GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

julen handlar ju om annat än en ok-stämpel i röven.

2012-12-16 | 14:18:31 | Egocentrerat&Vardagligt

Hej på er blogosfären! Hoppas ni har en fin tredje advent och börjat komma i riktig julestämning och att ni mina läsare känner att ni kan ha en fin jul ändå oavsett om ni får se en svart leksak/docka få en OKstämpel i röven på julafton.
Jösses vilket rabalder vissa saker får alltså. Blir fasen mörkrädd för vad en del människor verkar tycka att julen hadlar om och vilka så kallade "svenska traditioner" som är så himla viktiga.
 
Oh well.
 
Min lördag var jättefin!
Gick här hemma och tomtade, julepyntade, gnolade, åt och moffade hela dagen, skottade och städade.
Sen då på kvällen vankades drinkar och tjejkväll med Mickan, Lussan och Karin och det var supertrevligt! Skratt, snack, vin och gemenskap, lovely!
 
 
Kommentera 3 st

Kommentarer
J
2012-12-16 - 14:51:11

Jag har funderat mycket kring det här. Jag tycker det är synd att Facebookvänner, bloggare och bekanta antingen reagerar med "DET HÄR ÄR MITT LAND!!" (SD-referens) eller "Vem som helst kan väl klippa i en film, vad spelar det för roll". Ingen tar upp frågan om censur. Läste till exempel Blondinbellas inlägg om det hela som hon avslutar med "Gör om 1930 - gör rätt 2012". Det gör mig rädd att ingen reagerar och att de flesta tycker som hon i den här frågan.

Det går inte att skriva om historien, hur gärna man än skulle vilja ha saker ogjorda. Vi kan inte skriva bort att Sverige var nazister under 1930-talet genom att ta bort hakkorsen i Karl Bertil Johnsons julafton, eller förneka att den generella tankegången var rasistisk i hela världen under samma period. Jag tror inte på att "inte förmedla de snedvridna tankarna in i nya generationer" genom att klippa och klistra i tv-program och böcker (t.ex. Tintin). Varför inte lära våra barn om hur det var förr? Rätt som fel. Varför inte lägga till en textrad innan tv-klippen sätter igång? Förslagsvis "Den här filmen skapades 1930 och speglar denna periods värderingar".

Vad tror du om mitt resonemang? Det är många som reagerar, men på fel saker. Jag tycker det är märkligt att de flesta inte reagerar alls genom att säga att det inte spelar någon roll för julfirandet. Det är inte vad det handlar om för mig.

En annan sak jag länge funderat över; Vad är det för fel med att afrikaner generellt sett har tjockare läppar än européer? Eller att de flesta småflickor gillar rosa? Varför måste fördomar och stereotyper spela så stor roll i våra liv? Jag är övertygad om att när storföretag som Disney berättar för oss att gubben med hög hatt i Kalle Ankas jul är en typisk jude (något jag själv aldrig ens noterat) eller att flickan med svart hår är afrikan (heller aldrig noterat) eller att den blonda flickan med rosa klänning är en sexistisk bild (ja, alla tre har raderats), så gör det mer för stereotypmedvetandet än för toleransen i allmänhet.

Svar: Nej skriva om historien går absolut inte göra men jag förstår heller inte vilket syfte det skulle uppnå att ha dessa stereotyper kvar 70 år senare i en film då det inte längre speglar varken företagets åsikter/syn eller samtidens och samhällens sätt att vara ...inte på det stora hela...men SD's framgångar och detta ständiga "jag är inte rasist..MEN" och att vi blir så förbannade så fort nåt "svenskt" kanske tas bort så blir det ett agg gentemot just den grupp människor/folkslag/tro som det försöks bättras mot...och då tycler jag defintivt att kampen måste fortsätta mot mer tolerans och acceptans och att inte fortsätta sprida just nidbilder och stereotyper som kan spä på minsta lilla rasism.
Jag tycker att det ändå förekommer så himla mycket nidbilder av olika folkslag/hudfärger/religionstillhörigheter osv så kan det plockas bort tycker jag det är rätt.

Men största problemet ed just denna disneygrej tycker jag är att folk inte sätter sig in i varför just dessa saker nu plockas bort och tar till sig anledningarna och förstår utan att det blir just en helt idiotisk grej att denna amerikanska film av amerikanskt företag nu är en SVENSK tradition och fy fan för den som tavvlar på svenska traditioner. Det blir så snedvridet alltihop och det blir ändå ett viss agg gentemot invandrare för "lite måste de tåla" och så vidare och så vidare.

Inget fel med vare sig stora läppar eller rosa men det är väl inte vetenskapligt bevisat att småflickor gillar rosa av naturen? Men det där med rosa har jag aldrig förstått , det är en kulör som alla andra. Men det behöver ju inte per automatik alltid vara rosa om det ska vara tjej. Mångfald tack.

Stereotyper spelar ingen större roll i mitt liv nej men de finns där och jag tror inte vi vita kristna i en rik värld som varken varit slavar, hamnat i koncentrationsläger, varit i krig, flytt osv kan sätta oss in i hur just stereotyper och nidbilder och kariaktyrer kan smärta och erinera om en mörk historia vi aldrig varit med om eller har som arv.
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

J
2012-12-16 - 15:03:46

Tillägg för att bättre förklara vad jag menar med tankarna kring stereotyper:

http://www.metro.se/noje/rasistisk-filmaffisch-dras-tillbaka/EVHlik!373CQItH3QQ/

Jag kan verkligen inte se något annat än en gullig liten flicka med afrikansk hårväxt och tjocka läppar. Och jag förstår verkligen inte logiken bakom det hela. Samma sak med Disney, men nu reagerar folk plötsligt på traditionsbrytningen istället.

Cissi
2012-12-16 - 20:16:01

Jag förstår att folk reagerar, de flesta tror jag inte gör det för att det är en tradition utan mer på vart vi är påväg. Detta är ju bara en av många saker vi förändrat bara det senaste året. Att inte ens få sjunga nationalsången eller bära landets flagga är ju bara sjukt, det gör man i ALLA andra länder. Det betyder inte att man har något emot de som kommer från något annat land.

Själv tycker jag det är mer rasistiskt att TA BORT dom, ska det vara vara vita som får synas? Det är rasistiskt om något!

Härligt med tjejkväll också, det var du värd efter att jobb senaste tiden. Du är grym!


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: