GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

det är aldrig "bara" ord.

2015-01-12 | 12:26:00 | Egocentrerat&Vardagligt

 
Måndagens kontor.
Här sitter jag nu och sörplar Java, lyssnar på soundtracket till Rock of Ages och skriver min månadskrönika till lokaltidningen..lite extra tacksam just denna gång att jag får just skriva mina egna ord, tankar och åsikter .  Att jag får och att det går. Även om det "bara" handlar om mode så får jag ändå sväva ut . Det får handla om mer.

Som jag redan skrivit är yttrandefriheten en lyx. Det är bland det viktigaste vi har i en fungerande demokrati.
Det är en rättighet vi måste värna om. Men också en rättighet som ska behandlas med respekt som  den både kräver och förtjänar.
För den är inte lätt.
Jag är för yttrandefrihet men när terrorattacken mot tidningen Charlie Hebdos skedde kunde jag inte ställa mig bakom t ex taggen JesuisCharlie i sociala medier då jag absolut inte kan stå bakom allt den tidningen publicerat rent åsiktsmässigt eller på bekostnad av olika samhällsgrupper.
Det är så lätt att folk enas i en "kamp" utan att vara källkritiska och att en kamp man tror är "rätt" också bara spär på hat och missförstånd..missuppfattningar.
 
Yttrandefriheten..ett ständigt moment 22.
Självklart ska man kunna få säga och skriva vad man vill..samtidigt vill man ju bara sätta munkavle på vissa.
Jag kan inte stötta en tidning som gjort sig lustiga på bekostnad av muslimer och homosexuella och samtidigt tycka att vissa Sverigedemokater inte ska få öppna truten.
 
Men bemöt och strid ord med just ord. Aldrig våld.
 
Ord är makt. Ord är påverkan. Ord är känslor. Ord är viktiga.
Kommentera 5 st

Kommentarer
Molly P
2015-01-12 - 17:00:40

Men åh, vad bra skrivet Anna! Tack för att du sätter ord på tankar jag också gått med de senaste dagarna. Skönt att läsa att någon mer än jag känt sig lite tveksam till alla sekundsnabba och tvärsäkra reaktioner.
Jag tänker dessutom så här: I första hand tycker jag att det handlar om sorg för de människor som drabbats. På sikt bör man analysera vad detta får för konsekvenser för demokratin, samhället, friheten etc. Men analys tar tid, det är som du säger viktigt med kritiskt tänkande även (inte minst) vid sådana här händelser.

E
2015-01-12 - 18:22:34

Jag blir faktiskt förvånad över hur många som säger sig stå för yttrandefrihet och tryckfrihet och sen säger "MEN...." Jag står för tryckfrihet även om det inte passar mig eller om det är mina åsikter. Det är inte tryckfrihet om man endast står bakom det man tycker är "bra" eller "rätt" åsikter. Jag har inte sett allt dom publicerat men står bakom deras rätt att göra det utan att behöva bli mördade för det.

Svar: Jag håller helt med dig.
Och självklart är jag för tryckfriheten och yttrandefriheten precis så som du själv skriver om det inte framkom av min text.
Och det ska vara så enkelt som du uttrycker det.

Ibland är man..eller iaf jag lite motsägelsefulla i just det som du nämner .

Och när attackerna skedde valde jag att inte ställa mig bakom just taggen jesuischarlie ( dock andra taggar som freedomofspech, democracy, demokrati etc) då mina åsikter inte är förenliga alltid med vad tidningen i sig publicerade men det tar ju inte bort att jag är för yttrandefriheten och tryckfriheten i sig eller att de hade rätten att publicera vad de ville.

Våld är aldrig det rätta.
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Annster
2015-01-12 - 23:26:27

Så sant :)

A
2015-01-13 - 07:48:31

Håller med dig helt, Anna!
Yttrande- och tryckfrihet är otroligt viktiga.
Alla ska ha rätt att uttrycka sina åsikter utan att riskera sitt liv.
Men jag gillar inte Charlie Hebdos teckningar som ofta består av nidbilder av judar och araber och även ganska grova sexistiska teckningar.
Tycker det är konstigt när folk inte kan skilja på att jag kan vara emot innehållet i en tidning, men ändå stå för yttrandefrihet.
Bara för att man står för yttrande- och tryckfrihet så måste man ju inte automatiskt tycka om allt som sägs och trycks. :)

Lisa
2015-01-30 - 17:53:35

Hurra vad bra skrivet! Jag håller helt med och har själv tänkt men inte vågat säga det du skrev. Speciellt inte i och med att jag bor i ett land som är en del av Frankrike på många sätt.


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: