GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

akut nostalgichock

2014-06-17 | 11:29:00 | Egocentrerat&Vardagligt

 
 
 
Jag lyssnade just på låten "To be with you" med Mr. Big och drabbades av en väldig akut nostalgichock kan man säga.
Låten kom cirka 1991 och herre min je vad jag slungades tillbaka till min barndoms tidiga 90tal.
De där åren innan högstadiet, när man fortfarande var barn och bara njöt av det ibland försökte man vara lite vuxnare ibland var man barnsligare.
Tiden då man utvecklade en del egna intressen och egen musiksmak och en del som följt med i vuxen ålder så här 20 år senare.
 
Som alltid när man man "minns" så minns man ju vintrarna som väldigt snöiga från barndomen..likaså minns jag bara somrarna som väldigt varma.
Tänker jag på somrarna 1991, 1992, 1993 så minns jag bara värme och hur en något överviktig jag svettas i mintgröna cykelbyxor och antingen batikmönstrade tshirts eller tshirts med Luke Perry och Ronny&Ragge på som jag vet mamma köpte så snällt till mig på marknader och sånt vi åkte runt på där jag även älskade att fynda gamla Acketidningar i serietidningsbackar.
 
Jag spenderade mina veckopengar på 50 kronor på tidningar - OKEJ och FRIDA, det kändes lite vuxet så där samtidigt som man med barnslig förtjusning blev glad över medföljande planscher och klistermärken som satte i sina skolkalendrar. Fast de finaste klistermärkena samlade jag förstås i en gammal Aladdinask tillsammans med fina servetter och bitar av presentpapper.
 
Sommarlördagarna spenderades vid radion då Gry Forsells ljuva stämma ljöd genom högtalarna och det var Sommartoppen. Redan nämnda Mr Big var en solklar favorit men även Crash Test Dummies " Mmmm mmmm mmmm mmmm4non blondes " What´s up?" och Soul Asylums " Runaway train" .
 
Det var under den här tiden som min bror introducerade mig för Depeche Mode och låten Personal Jesus likaså fann jag reggaen och lyssnade på härliga blandband på min freestyle, den var röd med rosa och blå knappar och det gick endast spola fram på den så ville man höra en låt till fick man ta ur kasettbandet, vända sida och spola fram på t ex sida B för att spola bakåt på sida A. Man lärde sig hur många sekunder som krävdes i spolning för olika låtar.
 
Sommarmorgonarna spenderades framför sommarlovsmorgon där Clarissa var favoritprogrammet, tror det gick på fredagar.
Blossom var en favorit på kvälls-tv.
Man sprang till godisaffären och köpte Beverly Hills90210tuggummin ihop om att få ett klistermärke man inte redan hade och det tråkigaste var att få på Steve. Tuggummina i sig var inget goda , de var stenhårda och gav mig värk i käkarna.
Jag får fortfarande rysningar av temamusiken till Jurassic Park och UB40´s "Red Red Wine" slungar mig tillbaka till vår ljusa tygsoffa och vita tv och vita video där jag satt och kollade på musikvideos på MTV och senare försökte man tafatt dansa hippt och snyggt på mellanstadiediscona till Ace of Base " The sign" och Magic Affairs "Omen III"
Det var nog 1992 eller 1993 som vi fick TV4 och det kändes så stort att helt plötsligt få en ny kanal och jag blev besatt av Huset Fullt som jag spelade in på VHS efter VHS och varma sommarkvällar satt jag och mamma uppe och tittade på nya tv-serier som t ex Tropical Heat.
Under de fyra veckor som industrisemestern pågick och mamma och pappa var lediga åkte vi ofta till vår egna "lilla oas" , några klippor vid Vätterns strand och låg där hela dagarna.
Fikakorg med gifflar, saft, vatten och kaffe och mamma låg och lapade sol i en gul bikini..ja om jag tänker efter var hon då precis i den ålder jag själv är nu och hon låg där och njöt av solen i timmar, vilket jag var totalt oförståendes till då sittandes i skuggan, men som jag förstår helt och fullt nu.
Det är mycket jag förstår nu.
 
Det är kanske inte så konstigt att jag minns de där åren med sådan värme och "konstant sommar". För jag kan nog ärligt säga att de där åren är några av de bästa i mitt liv.
 
Kommentera 12 st

Kommentarer
Carro
2014-06-17 - 11:47:59

Åh, nu blev jag också nostalgisk. Vad många saker man glömt men som jag blev påmind om nu - de där tuggummina till exempel :-) Härliga tider!

Malin
2014-06-17 - 11:59:04

Tack för denna ljuva nostalgi! <3

Annster
2014-06-17 - 14:02:00

Härligt med nostalgi :)

Henric
2014-06-17 - 14:08:26

Sommartoppen med mentometerknapparna!! Nostalgi....härligt!!

ida
2014-06-17 - 23:03:15

Åh! Mitt första kassettband var med ace of base! Var inte alls gammal då! Fyra eller fem år :p

ida
2014-06-17 - 23:03:15

Åh! Mitt första kassettband var med ace of base! Var inte alls gammal då! Fyra eller fem år :p

ida
2014-06-17 - 23:03:15

Åh! Mitt första kassettband var med ace of base! Var inte alls gammal då! Fyra eller fem år :p

Fia
2014-06-18 - 07:27:41

Åh så underbart detta var att läsa, jag kastades verkligen tillbaks! Älskade det sena 80-talet och det tidiga 90-talet något så innerligt.

Ellinor
2014-06-18 - 11:57:45

Jag håller med dig, 90-talet är fortfarande den bästa tiden i mitt liv och man blir så sjukt nostalgisk! Känner igen det mesta av det du skriver och det där om att det tråkigaste att få var Steve skrattade jag högt åt liksom mecket med freestylen :-D

Helena
2014-06-18 - 21:11:35

Åh vad härligt skrivet!! Det är preciiiiis sådär jag minns 90-talet oxå! Kan ibland känna mig himla ledsen över att den tiden aldrig kommer tillbaka (på nåt sätt). Stackars min dotter som inte får vara barn och tonåring på 90-talet! :)

Svar: åh vad roligt att du gillade texten och kände igen dig!
Ja jag kan bli ledsen för dagens ungdom som inte får uppleva den tid vi fått uppleva. Är väldigt tacksam att man fått leva i en tid utan internet och mobiler där allt inte var så tillgängligt hela tiden och det var spännande att köpa tidiningar och läsa nyheter om kändisar man gillade osv.

kram!
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Frida
2014-06-19 - 22:11:07

LOL - det skulle kunna varit jag som skrev det där - jag gjorde exakt samma saker, lyssnade på samma låtar, kollade på samma program - ALLT!!!! :D löööööv 90-talet! Ps: rara söta Anna finns fortfarande på min springlista på Spotify - skämmigt men sant :D

Frida
2014-06-19 - 22:11:24

LOL - det skulle kunna varit jag som skrev det där - jag gjorde exakt samma saker, lyssnade på samma låtar, kollade på samma program - ALLT!!!! :D löööööv 90-talet! Ps: rara söta Anna finns fortfarande på min springlista på Spotify - skämmigt men sant :D


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: