GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

Feminism är tydligen fett ute

2007-09-01 | 17:14:03 | Krönika/Politik/Tankar

146310-2198


Jag blir riktigt konfys och förundrad och grubblig och förbannad och helt oförstående många gånger när jag läser och hör saker.

Det senaste jag blivit helt ställd av är att jag den senaste tiden bland en massa kvinnliga bloggare och övriga kvinnliga medborgare i stort  märkt ett hat, en avsky och ett ställningstagande emot Feminism.
Feminism har har blivit något väldigt fult, omodernt och något man inte vill beblandas med eller misstagas för att vara.

Varför?

Det är så populärt nu för tiden att säga nåt i stil med " att det största hotet mot tjejer och jämställdhet är tjejer själva" och visst jag kan hålla med till en viss gräns. Vi kan vara jävligt elaka mot varandra och missunsamma.
Men när tjejer själva inte vill kalla sig för feminister för att de någonstans lyckas indoktrineras till att tycka att en feminist = manshatare som vägrar bära bh eller raka sig någonstans på kroppen samt måste bära fula kläder och inte får tycka att sex är bra...
Ja då blir jag rädd.


När tjejer inte vill kalla sig för feminister - ja det är då tjejer blir det verkliga hotet mot feminismen i sig.

Något annat jag aldrig kommer kunna förstå är det stora hat mot bidragtagare och arbetslösa som Alliansen och dess anhängare lyckats sprida.
Att bidragstagare lever så gott och så rikt på skattebetalarnas bekostnad och inte behöver lyfta ett finger.
Detta oförstånd och denna okunskap måste ju komma från människor födda med silversked i mun som aldrig behövt eller kommer behöva sätta sig på en arbetsförmedling över huvud taget.

Varifrån kommer uppfattningen om att man lever så jävla bra på bidrag och A-kassa?
För det första - för att ens få A-kassa måste man ju ha jobbat ihop till den själv + betalat in till den - avgifter.
Har man inte gjort det hade man innan den nya regeringen tog över chans att få pengar om man i 90 dagar - 90 dagar gick utan någonting alls. För att sedan få minimumbeloppet på 4800:- efter skatt. Hur bra tror ni att man lever på knappt 5000 kronor i månaden med hyra, mat, räkningar och lån att betala?
För det andra, man måste aktivit söka jobb, gå på möten och följa Arbetsförmedlingen minsta och största order annars stängs man av och blir utan pengar. Det är en psykisk påfrestning utan dess like att gå arbetslös och klassas som mindre värd och nedvärderas av arbetsförmedlare och desutom av en stor del av samhället endast ses som en kostnadssam börda.
Dessutom får man inte pengarna i en evighet...dagarna tar slut. Om man inte hittar en praktikplats där man jobbar ihop till ett aktivitetsstöd motsvarande a-kassan. Men då jobbar man heltid för knappt inga pengar alls.

Vilket ju leder till Alliansen nästa "briljanta" idé om att företag ska kunna anställa 16 - 24åringar för halverad eller nästintill ingen arbetsgivaravgiftskostnad..
Varför ska ens en 16åring jobba?
Och vad går arbetsgivaravgiften till? Jo din egen pension.
Så 16-24åringar som ska pressa löneläget för utbildade och äldre löntagare som dessutom får mindre pension när det väl är dags.

Jag läste i tidningen SOLO i somras en intervju med Tilde Fröling. Hon sa nåt i stil med att hon röstar blått för att hon är egen företagare men ser Sverige som ett rött land.

Tja, jag är egen företagare som röstar rött som vill ha ett rött Sverige men ser det bli allt mer blått.
Och det gör mig mörkrädd.
Kommentera 34 st

Kommentarer
Linda, feminist!
2007-09-01 - 17:24:53

Vilket fantastiskt inlägg! Det känns skönt att det finns hopp för Sverige, jag blev så glad när jag läste
:)Ha det fint!

Matilda
2007-09-01 - 17:29:05

grymt bra inlägg! ha en bra lördag kram

~Johanna~
2007-09-01 - 17:32:09

Okeej det ska jag komma ihåg :) jag vill nämligen ha en liknande, när jag har pengar vill säga ^^
Jättebra inlägg! Jag håller med dig helt!

Mrs Harajuku
2007-09-01 - 17:38:42

Du har så rätt, gumman! Dock röstar jag på ett parti som är litet och inte kommer någonvart riktigt än, men det är en annan historia! Ha en mysig kväll!
Kramen!

Angelica
2007-09-01 - 17:42:53

Jätte bra inlägg! Keep up the good work gumman!:)

Jessica
2007-09-01 - 17:47:06

Vilket bra inlägg!

Sandra
2007-09-01 - 18:00:22

Jätte bra skrivet gumman! Förstår precis hur du tänker. Själv blev jag förbannad och ledsen när det blev klart att alliansen vann. Och jag är förbannad över att jag inte får vara med och rösta nästa gång, jag fyller 18 år ca en vecka efter, ush!

Malin
2007-09-01 - 18:06:17

Otroligt bra skrivet, varenda ord stämmer...
Ha en bra kväll :) Massor av kramar

Emmelie
2007-09-01 - 18:06:50

Ja, nya regeringan har helt knäppa synpunkter. Enligt vår nya stadsminister är orsaken till att studiebidraget inte höjs att även vi som pluggar heltid dvs. 8 timmar om dagen ska jobba. Var för ska vi behöva "jobba" två jobb?? A-kassa reglerna och grejset är helt stört. Där finner jag inte ens ord. Enda gången det gör något gott är att de som inte vill jobba och tycker det är bekvämt att gå hemma blir tvingade att jobba.

Helle
2007-09-01 - 18:18:02

Haha, men Sally var ju cool! ;)Håller med dig i ämnet dessutom. Korkad kommentar av Tilde ändå. Det är ju att ge upp! Vad händer i helgen då stumpan? Kramar

Lilla Fröken - Stolt feminist
2007-09-01 - 18:42:14

Starkt inlägg! Visst är det så att många förknippar feminism med något helt annat än vad det i grund och botten handlar om. Men samtidigt kan det i många fall även handla om att människor kan ha svårt för just det där att sätta en stämpel på sig själv. Man kan ju ha feministiska värderingar fastän man inte kallar sig feminist. Eller vad tycker du? Men det är ju som du framställer det i ditt inlägg,i många fall (nästan övergripande) skambetonat att klassa sig som feminist. Hörde på radio P3 om en viss typ av femistiter (tror de kallade sig Femme-feminister) som använde sig av sin feminimitet för att visa på att vissa fördomar inte stämmer om kvinnor som till exempel klär sig väldigt feminimt. Ett exempel var en universitetsföreläsare inom ämnet teknik som hade rosa klänningar och klackskor på sig när hon föreläste. Inte riktigt den bilden man har om en proffessor inom ämnet teknik va? Sånt där tror jag är viktigt för att rubba lite på folks fördomar om kvinlighet och även manlighet. För givetvis ingår ju även bilden om vad som är manlighet inom begreppet feminism, vilket många okunniga inte känner till. Klokt inlägg av dig Anna! Det fick ju i alla fall mig att skriva ett extremt långt svar! Kram

alexandra
2007-09-01 - 18:50:10

vad bra skrivet! dock är jag inte så engagerad i a-kassa och sånt eftersom att jag fortfarande går i skola. men min pappa blev arbetslös för ett par år sedan när ortens största fabrik lades ner, han hade jobbat där i 12 år och han mådde dåligt när han var arbetslös för han ville jobba ..

leopardia
2007-09-01 - 19:23:18

jag vägrar kalla mig något annat än feminist.
det största hotet mot jämställdheten är väl den patriarkala samhällsstrukturen där bla tjejer uppmuntras till att vara taskiga mot varandra för att de vinner status hos männen. typ. tänker mer ur ett omedvetet perspektiv.

leopardia
2007-09-01 - 19:25:02

ps. förresten, jag vet att du har skrivit någon text om det här, där du använt dig av nån bok.. hmm, minns inte riktigt, men det är någon liknelse med typ en fågel i en bur som inte ser att den kan flyga ut fritt för att den stirrar sig blind på gallerpinnarna. eller nåt ditåt. jaja..

anna
2007-09-01 - 20:14:11

Jättebra skrivet! Verkligen. Jag höll ett tal själv på komvux för ett par år sedan om feminism och tjejerna i klassen tittade på mig som om jag vore dum i huvudet. Avslutade talet med att säga att om det inte hade vorit för tidigare feminister så skulle tjejer inte ens få gå i skolan och dom skulle inte ens få sitta på den skolbänken dom satt. Där fick jag dom så dom teg. Haha. Peace tjejen!

Erika
2007-09-01 - 20:17:16

Mycket bra skrivet!
Jag har själv tvingats leva på bidrag och det var en kamp för att få pengarna att räcka till. Den allra första lön jag fick var på ca 6000:- jag kände mig jätterik jämfört med att leva på bidrag.
Har även varit arbetslös och känt den press det innebär. Jag fick fast anställning förra sommaren och kunde andas ut, för nu går det ännu sämre att leva på a-kassa sedan moderaterna vann valet.
Men det känns ändå som om sverige inte är lika tryggt för "ickerika" längre så jag hoppas på en seger för socialdemokraterna nästa val.

Pyngve
2007-09-01 - 20:57:34

Mkt bra inlägg Anna och jag håller med!! Blev förra året varslad från mitt jobb sedan sju år pga av arbetsbrist (jävla outsourcing) och jag har nog aldrg "jobbat" eller kanske rättare sagt kämpat så mkt som nu när jag är arb.lös. Visst lite jobb här och var ett tag, men inte lätt att hitta ett jobb där man trivs och får! stanna utan mest tillfälliga jobb. Sedan när det gäller arb.förmedligen och a-kassan så är det ju ett jäkla jobb med papper hit och dit och möten och what have yoooou. Så visst alla ni där ute som har den uppfattningen, jag lever lyxliv på bidrag och glider runt på en räkmacka o livet är såååå gött!! :( Tack Anna för att man fick grrr:a lite
för sig själv i tv-soffan o spotta ut lite i ditt kommentarsfält. kram kram!

Christine
2007-09-02 - 01:10:17

Det var bra skrivet. Det här med feminism och att det skulle vara negativt är ju bara okunnighet. En gammal syn att alla tjejer var manshatare och inte rakade sig, haha! Men jag tycker själv att hela den här feminismgrejen blivit lite uttjatad. Alla pratar om att man ska vara feminist men ingen kan egentligen förklara vad det står för. Jag tycker bara att man ska försöka tänka själv på vad man står för och gör och skita i vad man bör göra. Bara det känns rätt och bra så.
det här med bidrag så är det ju så att alliansen står för ett samhälle där alla ska vara arbetsföra. kan man jobba så ska man jobba. Men vem vill leva på bidrag? Jag har gjort det och det bästa som finns är ju när man får sin lön och verkligen vet att "de här pengarna har jag kämpat för alldeles själv!" =)
Men jag VET att de finns de som bara skiter i det och lever på bidrag för att det är den "enkla vägen". Har sett de själv. Folk kommer in på jobbe med papper från soc att amn ska skriva på att de sökt jobb hos oss. men har de CV med sig eller vill de söka jobbet? Nej. vet folk som går på bidrag och tycker det är så skönt att slppa jobba. Så jävla fel!
Men allvarilgt, hur bra har sossarna gjort det för Sverige de senaste 12 åren? eller 8 eller vad det nu är. Det tar tid att bygga upp ett samhälle. jag tror att moderaterna kommer lyckas, i sinom tid. det tar mer än ett år. :-)
Sorry att det blev så långt, haha!

Christine
2007-09-02 - 01:19:48

Undrar en sak med. Varför är det fel att 16-17åringar jobbar? Om de vill och kan så varför inte? det är väl bra att de kan tjäna sina egna pengar och inte behöva leva på sina föräldrar. många unga får ju bara sitt studiebidrag och vill kanske ha råd att göra saker som kostar mer. Jag tycker iafl det är bra. :-) kanske inte jobba heltid eller deltid ens men ett par dagar i månaden är ju bara en bra förberedelse och gör att unga blir mer självständiga och får bättre självkänsla. För att de tjänar sina egna pengar. vet många som jobbat när de var unga, för att föräldrarna liksom inte hade råd att betala massor med grejer till dem!
Tycker ditt inlägg var bra och smart, men jag håller inte med dig på vissa punkter. Men alla har vi ju olika åsikter, haha!

E
2007-09-02 - 08:21:19

Angående jämställdhet så vill jag tipsa om två riktigt bra böcker. Maria Svelands "Bitterfittan" och ungdomsboken "Tusen gånger starkare" av Christina Herrström. De borde alla läsa! (Speciellt de tjejer du nämner.)

anna
2007-09-02 - 09:47:53

Christine: Självklart ska 16,17åringar få jobba om de vill det var inte det jag sa men man behöver inte sätta i system att de ska ut på arbets´marknaden för jag tycker det ultimata vore att de ändå ska få vara barn tills de är 18 och endast gå i skola om de vill då resten av livet kommer vara arbete.
Extrajobb eller sommarjobb och smobb - fine men regeringens grej är ju heltidsjobb med minskad arbetsgivaravgift om i sin tur pressar lönerna för de som är 25 år och uppåt som i sin tur kanske får gå ner i lön trots flera års utbildning mer lån mer amorteringar och hyror och allt bara fö att företag istället kan anställa ungdomar för billigare peng. Och det tycker jag är fel.
Och precis som det finns de som jobbar sämre på en arbetsplats och mindre än vissa eller att det finns de som pluggar mindre och de som pluggar mer så finns det de som föredrar att inte jobba men få pengar ändå - det finns "rötägg" inom alla system på alla nivåer inom samhhället.
Men att en arbetslös får pengar utan motkrav eller nånting ja då tycker jag det snarare är de företag du pratar om som skriver på pappren eller de arbetsfömedlare som inte bryr sig fel snarare än den arbetslösa i sig...
För jag tror merparten av befolkningen drömmer om att vara ekonomiskt oberoende, rika och kunna resa och vara ledig och ha semester - varför inte en arbetslös.
Men det är ändå ganska omöjligt att få bidrag om man inte aktivt söker jobb, går på möten och om ma inte själv betalat in till den från början.
Och som sagt - man kan inte få ut nån förmögenhet på en a-kassa.
Dessutom för att få socialbidrag måste man vara inskriven på arbetsförmedlingen.
Men det är en sanning faktiskt att det finns inte jobb åt alla, man kan inte söka alla jobb som finns heller om amn inte har rätt komptetens.
Men den nya regeringens hårda alla ska jobbapolitik leder till att alla söker job de inte ens är i närheten av att kunna vilket i sin tur blir stor belastning för arbetsplatser att gå igenom alla ansökningar.
Låt säga att de söker en CNC-operatör och de får in 200 ansökningar varav endast 5 av dem har rätt utbildning och 195 sökt för att de var tvungna annars blir de utan pengar. Var ligger logiken i det?
Eller att en ensamstående
mamma med barn på dagis ska söka jobb 60,70 mil bort eller pendla till jobb 40 mil bort och dels förlora inkomst på resorna och dels kanske inte ens kunna ta sig dit och dels kanske inte ens hinna träffa sina barn?
Och var i låg logiken att jag helt plötsligt fick betala 450 kronor i månaden till en a-kassa som den nya regeringen såg till att jag inte ens skulle få ut då de tog bort studerandevillkoret?
Jag fortsätter betala och vara med i facket för den dag facken slås ut vilket alliansen egentligen vill..tja hur bra tror du att en arbetsplats är då?
Facket och den rörelsen är vad som ordnat 8timmars arbetsdag istället för 12, 5dagars arbetsvecka och inte 6-7, 4-5 veckors betald semester istället för ingen alls.
Laglig rätt att klaga.
Jag är inte socialdemokrat, jag röstar på V och jag önskar de hade fått än mer att säga till om de senaste 12 åren då sossarna hade makten. Men jag kommer ändå föredra sossarnas politik framför en blå regering för jag kan aldrig hålla med en blå människosyn på mina medmänniskor.
Se är det bullshit att att det är så företagarvänligt med de blå. Bara 3 gånger i år hade de ändrat och försvårat reglerna att ens få starat en enskild firma så som jag gjort.
..hmm mitt blev visst längre än ditt...

C
2007-09-02 - 10:35:23

Ni är så klok.

Johanna
2007-09-02 - 11:55:27

Bra sagt Anna. Önskar att alla i världen vore lika smarta och bra som du, så skulle världen vara en mycket bättre plats och all denna idioti med moderater och antifeminister (herregud, varför är det fel att vilja ha ett jämställt samhälle? det gynnar ju båda män och kvinnor på olika plan) inte existera.
Jag tycker; Bort med kungen och reinfeldt och gör Anna till president! :D

Christine
2007-09-02 - 12:11:39

det här med regler och ändringar för starta eget är jag inte så insatt i måste jag erkänna. Så där håller jag med isåfall att det är helt fel. Vill de att folk ska jobba och försörja sig på det de vill och kan så är det kanske inte så bra at försvåra det. Jag har också hört det där att man måste söka jobb på andra orter. För vissa(ensamstående utan barn eller unga) så är det kanske en bra lösning. Finns det inte jobb där man bor så får man ju söka sig bort. Många har ju ingenting emot at flytta. Men att föräldrar och de som inte vill ska behöva pendla tio-tals mil är riktigt dåligt. men jag undrar om inte media förstorat upp det? Har inte hört om någon som tvingats göra det och förlorat a-kassa om de inte tackat ja till jobb i t ex Göteborg.
Det här att man måste söka jobb som man inte har kompetens till för att få bidrag. å har det ju alltid varit, har själv gått på bidrag och jag vet att man var tvungen att söka ett visst antal jobb för att få det. Och visst var det svårt astt bara hitta jobb som man visste att man hade en chans att få?! Men då fick man ju söka kanske ett jobb som man visste att man säkert inte skulle få... men man var ju tvungen at göra det så länge för att kunna betala hyra. Systemet har ju alltid varit så men nu börjar de bli hårdare med det och det tycker jag är bra. Staten har ju förlorat miljontals pengar på bidragsfuskare!
Företag kommer ju ALLTID få in massor med ansökningar till tjänster som sökaren inte är kompetent till. Det har ingenting med politik at göra. Vi säger att det är en annons i Metro för en butiksbiträdetjänst, de får säkert in minst 300 ansökningar och kanske 10 får komma på intervju. Så har det alltid varit och kommer alltid vara.
Jag rösade blått(som du kanske förstått, haha) för jag har inte varit nöjd med samhället som det varit. Det visar sig ju redan att de finns fler jobb nu. Dessutom har de sänkt skatten, vilket gör att det känns bättre att få lön. Vilket gör att fler kanske tar ett tillfälligt jobb tills de fått det jobb de vill ha egetligen. Det är ju så man får göra. Det är så jag gjort. :-)
Jag är inte med i facket eftersomjag bara jobbar tillfälligt där jag är just nu. Känns onödigt då.
Jag tror iafl at vi får vänta lte med att döma regeringen ett tag. Sverige var ju inte direkt toppen under sossarnas tid heller.
haha, nu belv det sådär lång igen! Men skit samma nu. Pallar inte disskutera det mer. Alla har ju olika åsikter och tankar om saker och ting.
Shall we agree to disagree? ;-)

anna
2007-09-02 - 12:18:10

ja jag behöver inte diskutera eller argumentera mer om du inte vill. Jag bara svarade på den kommentar du skrev.
vill bara säga att jag sett flertal fall på nära håll so blivit avstängda från bidrag för att de inte kunnat ta ett
jobb som de inte skulle tjäna nåt på eller ha möjlighet att ens ta sig till..dessutom är det inte aara " att flytta" även om man vill..man ska ha boende och pengar till det med..
visst har man behövt söka jobb och folk sökt jobb tidigare med som de inte varit behöriga till..men med de nya reglerna som är på tal att man ska sitta 30h/vecka och söka jobb..och det kanske bara komer in ett-två nya om dagen..ja jag får inte ihop det..
ur min synvinkel och ståndpnkt vill jag inte ge den nya regeringen tid.
men ja nu kan vi sluta.
kram

Christine
2007-09-02 - 12:37:52

Nej det håller jag med helt om. Att man ska sitta och söka jobb som inte finns, det är sjukt!
Men man kan få betalt resor om man tar et jobb i en annan stad, om man inte vill flytta. Och arbetsförmedlingen kan hjälpa en att hitta boende om man inte kan göra det själv. men jag tycker det verkar konstigt. Det är ju precis som att de säger att "Tar du inte det här arbetet så får du inga pengar, eller så får du bo på gatan" Det verkar lite knäppt. Man kan ju inte tvinga någon att flytta! Trodde faktiskt inte det var så illa. :-/
Jag disskuterar gärna sådant här, men ibland är det bättre att bara lägga ner. har haft disskutioner med kompisar som typ lett till astt vi blivit sura på varandra, haha! Man kan ju hålla på en hel dag annars.
Bättre vi njuter av vår söndag. =)ha en bra dag på dig!

Anonym
2007-09-02 - 12:39:42

Tack för fantastiska åsikter! Och jag håller med dig till 110% Jag blev så glad att du tog upp det här och kanske, kanske att det kan få några av dina läsare som inte har så stor koll att tänka till. Fantastisk blogg förövrigt!

Ingeborg
2007-09-02 - 16:43:18

Så sant som det är sagt. Kunde verkligen inte sagt det bättre själv. Finns alltför många som inte verkar veta hur verkligheten ser ut, ser a-kassa som gratis pengar, och så är det ju verkligen inte.
Även vad det gäller feminism har du helt rätt, man måste ta sitt ansvar. Man kan inte förvänta sig att man kan "komma till samma nivå som männen" för att uttrycka mig dumt, utan att man kanske måste offra nåt. Take the good with the bad, så att säga.

Feministen Maria
2007-09-02 - 17:29:05

WORD!
Idag är jag stolt feminist och röding (och tacksam över att jag valde att öppna upp mina ögon och släppa fram mina värderingar och inte låta mig bli manipulerad av andra), men jag känner igen mitt gamla jag i ditt inlägg. *suckar* Var en gång i tiden den personen som hade feministiska värderingar och strävade efter jämställdhet utan att vilja ha stämpeln "feminist" i pannan eftersom jag hade den bilden av att om man säger att man är feminist så är man sådär extrem som "Fi" &company och förbannar allt som inte är kvinna. Men ack så fel jag hade! I vintras så läste jag på en del och förstod att allt jag blivit itutad i hjärnan var fel och därmed bestämde jag mig för att åtgärda det direkt. I samband med det så började jag fundera över hur fanken jag hade hamnat i KdU, eftersom inget av alla mina värderingar o tankesätt stämde in på de blåa värderingar som finns i KD / Alliansen och de förändingar i samhället som jag märkte att de gjorde/skulle göra efter valet. Jag satte mig på tvären och hoppade av! Men det tog sin lilla tid innan jag gjorde det för jag hade kommit in tack vare att jag såg upp till en nära vän som var aktiv där, och därmed ville jag inte göra den vännen besviken på mig. Så det var lite psykiskt påfrestande det med. Enda, absolut enda sympatiseringen med de blåa var att jag tyckte att det fanns för många bidragsfuskare o jag ville bannemej sätta dit de jävlarna, därmed basta! Men, det jag inte visste var att Sossarna redan hade börjat åtgärda det "misstag" som de hade ställt till med (för lätt att få bidrag/för lätt att fuska till sig extra money-money). Så, kontentan i det hela, blått suger, rött duger. Feminism är stolthet. Fan på bidragsfuskare, men glöm inte att alla vi är bidragstagare. Punkt.
Ha en trevlig söndag och tack för en bra blogg o vettiga, djupa inlägg!

anna
2007-09-03 - 23:01:56

E: Tack så mycket för tipsen! kram!

anna
2007-09-03 - 23:02:47

Johanna: Haha tackar tackar! Skönt att veta att man har 1 röst iaf om man skulle kandidera =)
Kram på dig!

anna
2007-09-03 - 23:03:55

Lilla Fröken: Tack själv för en klok och välskriven kommentar! Fan blir så glad över att läsa och se att det finns så härliga människor ändå där ute så man kan återfå tron på samhäället ibland!
kram!

anna
2007-09-03 - 23:04:54

Anonym: Tack så hemskt mycket själv för att du håller med, gillar min blogg och för att du skrev en stöttande kommentar! Kram!

Didrikada
2010-04-23 - 10:49:48

Great .Now i can say thank you!


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: