GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

sälja in sig eller sälja sig?

2013-10-30 | 22:54:54 | Egocentrerat&Vardagligt

 
 
Bilden ovan är en skärmdump från Aftonbladet.
Efter 7 år (!) som bloggare vill jag fortfarande veta hemligheten..tricket..hur.?
Jag har tjänat pengar på min blogg.
Första åren som bloggare hade jag betalande annonser här på bloggen och tja jag har väl kanske tjänat 10 000 kr efter skatt  totalt i annonser.
Det är drygt 1500 kr per år som jag bloggat..och jag har inte haft en enda betalande annons sedan hmm 2009.
Det är ganska få dagar under dessa 7 år som jag inte bloggat alls. Så nja..det är fruktansvärt dålig "lön" för 7 års bloggande. Men så är det ju ett frivilligt bloggande å andra sidan.
Men tja, jag hade absolut inte tackat nej till en blogglön.
 
De flesta storbloggare som "lyckats"  och de ovan inget undantag, säger ändå alltid samma råd "nischa dig, uppdatera ofta, ha mycket bilder, kommentera hos andra".
Och ja det stämmer väl kanske delvis och säkert något som just de som verkligen lyckats dessutom kan säga i efterhand är rätta vägen, kanske lite som efterkonstruktion dessutom, som just framgångsreceptet.
Men stämmer det verkligen?
För det finns trots allt så himla många fler bloggar där ute som är just nischade, som uppdaterar nästan sjukligt ofta, som spammar med kommentarer överallt, som har massa bilder men som ändå aldrig lyckas tjäna en krona...ja kanske på sponsrade inlägg då där de ska skriva om nätcasinon och få 200 kr för det.
Jag har själv genom åren testat massuppdatering, engagerade politiska och debatterande inlägg, kommentera hos andra i flera timmar..ibland får man lite "15 minutes of fame" när man länkas hos Bloggkommentatorerna, men de besökstopparna håller nån dag eller två.
 
 Det måste ju ändå bero på mer faktorer att somliga faktiskt kan leva på sina bloggar och på grund av sina bloggar dessutom får fler och andra jobb som ger än mer pengar och som i sin tur också ger möjligheter som ger mer pengar.
 
En del tror jag är jävligt duktiga på att sälja IN sig. Verkligen kunna snacka för sig, marknadsföra sig, hävda sig och får en chans att att ens bli hörda och få in en fot och är duktiga på att förvalta sina chanser. En del säkert skitbra att framhäva talanger de egentligen inte ens har.
Andra säljer sig..själva. Blir kända genom att provocera å det grövsta, trampa och stampa på andra och säljer sin själ till djävulen. Ja skyr inga medel alls för att bli just kända.
 
Kategori nummer 2 vill jag inte tillhöra för alla pengar i världen.
 
Nej jag vill tillhöra kategori nummer 1..men jag är nog egentligen totalt kass på att sälja in mig själv. Hur gör man?
Jag är för dålig på att skapa intresse och respekt för mig och min person vilket jag inte märker bara här i bloggvärlden utan företagsvärlden också många gånger. Hur gör man?
 
Det är det jag vill veta.
 
HUR får man de rätta kontakterna.
HUR får man "viktiga människor" att ens svara på ens mail? Hur får man de viktiga personerna att se dig?
HUR säljer man in sig själv?
 
Underbara Clara gör ungefär det som jag så gärna själv vill göra - ge ut kreativa och pyssliga och vackra inspirerande böcker. Får skriva för tidningar och sajter.
Och hade jag varit en missunnsam människa hade jag ju suttit här och skrivit " jaha men jag kan väl också, jag hade ju gjort det bättre morr mummel morr".
Men nu är jag inte missunnsam. Jag gläds med andras framgångar ( ja de som jag anser gjort det på schyssta sätt)  och jag inser ju att jag måste bli än mer av en "DO:er".
Och ja då på nåt sätt lära mig att sälja in mig själv, skapa intresse för mig och det jag gör. Lite mer jävlar anamma och mer pondus.
 
Höstens "Konstnatta"utställningshelg och "Ladies Night" har varit bra övningar för mig att börja våga prata mer om mig och mina produkter, mitt företag och det jag kan och vill.. vet inte hur många gånger mamma stod bredvid och puffade på mig " Gå fram nu, prata med de där som nyper i plaggen. Seså Anna, gå fram och marknadsför, prata, visa, sälj!" Och kom jag bara in i det och blev lite varm i kläderna så var det ju riktigt roligt att stå där och på ett ödmjukt men bestämt sätt skryta om sig själv.
 
 
 
..sen tror jag iofs att det där med att lyckas leva på just  en blogg och tjäna stora pengar på den utöver nisch, fina bilder och massa uppdateringar  också i slutändan handlar om en portion tur  , rätt blogg, rätt tid, rätt plats och POFF!...men det kanske inte låter så bra i en tipsartikel.
 
 
Kommentera 7 st

Kommentarer
Cyber- life with autism and art
2013-10-30 - 23:40:45

Jag tycker inte att man ska provecera för att få en större blogg, bloggar som jag läser är mer sådana som visar sina talanger eller om dom bär en ganska ovanlig klädstil.

CharlottaSofia springer o trimmar
2013-10-31 - 05:27:36

Jag tycker också sånt här är så intressant! Vad gör en blogg stor? Jag tror som du att det inte bara handlar om det där standardtipsen: uppdatera ofta, kommentera o.s.v. Det handlar nog som du säjer om rätt tid, rätt plats, lite flyt och så naturligtvis: Att man som person är intressant och har något intressant att säja (och det har ju du, tycker mycket om din blogg).
Och fortfarande finns det bloggar som är helt fantastiska men som i alla fall aldrig blir speciellt stora... Det finns nog ingen formel eller kod man kan knäcka.

Ida Nielsen
2013-10-31 - 07:54:46

Det undrar jag med, jag tror det finns betydligt fler bra bloggar än det finns läsare nu för tiden... Finns ju hur många bloggar som helst med jättefina bilder och välskrivna texter som inte läses av så många ändå. Utbudet är så mycket större nu än för 5 år sedan.

Jeanette
2013-10-31 - 08:28:22

Tycker detta är en intressant fråga, det är nåt som jag har funderat på länge. Men det ligger nog mycket mer bakom än att uppdatera ofta, kommentera mycket osv:)

Linda
2013-10-31 - 10:11:16

Himla intressant det här! Som sagt, det finns galet många bra bloggar. Jag tror att det behövs en kombination mellan bloggen och personen bakom. Något intressant hos personen, samhörighet, provocerande, att personen syns ofta i andra sammanhang, har en bra position i ett nätverk eller något annat spelar kanske mer roll än själva bloggen i sig. Sen är ju frågan vad en lyckad blogg är? Att tjäna pengar, att nå ut till de som man vill nå ut till oavsett om de är få, att ha många läsare, att förstärka sitt redan existerande varumärke eller något helt annat. Jag tjänade som mest ca100 000 per år, men med tanke på tiden jag lade ner så var det inte värt de pengarna. Jag tror att bloggen numera bara är en del i ett större koncept för många framgångsrika "bloggare", om man nu kan kalla dem för det numera, där många andra delar också ingår.

Linnéa
2013-10-31 - 11:12:25

Jag vet inte under hur många år som jag har följt din blogg och varit den trogen till skillnad från alla andra bloggar. Du skriver sådant som man själv tänker på, sådant som man själv undrar över och vill prata om. Du är unik, det är kanske det som gör det. Du vill inte nödvändigtvis vara som alla andra, det är så jag upplever dig. Du kör ditt eget race men är också ödmjuk på vägen och trampar inte på någon för att nå toppen. Du tar dig fram den hårda vägen och det är mer imponerande i mina ögon än en fet lön. Jag förstår att pengar betyder mycket, för man vill ju också leva...men jag tror i grund och botten att du kommer nå långt men allt du tar dig för - du har ett jävlaranamma, du har bestämt att du tänker klara det du företar dig - en dag bara smäller det och då är det din tur att casha in storkovan och då kan du se tillbaka på din karriär och säga - jag gick min egen väg och jag är stolt över vägen jag valde! Men var inte rädd för att sälja in dig själv - du är ju underbar, what's not to like???

alexandra
2013-11-01 - 14:03:35

Du har inte funderat på att byta bloggportal? De flesta stora bloggare har börjat på blogg.se men sen bytt. jag vet tillexempel att nattstad ger 1.1 öre per sidvisning, vilket egentligen är ingenting men har man många läsare så ger det en liten inkomst. finns säkert andra portaler som ger bättre "lön" men jag är inte så insatt.


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: