GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

Om kläder, stil, identitet och personlighet

2007-06-06 | 00:42:54 | Krönika/Politik/Tankar

Inspirerad av ett litet "kläd-identitets-musikstil-falsk-vs-äkta"krig som utbrutit några bloggar och deras läsare och anhängare emellan ( inga namn nämnda) samt en ständigt pågående debatt, tycker jag, angående identitet och klädsel och sambandet dem emellan, så skriver jag nu denna lilla men ack så högst personliga text.

Vi lever idag i ett samhälle där det känns som att man nästan kan köpa sig färdiga identiteter klädmässigt då H&M och andra kedjor massproducerar t-shirts med t ex Clash eller Che Guevara på och som många enbart köper för att de helt enkelt är snygga, coola och tuffa och inte egentligen vare sig lyssnar på Clash musik eller har en hum om vad herr Guevara gjorde eller stod för.

Man kan tycka att dessa saker/personer/gärningar och allt de står för i längden förlorar sin betydelse likväl som man kan bli helt överjävligt förbannad när man hör att en moderat gillar att skråla Ebba Grön på fester. Man kan skratta åt det, svära eller helt enkelt ignorera det hela och bara glädjas åt att man själv, förhoppningsvis, är säker på sin egen sak och vet var man står någonstans.

Jag tycker det är helcharmigt med folk som verkligen klär sig nästan uteslutet och enbart utefter till exempel sin musiksmak. Min älskade sambo är ganska mycket sådan. Sådana personer kan också av omgivningen många gånger uppfattas som att de helt skiter i mode och trender och vad de drar över benen eller huvudet när de klär sig för dagen. Samtidigt finns det ingen mer klädmedveten person än just dessa hårdrockare/dödsmetallare eller låt säga gother eller varför inte miljöpartister?. Och de väljer sina kläder med omsorg och de väljer en bandtröja som passar just för den dagen...en Haemorrhage kanske passar idag, men inte imorgon, då kanske en Judas Priest känns lite mer casual chic.

Likaså kan sådana här människor också förlora sin väl valda identitet i en folkmassa där flertalet består av jämlikar. Något jag ofta upplevde under mina många Suedekonserter. Ett typiskt "Suedefan" skulle ha på sig second handfyndade manchesterbyxor, någon slags skjorta - gärna sliten samt svart tuperat hår, sorgsen min, ett paket Lucky Strikes och massor av svart kajal. Doc Martens var också ett typiskt inslag. De klädde/klär sig så här för att vara " annorlunda" ,men på en konsert med 7000 andra likadant klädda blir de plötsligt väldigt vanliga.
Så om man kom i vanliga blåjeans och vit t-shirt själv, var man ju faktiskt den som klyckats vara annorlunda.
Fast då med känslan att man inte hörde hemma där...för man var inte klädd som dom.

Och vem vill vara klädd som alla andra?


Vad skulle jag själv gå runt i för kläder om jag baserade de på min identitet/personlighet?Ja,  först skulle jag i så fall behöva bestämma vilken som är min huvudsakliga identitet och personlighet...
Hmm Fotograf och Konstnär? Nja, svarta kläder och basker samt polotröja känns enformigt...
Britpopare? Nja svartbågade glasögon och rutig skjorta med adidasväska känns inte rätt..
Vänsterpartisten? Nja, palestinasjalen är inte min grej.
Lyx - och glamourlovern ( som många tycker krockar med vänsterpartisten)? Tja, har inte riktigt råd med dyra märkesväskor och Gucciskor.

Nej, jag gillar att ha en PERSONLIG klädstil och då jag själv känner att jag inte enbart består av en enda personlighet ( öhhhh tyst med dig Anna, nej håll käft du Anna, men tyst då Anna!) utan jag har många sidor så kan jag inte ha bara en sorts kläder.
Vilket jag tycker är tjusningen med shopping, påklädnad, outfits med mera - man kan variera och det finns massor att välja på...det är vad DU själv gör det till.
För behöver en sida och stil av dig behöva utesluta en annan eller flera? Ibland passar det inte med den ena stilen, utan en annan känns lite mer bekväm...vilket det väl i slutändan handlar om - att känna sig bekväm i sina egna kläder. Oavsett om du väljer att följa modet slaviskt och ser ut som en i mängden eller om du tar lite väl valda bitar från lite här och lite där och skapar nåt nytt eller gammalt.

Eller så är detta inlägg, särskilt sista stycket, bara ett sätt för mig själv att på något sätt rättfärdiga alla mina inköp och att de är nödvändiga för att tillfredsställa alla mina så kallade stilar..
Hum...?
Kommentera 11 st

Kommentarer
Ofelia
2007-06-06 - 01:12:17

Problemet är: folk idag verkar inte ha en personlig stil, utan klär sig helt efter det sammanhang de ska passa in i. Man klär sig i de plagg man trivs i, punkt. Behöver jag tillägga något ("inga namn nämnda")?

Ofelia
2007-06-06 - 01:19:55

PS. Blir lite mörkrädd med tanke på att även min systeryster misstolkar mig. Jag har aldrig ifrågasatt vad folk har på sig, däremot har jag undrat över människor som desperat famlat efter rätt "kläder" för att passa in i sammanhanget. Patetiskt.

Malin
2007-06-06 - 07:03:30

I totally agree with you...det är jobbigt det där med kläder...Jag brukar hitta lite grejer varje säsong som jag gillar, då köper jag det (om jag har råd)..det är alltid mycket jag INTE gillar. Haha.
Nåväl, ville bara säga att det var en väl skriven text och den träffade rätt, iaf hos mig.
Kram o ha en fin nationaldag..själv ska jag jobba..som personlig assistent är man ALDRIG ledig på röda dagar.. bajs.
Krams

Helena
2007-06-06 - 08:31:41

Du har så rätt, vad är ens personliga stil?
Alla spelar ju olikar roller hela tiden och man klär sig kanske efter dem.
Jobb,fritid,utgång eller påta i landet alla dessa roller i en sliv avspeglar ju en del av dig.
Man ska ha det man känner är bekvämt och rätt.
Hoppas att du ska göra något trevligt denna röda dag.
Kramar

Nina
2007-06-06 - 09:59:07

Bra skrivet Anna.
Ha en bra dag på denna sveriges nationaldag 2007. Själv ska jag iväg och jobba.
Puss och kram bästaste.

leopardia
2007-06-06 - 10:12:50

jag hade nån liten monolog om det här förut. att de konstaterar i lammen tystnar att man åtrår det man ser varje dag. jag brukar sätta det i samband med kläder och hur visst mode liksom växer efter ett tag... och så kanske det är med suedefansen. att de inte eftersträvar det annorlunda utan bara det de åtrår...

Sandra
2007-06-06 - 11:24:36

Jag håller med dig till viss del. Just band- eller persontryck tycker jag att man ska ha om man verkligen gillar bandet och står för budskapet. I övrigt så anser jag att eftersom det bara finns en av mig, blir allt jag tar på mig personligt eftersom det ser olika ut på alla. :-)

Sofia
2007-06-06 - 18:16:58

Superbra! Så rätt!
*applåderar*

palle
2007-06-06 - 20:12:22

Jag håller HELT med dig.

caroline
2007-06-06 - 23:32:05

Väldigt bra skrivet! Du har nog prickat in det mesta som diskuterats och snurrat i folks huvuden, well done!

carolina
2007-08-02 - 10:29:40

jävligt svårt ämne.. jag har gett upp- låt folk klä sig som dom vill. det går inte att förklara för alla som bär palestinaschal vad den står för. även om det så är den mest moderata person amn någonsin träffat. de lär väl inse det förr.. eller senare!


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: