GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

Julfilmsmåsten

2015-12-17 | 10:42:44 | Egocentrerat&Vardagligt

Julfilmer är ju nåt alldeles speciellt. Och en av de saker som ger mig allra mest julstämning tillsammans med doften av hyacinth och synen av massor av maffiga röda julstjärnor är just julfilmer.
Just nu ser jag till att se en julfilm eller något julavsnitt av en favoritserie varje kväll. Både Viaplay och Netflix har under december "julfilmskategorier" och jag plöjer nu dessa för att se om jag hittar nya julfilmsfavoriter. Hade önskat att det sändes mer julfilm på tv innan jul..oftast sänds det av nån konstig anledning på julafton och i mellandagarna när julafton är över..?
Men i jakten på eventuella nya favoriter att addera till listan, så listar jag i år igen några av mina absoluta julfilmsmåsten!
 
 
Allra överst på listan är och det sen snart 20(!) år tillbaka är julavsnittet från säsong 2 av Beverly Hills 90210.
Brenda jobbar i snobbig lyxbutik där hon inte alls platsar och tar istället med sig en hemlös tomte hem där Mamma Cindy kämpar med att finna julstämningen trots 30gradig Los Angelesvärme och det faktum att Pappa Jim och sonen Brandon tagit hem en vissen gran som de sprayfärgat grön.
Familjen Walsh bjuder hemma alla barnens vänner för ett riktigt stort julfirande för att kompensera att de inte åker hem till Minnesota men alla tackar nej och ska fira på andra håll och Steve är och söker efter sin biologiska mamma och Dylan besöker sin pappa i fängelset...men alla hamnar ändå hos familjen Walsh ändå och det sjungs julsånger och allt ser bara mysigt, varmt och härligt juligt ut.
Det här avsnittet ser jg helst den 23:e december medan jag äter juleskum och slår in julklapparna.
 
 
En nykomling på min lista de senaste 3 åren är "12 dates of christmas" med min gamla favvoteenagecrush från "Pang i plugget" Mark-Paul Goselaar.
Den här filmen såg jag i mellandagarna precis när vi jäktigt nog hade flyttat in i vårat hus dagen innan julafton och då vi levde i flyttkartonger hela december det året 2011 och julstämningen liksom var nedpackad blev denna film lite "räddningen". Perfekt mysig och romantisk och en spinn på konceptet att huvudkaraktären varje morgon vaknar upp till samma dag som dagen innan till  att hen kommer till insikt och lärt sig nåt.
 
 
Sagan om Ringentriologin. Det här är ju inga julfilmer i sig men de hade ju biopremiärer just i juletider och det är väl nåt med det sagoväsenlika, miljöerna och stämningen i dom som ändå gör att de känns lite juliga ändå.
Dessutom är de långa och perfekta för avkoppling i soffan.
 
 
Tv-serien Community med sina 6 säsonger är den serie som jag blivit mest imponerad av kring deras tanke och möda på just julavsnitten, inget har varit det andra likt. Vissa har t o m varit animerade. Verkligen juliga, mysiga och fantastiska och roliga men också lite tid till eftertanke.
 
 
The Holiday. Åhh..den är ju bara så mysig och jag blir lika frälst i Jude Law var gång jag ser den och jag vill bo i den lilla stugan som Cameron Diaz rollkaraktär flyr till utanför London medan Kate Winslet istället lånar hennes maffiga lyxvilla i LA. Varm film med hög julmysfaktor.
 
 
Ett Päron till Farsa firar jul.
Ja precis som Bevvanavsnittet har denna varit ett måste mer än halva mitt liv och när jag bodde hemma hos föräldrarna var detta min och mammas absoluta julfilmsmåste.
Dråplig och kaotiskt överdriven ja men totalt julig och varm. Älskar att den börjar utspela sig ganska tidigt i december och är lite som en julkalender där luckor öppnas varje dag och man följer olika julbestyr och förberedelser..inte helt olikt hur man själv tänker att man ska just förberedda var år.
 
 
Älskade "Medan du sov" med bästa Sandra Bullock.
Ja hela ensemblen är underbar i denna varma, romantiska komedi om ensamhet, kärlek, familj och vänskap.
Och världens bästa genom tiderna enklaste roligaste filmscen när ett tidningsbud cyklar omkull.
 
 
New Years Eve.
Ok som titeln ju säger så handlar dne om Nyårsafton inte jul men det är julpynt och den handlar ändå om att hitta en mening och den rätta känslan., Vad som är viktigt här i livet. Hopp, ljus, de små sakerna som ger det stora, relationer, förlåtelse, möten, kärlek, vänskap.
En totalt stjärnspäckad film där olika livsöden flätas samman. Den skapar stämning och eftertanke.
 
 
Love Actually.
Tja jag tror inte den här filmen behöver någon närmare presentation..det är en modern julklassiker som jag tror står ganska högt på de flestas julfilmsmåsten och favoriter.
 
 
Slutligen " The Family Stone".
Första gången jag såg den så tyckte jag inte särskilt mycket om den..men den har liksom smygit sig på och nu blivit näst efter Bevvanavsnittet min absoluta julfavorit och jag har redan sett den en gång nu i december och vet att det kommer bli minst en titt till.
Ganska lågmäld och den kan vid första titten egentligen upplevas som ganska mörk och deprimerande..Men den är liksom "verklig". Alla karaktärer känns som de verkligen finns och att den här familjen är på riktigt med alla olika personligheter och viljor. Med en mamma som är som en "matriark" och ibland ganska hård men totalt överfylld med kärlek till sina barn.
Det går inte sätta fingret på varför den liksom har växt så mer än just att den känns så riktig..Jag älskar den och den berör. Kan känna igen mig i vissa personer och nu senaste året i vissas öden.
 
 
Ja det var min julfilmsmåstelista det.
Fyll gärna på med era favoriter !
 
 
Kommentera 7 st

Kommentarer
Anni
2015-12-17 - 12:47:16

Länge sedan jag såg den nu, men 40-talsfilmen Livet är underbart med James Stewart är en feel good-film i jultid.

Amanda
2015-12-17 - 14:10:47

åh, jag bara älskar alla dessa julfilmer, dom är så mysiga!

Anonym
2015-12-18 - 22:20:53

Åh vilket skoj inlägg:).
Mina favoriter är familjen Stone som du nämnde en annorlunda och tänkvärd film.
Love aktually är så himla . Sen så har vi julavsnittet med Svensson Svensdon en klassiker.
Sagan om ringen som du nämnde är också bra:). Medan du sov är så himla fin med Bullock och likaså the Holiday, lovely.

Cecilia
2015-12-19 - 09:59:26

Härligt! Tack för tipset! God Jul! Hoppas 2016 blir ett fantastiskt år! Fortsätt inspirera!

Longevity - en blogg om hälsa
2015-12-19 - 13:46:19

Bra med tips!

Anna J
2015-12-20 - 08:22:31

Före och under julhelgen så vill jag gärna se på familjefilmer typ Polarexpressen, 101 dalmatiner och liknande. Dessa filmer får mig i julstämning på ett kick. Sen vill jag gärna kolla på några favoritavsnitt av Sunes Jul. t ex när de äter julbord, gör julgodis samt letar julgran. Nu ska jag försöka leta reda på Medan du sov för det är en bra film. Tack för tips också, har inte hört om The Family Stone, men den verkar sevärd.

Hanna Karlsson
2015-12-23 - 00:14:28

The holiday kommer jag nog aldrig tröttna på. Tycker det är en helt fantastisk film!


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: