GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

JFK

2013-11-24 | 15:28:51 | Egocentrerat&Vardagligt

 
I fredags var det 50 år sedan John Fitzgerald Kennedy mördades i Dallas.
 
Och jag fick precis en kommentar av en läsare som löd så här:
"Hej. Jag vet ju att du precis som jag är intresserad av kennedy familjen och eftersom det är 50 år sedan han dog. Så undrar jag om du inte kan tipsa om lite böcker och filmer om kennedy familjen. Vad tyckte du om serien the kennedys? Tror du att det var en ensam mördare eller FBI? Kram"
 
Och visst kan jag försöka tipsa lite.
 
Min fascination för Kennedyfamiljen började tidigt 90tal och dels på grund av min mamma och att hon sa att vi skulle sätta oss ned och se en miniserie "Kalla mig Jackie" på tv, originaltitel " A woman named Jackie".
Denna miniserie handlade då främst och Jackie Kennedy Onassis och det Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis som jag varit mest intresserad av men går ju knappast inte bry sig om resten av Kennedys om man lär sig om henne. Likaså blevjag i samma veva Marilyn Monroefrälst och där vävs ju bröderna John och Bobby in också.
Och det är sannerligen en intressant familj och öden.
 
Något år senare såg jag filmen JFK av Oliver Stone och det är än idag en av mina absoluta favoritfilmer.
Den handlar om själva mordet och utredningen kring det och teroin om att det inte kan ha varit en ensam mördare - i det här fallet Lee Harvey Oswald.
Precis som med Palmemordet tror inte jag att det kan ha varit så enkelt som en ensam mördare.
Lee Harvey var säkert inblandad på nåt sätt men antagligen som han själv hävdade - som syndabock, en bricka i spelet.
Men jag tror inte att sanningen om morden vare sig om Palme eller JFK nånsin kommer komma fram.
 
Vad gäller Jackie, JFK och Marilyn Monroe så är mycket av det jag sett specialdokumentärer, biografiprogram, minnesprogram osv som gått på tv senaste 20 åren som jag varit intresserad och går antagligen heller inte få tag på , på nåt lätt sätt. Jag har haft mycket inspelat på gamla VHSband.
Tror inte man kan få tag på "Kalla mig Jackie" heller.
 
JFK är en mycket sevärd film likaså tycker jag att "Bobby" som kom 2006 är en bra film där mordet på Bobby Kennedy 1968 visserligen bara är en lite bakgrundsstory men tja sevärd.
Serien The Kennedys som kom förra året ocjh som gått i repris denna helg på SVT med en väldigt porträttlik Katie Holmes som Jackie är bra och jag tror den är ganska så sann i sitt berättande och det var därför den försökte stoppas i USA.
JFK heter även en annan film, en tvfilm med Patrick Dempsey i huvudrollen som spelar John F Kennedy i hans unga år. från college, genom andra världskriget och tills det han ger sig in i politiken.
Thirteen Days är en film som handlar om de två veckor 1962 när Kubakrisen utspelar sig om man intresserar sig för historia och politik.
Jag tror det precis kommit en ny film i USA "Killing Kennedy" med Ginnifer Goodwin och Rob Lowe som jag självklart ska se.
 
Vad gäller böcker så tycker jag att biografin "Jackie" av C David Heymann är läsvärd. Närgånget porträtt utan att vara förskönande och där man får mycket om både Jackie och JFK och deras äktenskap, vilket man ju kan skriva långa inlägg om bara det med alla otrohetsaffärer, droger, spel etc.
"Vi tolerar inga förlorare" skriven av Britt-Marie Mattsson är en bok skriven i romanform men som känns väldigt sann och biografisk ändå. handlar inte bara om JFK utan hela familjen. klart läsvärd.
Har faktiskt inte läst så många fler böcker om just JFK.
På bokfronten har jag istället slukat jag vet inte hur många böcker om Marilyn.
 
Men främst tror jag det gäller att hålla utkik på tvkanalerna och nätet efter dokumentärer och biografiprogram och då om Jackie, JFK, Marilyn Monroe och Bobby. Och leta efter böcker och filmer om dom allihop för att få många bilder och fakta.
Kunskapskanalen, Tv8 och dokumentärkanalar/faktakanaler sänder titt som tätt sådana program. För ett tag sen såg jag en dokumentär där JFK´s livvakter berättade om skotten i Dallas och nån annan om Kennedybarnens barnflickor som berättade från deras perspektiv om Klanen Kenedy. Mycket intressant.
Klanen Kennedy är det närmsta en kungafamilj USA haft sägs det..och deras liv påminner mycket om en såpopera också.
Det är mord, det är otrohetsaffärer i massor, det är glamour, det droger, det är politik, det är dödsolyckor, skönhet, tragik, droger, brott, pengar, makt, begär..ja allt.
Jag blir aldrig mätt på att lära mig mer, se mer eller läsa mer om The Kennedys.
 
 
 
 
Kommentera 3 st

Kommentarer
Linnéa
2013-11-24 - 17:53:19

Har du sett Grey Gardens? En lite speciell film om jackies "aunt" spelad av Drew Barrymore. Jag älskade filmen måste jag säga, lite knepig men på något sätt ändå vacker :-)

Svar: Jajamensan tyckte den var jättebra! Tror Dock att drew barrymore spelade kusinen och Jessica Lange fastern .
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Emmlan
2013-11-25 - 09:33:40

Jag vet inte så jättemycket om "Kennedysarna" sen innan och det är först efter denna helg som jag verkligen insett hur spännande den familjen är. Så tack för tipsen, vill veta mer! :)

Linnéa
2013-11-25 - 09:47:19

Det kan du nog ha rätt i. Jag minns bara att Jackie var på besök och ja, hon tyckte väl att deras hus inte var något vidare. Men jag gillade filmen, den var så nära inpå och visar nästan hur fin linjen är mellan frisk och galen =9


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: