GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

nobody puts baby in a corner

2017-08-02 | 23:52:56 | Film/TV/Kändisar

 
Har precis stoppat in Dirty Dancing i dvdspelaren. Kanske min ultimata sommarfilm ända sedan jag såg den för 29 år sedan. Den har trettioårsjubileum i år.
Denna fantastiska film som jag tror många, framföralt män, avfärdar som en "tjejfilm". Och ja tjejfilm är det, på så sätt att den är väldigt feministisk och även lager där den visar klasskillnader.
Den osar av sex i dansandet...dekadens, blickar, kroppar, svett..men där råder också en jämlikhet mellan kvinnor och män.
Filmen utspelar sig i sextiotalets USA men gör ändå en tydlig markering för en kvinnas rätt till abort utan att ses ned på, det är och ska vara en självklarhet, och essensen av att det finns rätt vård och läkare att utföra dom.
Vi har Frances, aka Baby från överklassen som ändå drivs av ett rättviseengagemang och politiskt driv. Och många kanske tror att det är Johnny som får Frances på fall och förför henne, men det är ju precis tvärtom. Det är Baby som styr honom. Som är den drivande parten vad gäller sex, som inte vill presenttera honom för föräldrarna, det är hon som tar initiativen.
Det är framförallt en film där kvinnorna är de starka och kvinnor står upp för kvinnor och kvinnors rättigheter till att få göra vad de vill på sina villkor och inte ta skit från vare sig skitstövar med taskig kvinnosyn eller pappor som för alltid vill se sina döttrar som små flickor samtidigt som den väl på sätt och vis också visar en ickemacho sida av män.
 
Sen att filmen har ett av genom tidernas bästa soundtrack, inspirerande garderob och en härlig skådespelarensemble med oförglömlige Patrick Swayze ja det är bara ytterligare plus.
Kommentera 1 st

Kommentarer
Joss
2017-08-03 - 13:25:39

Ja, det är en fantastisk film! :)

Svar: indeed!
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: