GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

Det är helt ok att inte gilla min konst, men nedvärdera mig inte.

2020-09-29 | 20:38:14 | Egocentrerat&Vardagligt

 
 
 
 
I helgen som var gick årets "Konstnatten" av stapeln  här i Tidaholm och jag är  så otroligt glad över att den blev av och att just Konst, design och konsthantverk på ett sätt fick förena människor och skänka glädje, upplevelse och nåt att göra här i vår stad under detta distanserade år.
Vad gäller konst vet jag både som konstnär och även som betraktare av andras konst att man kan inte gilla allt och alla gillar inte det du gör.
 
MEN att prata ned en konstnär och dess verk i sig och likt en besserwisser anta vilken tid som är nedlagd eller inte på någons konstverk , det tycker jag är taffligt.
En krönikörskollega på den lokaltidning jag skriver för  uttryckte sig igår i en krönika om konstnärer som fått hybris vad gäller prissättning på verk som "bevisligen" bara tagit några minuter " torktid inkluderat"  och endast "kostat några kronor" att göra.
Suck.
 
På detta svarar jag:
 
1) Är konst bara värt något om det tagit många timmar?
2) Vad vet du/en åskådare om all tid som kanske skett inuti huvudet?
3) Testa själv. Varsågod.
 
Gå till en lokal konstmaterialsbutik. Köp en målarduk i låt säga 50x70 cm storlek, 2 st penslar och i alla fall fyra tuber/burkar färg av hyfsad kvalité. Hur många "några kronor" kommer du upp i?
Lägg sedan till anmälningsavgiften till Konstnatten ( eller andra liknande evenemang).
Förberedelserna med att sätta ihop själva utställningen. Kanske ta fram infomaterial och visitkort.
Sedan 5 timmars utställningstid på fredagen, 11 timmar på lördagen och 3 timmar på söndagen. Totalt 19 timmar.
Skulle mot förmodan ett verk bli sålt är det många verksamma konstnärer som dessutom ska betala skatt och moms på det såld verket.
 
Och värderingen i vad det tagit i tid och i pengar att ta fram ett verk i förhållande till dess värde. Om vi ska tänka på t ex fotografisk konst. Är det den fotograf med allra dyrast kamera och den som sysslar med längst exponeringstider då som är mest värdefull?
Och hur ska, i dagens samhälle där vi alla måste tänka mer hållbart, i sådana fall konstnärer som använder sig av återbruk och naturmaterial ens kunna ta det minsta betalt när materialet i sig varit gratis?
 
Så Hybris? Eller är det i alla fall konstnären som sätter värde på sitt eget arbete i en värld där åskådare inte tycker det är något värt alls?
 
För övrigt ,angående punkt 3 så uppmanar jag faktiskt alla att testa. Våga måla och skapa. För jag är inte så snobbig som varken konstnär eller konståskådare än att jag faktiskt tror att alla kan bli konstnärer men det är just jantelag och nedvärdering kring konst och skapande som gör att många inte vågar.
 
Ha gärna en åsikt om konst i sig huruvida du gillar den eller inte, men nedvärdera inte konstnären i sig eller det värde hen satt själv på sig och sin konst. 
Kommentera 3 st

Kommentarer
Anonym
2020-09-30 - 18:28:46

Bra skrivet! Kram Mia

Svar: Tack vännen ❤️❤️
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Anonym
2020-09-30 - 18:28:46

Bra skrivet! Kram Mia

Michaela
2020-10-01 - 15:23:47

Asså folk! Visst är en tavla för 3-4000kr dyrt... men när man ser allt bakom den då r det inte så dyrt, och du köper inte ett verk för 3-4000kr och sen lägger undan den i garderoben, du har ju den uppe och njuter av den. Och man kan hitta så mycket i en tavla som man inte såg innan man köpte den, man ser saker hela tiden. Har en tavla hemma som jag gjort och som jag funderat på att måla över, men ju mer jag kollar på den desto mer saker ser jag i den.
Så man mår mycket för pengarna ändå! Sen är den en annan sak om folk har råd eller inte, men det har ju inte med själva konsten att göra.

Kom aldrig ut på konstrundan i år:( Tyvärr:(
Kraaam

Svar: Klokt svarat ❤️❤️
Kram!
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: