
2012-01-27 - 10:25:45

Vad är din definition av copycat?

Och hur ser du på gällande upphovsrättslag när det gäller avbildning av andras verk?

Johan
2012-01-27 - 10:34:47

Läppbilden verkar onekligen vara från den bilden jag länkade till. Kollar man på detaljerna, t.ex. längst ner till vänster och i mitten längst upp, är likheterna slående.



Döskallen är också väldigt, väldigt lik den jag länkade till. Lägger man bilderna på varandra i Photoshop blir likheterna även här slående.



Din avbildning av hunden är i princip en ren kalkylering av hundbilden jag länkade till. Givetvis får man använda referensbilder, men att göra identiska avbildningar är inte tillåtet enligt upphovsrättslagen. Man för inte kopiera hur som helst. :)

Garderobsgrubbel&Byråbekymmer
2012-01-27 - 10:57:32

Johan: Du får självklart tro vad du vill men läpptrycket är mina egna läppar som jag gjorde ett avtryck med svart läppstift på ett akvarellpapper som jag sedan bearbetat i Illustrator.

En döskalle är en döskalle och googlar jag och kollar runt på deviantart hittar jag massor med döskallar som påminner om varandra eller om man drar i dom och lägger Ps över varandra ser ut att vara kopior.



Fotot på hunden du länkar till finns med i min inspirationsmapp tillsammans bilder på Tyra från linda Bloms blogg plus säkert 20 bilder till på chiuhuahundar.

Jag har tecknat av flera bilder.

Och det kanske inte är tillåtet att teckna av referensfoton eller saker det får jag givetvis kolla upp än bättre, men om man inte får teckna av har jag svårt att se hur någon illustratör egentligen ska klara sig om man inte har ett exakt och precis fotografiskt minne.



Ljusbord och genomskinligare papper är verktyg jag använt sedan mina utbildningar för att kalkera vissa linjer och drag från foton för att få proportioner rätt.



Däremot tycker jag inte man är en copycat om man sedan lägger till egna detaljer drag, attribut och färger.



Copycat tycker jag man är om man snor en hel idé rakt av, som jag tycker H&M gjort med Loris skylt.

Jag har inte anklagat nån för att copycata mig.

Copycat hade jag ansett mig vara om jag snott fotona och antingen fotograferat precis likadant och sagt att det varit min idé eller om jag bara tagit bilderna och inte gjort något eget utav det hela.



Men det är jättebra att saker diskuteras tycker jag absolut!

Dock kommer jag välja att ta bort dina länkar på läppar och döskallen då de är felaktiga.



marianne palm
2013-03-31 - 03:24:02

Alla som är negativa, och ifrågasätter att H&M kopierat ditt tryck är H&M personal som sitter & blockar. De har säkert betalt folk, det är ett miljardföretag som snor helt vilt både i Sverige och utomlands, och dumma kommentarer som att jämföra med att ladda ner på nätet. Men detta är ett företag som skulle kunna betala hårt arbetande designers, men som bara skiter i oss, och som suger ut design ur Sverige & försämrar för andra designers att kunna försörjea sig genoom sitt arbete. Detta är en självklar designstöld.


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: