GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

noll poäng

2017-02-08 | 16:40:56 | Egocentrerat&Vardagligt

 
Nedan följer en text som jag skrev för ett år sedan, men som jag sedan valde att aldrig publicera. Jag har skrivit ett antal texter kring samma ämne senaste åren men när det väl kommit till att trycka på "Publicera" har det tagit stopp. Och jag vet inte riktigt varför. Kanske räckte det för mig att bara få ner orden, för mig själv...för att själv försöka börja sortera känslorna och tankarna någonstans... men sen stannar det ändå kvar inne i en själv och man "tar hänsyn" och "vågar inte"...konstigt nog. För är det något jag lärt mig senaste åren så är det just att det är bättre att just VÅGA och det där med att ta hänsyn, vem är det riktat till?
 
Varför jag nu väljer att publicera just denna text vet jag inte riktigt mer än att jag faktiskt vill hitta tillbaka till bloggandet igen. Till mitt forum, mitt space på nätet , till min plats där jag får göra min röst hörd om det som är viktigt för mig och om saker och ting jag tycker om, saker jag tycker är fel och saker jag brinner för och älskar. Jag har varit väldigt frånvarande bloggare senaste åren och nedan text är en av  flera anledningarna till det. Senaste åren överlag har varit så totalt utmattande på så många sätt och vissa dagar är jag så trött att jag knappt orkar prata. Men samtidigt i den tröttheten har jag hittat just livet också. Det som betyder nåt för MIG. Var och hur jag kan tanka energi och glädje för att just orka fortsätta prata och inte låta vare sig sorg, ilska eller trötthet ta över.
 
---
 

Öl. Dubbelbokstav.Tolv poäng.Nej det kan jag ju inte skriva.

Gin då. Nio poäng, inget extra.

Nej..inte gin.

Ön. Ön tio poäng, det blir bra. Eller… påminner ön för mycket om öl?

Jag skriver ”Ni”. Sju poäng.”

Skicka.

Lägger ned iphonen men tar lika snabbt upp den igen.

Jag tar ett glas vin nu till maten mamma”. Ser att mamma är redo att svara med en gång i imessage så låter telefonen vila i handen.

Det är helt ok gumman, skål!

Andas ut och häller upp ett glas.

Via rosaskimrande Hollywoodfilmer så växer man upp med, matas med, en viss bild av alkoholism. Efter lite tårfylld konfrontation så erkänner alkoholisten att denne har ett problem. Kanske väntar lite behandlingshem där ett gäng sköna typer med lite olika bakgrund finner varandra och pratar ut lite granna om sitt beroende , de sitter i ring och säger ” Hej jag heter blabla och jag är alkoholist”, lite  mer tårar, lite applåder och ett känslofyllt tal sen poff är de nyktra alkoholister och efter ett litet förlåt till familj och vänner så lever de alla lyckliga i alla sina dagar. Allt är frid och fröjd och förlåtet.

Telefonen piper till.

Bärs. 38 poäng…Va fan! Hur kan han med?

Vad de där filmerna inte visar är allt det andra. När man konfronterar gång på gång och skriker på hjälp tills varken ork, röst eller tårar finns kvar. Varför lyssnar ingen? Varför fattar ingen?...Varför gjorde jag inte mer själv?

När alkoholisten ändå, till slut, erkänner att han är just alkoholist, men att det gått så långt att han räknas som för sjuk att ens få komma in på behandlingshem för att bli frisk.

När man inte ser röken av något som heter Anonyma Alkoholister överhuvudtaget.

När man vet att det inte finns något lyckligt slut på historien alls då alkoholisten utvecklat skrumplever och skrumplevern har blivit till levercancer och enda räddningen är en transplantation som kanske inte ens är möjlig att genomföra trots att jag sett det göras på Greys Anatomy.

Filmerna visar inte det.

Så är det då så konstigt att man inte har en aning om hur man ska hantera det? Alls. Ett enda virrvarr och en bergochdalbana utan ände med hat, kärlek, sorg, förakt, förvirring, bitterhet och det ständigt gnagande varför, varför och åter varför?

 Jag dricker ur mitt glas vin.

Gott.

Jag häller upp ett halvt till men får genast dåligt samvete. Det är ändå bara en simpel torsdagskväll, men jag är ensam hemma. Jag är ju ledig imorgon.

Är jag alkoholist nu?

Nej det är jag inte.

Jag har kontroll.

Eller?

Ja det har jag. Bara för att bevisa det häller jag upp lite till. Jag vet vad jag gör. Jag är inte som han. ” Hej jag heter Anna och min pappa är alkoholist”.

 Jag har haft en "alkoholistpappa" i över tjugo år. Ändå var det först för två år sedan som han själv erkände. Då dansade jag nästan en segerdans och skrek ”Yes” rakt ut i luften och höjde näven i en vinnande gest. För ja det kändes som om jag vann.

Det var inte som jag inbillat mig. Det var inte bara i mitt huvud. Alla lögner, allt som inte stämt nån gång, allt som bara känts fel. Det var inte inbillning. Sen kände jag förlust. Förlust över en pappa som jag inte hade haft på väldigt länge och som nu aldrig kommer komma tillbaka heller. En familj som trasats sönder och samman likt ett fotografi som rivits i tusen bitar. Förlust över all tid som gått till spillo.

Det sägs att alkoholist är en sjukdom. Det är det nog. Men det är svårt att känna samma sympatier för en dödssjuk alkoholist som ändå kunnat ändra sitt öde , som gjort aktiva val, mot en dödssjuk cancerpatient som kanske inga val hade alls utan bara ren otur i livets lotteri.

Jag känner att alkoholismen i sig drabbar oss runtikring långt mer än alkoholisten själv som under lång tid mest lever i ruset…och vi andra får ta själva baksmällan, gång på gång på gång. När vi försökt stoppa drickandet fått höra att vi var tråkmånsar "Låt honom vara" och nu när han är jättesjuk är det synd om honom. Ingen..Ingen frågar oss hur vi mår.

 ”Helgdagar. Alla bokstäver, Trippelord och en dubbelbokstav. 104 poäng

Skicka.

Nej varför skickade jag det nu då..nu leder jag med 176 poäng, stackars pappa"

Fast är väl inte mitt fel att han supit bort hjärncellerna heller”.

Och så håller det på. Så har det alltid hållit på. Som en pingismatch utan slut där Dåliga Samvetet spelar mot Skyll Dig Själv .

När inga ord finns kvar får Wordfeud vara den enda sociala kontakt vi har kvar, men även där tar orden  slut och sorgen ekar i huvudet.

Jag vinner matchen som vanligt, men ändå känns det som om jag förlorat.

Skål då.

Noll poäng.

 
 
Kommentera 14 st

Kommentarer
Anonym
2017-02-08 - 18:25:29

❤️

Svar:
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Linda
2017-02-08 - 20:15:37

Hej, så...träffande text. Känner igen så mkt. Hur jag tänker på mitt eget alkoholbruk ("är detta ok, kan det vara riskbruk som utvecklas till missbruk" osv) och hur svårt jag kan ha att hantera andras alkoholvanor. Hur jag på telefon lyssnar efter släpigheten i rösten...och när ett glas sätts ner på bordet hör jag genom telefonen om det är ett vinglas eller dricksglas. 💓 Tack för din text 🙏🏼

Svar: Tack själv för din kommentar och för att du delar med dig! Det är viktigt att prata om det.. ventilera och reflektera . Är det något jag lärt mig dessutom är det att bara vi ens tänker på vårt eget drickande i förhållande till en alkoholists gör att vi just skiljer oss från alkoholisten .. ja man har sannerligen fått näsa, ögon och öron för små små saker precis som du nämner . Kram
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Johanna
2017-02-08 - 20:41:03

Tack! Viktigt text.

Svar: Tack Johanna !
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Cecilia Bergman
2017-02-09 - 12:36:53

Fint skrivet om ett ack så viktigt ämne.

Svar: Tack Cecilia ! ❤
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Sanna
2017-02-10 - 12:15:19

Anna, skickar en stor kram! Din text träffade rätt in i hjärtat. Är själv uppvuxen med en mamma som är alkoholist, men som inte riktigt erkänt det varken för sig själv eller omgivningen. Hon har supit bort kontakten med flera av sina barn, men ändå är alkoholen viktigare. Vid 16 års ålder fick jag själv nog (är 32 nu) och flyttade. Vi har nu sporadisk kontakt, men ingen mor-dotterrelation riktigt utan snarare bekant. Men det är hennes val. Efter allt hon gjort mot oss kan hon fortfarande inte säga förlåt. Det är något som fattas hos mig, den relationen, men jag skulle aldrig vilja ha den med henne. Får bygga upp en sån relation till min egen dotter. Tack för din text <3

Svar: Skickar en allra största kram tillbaka <3
Tyvärr är det ju så att missbrukare är väldigt själviska och erkänner de inte själva att de är just missbrukare och har problem så är ju alla andra onda och har fel fel fel..usch.. Starkt av dig att flytta vid så ung ålder Sanna! Och jag tror säkerligen att du och din dotter kommer ha en helt motsatt relation än vad du och din mamma haft och har.
<3
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Sara
2017-02-10 - 18:28:21

Jag vet precis hur det är. Min pappa gick bort i levercancer som var ett resultat av hans missbruk. Han erkände aldrig att han var alkoholist, aldrig till oss i alla fall. Han blev snarare väldigt provocerad av att sjukvården använde de begreppen för att beskriva honom. Din text gick rakt in i hjärtat. Tack.

Svar: Tack Sara för att du delar med dig <3 och du skriver ju om ett av de största problemen med en missbrukare,,när de aldrig kan erkänna själva och att det ska just behöva gå så långt som dödssjuk och/eller döden.
När de anklagar allt och alla utom sig själva och bara ser sig som offer...
Jag beklagar verkligen att du fått gå igenom detta..finns här om du vill ventilera mer.
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Anonym
2017-02-10 - 21:30:56

Bra skrivet älskade vän ❤️
Kram Mia

Svar: ❤❤❤
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Anna
2017-02-11 - 07:49:39

Oj vilket bra inlägg! Min pappa var också alkoholist. Vi har inte det bästa förhållandet just nu, mycket bättre dock men knakigt. Känner igen mig såå mycket på hur vi andra blir mest påverkad av det. Fyfan. Tack❤️❤️

Svar: Tack Anna och tack för att du också delar med dig..💕💕
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Karin
2017-02-11 - 10:56:06

Det bästa du skrivit ❤

Svar: Tack Karin 💕
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Jeanette
2017-02-11 - 11:17:54

<3

Svar:
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

A
2017-02-11 - 17:15:44

Viktigt och fint skrivet! ❤

Svar: Tack vännen
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Anonym
2017-02-12 - 09:26:32

Så fint och bra skrivet om ett tungt ämne. Stor kram till dig!!

Svar: Tack och kramar tillbaka!
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Fredrik
2017-02-12 - 14:35:25

Så otroligt starkt och viktigt att du delar med dig av detta. Att du synliggör känslor hur man som anhörig till en som är sjuk i alkoholism kan känna och reflektera över.

Svar: Tack Fredrik <3 Ja det är oerhört viktigt. Tyvärr är det ju oftast missbrukaren som får fokus och hjälp och inte de runtomkring...de ska liksom bara klara sig ändå.Massa kram!
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Hanna Karlsson
2017-02-16 - 12:14:10

Vad modigt och starkt av dig att berätta om det här!

Svar: Tack fina Hanna 💕
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: