GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

En fashionistanörd eller bara en helt jävla vanlig nörd..

2008-04-28 | 11:11:49 | Modebloggerskan , Mode & Modestuff

146310-5709
(foto: jag själv, bild i sig: brittiska Glamour)

Det var den 18 juli 1994. Om några veckor skulle jag börja högstadiet och Svenska fotbollslandslaget hade precis landat i Sverige för att hyllas nåt enormt i Stockholm efter att ha grävt guldbrons i Usa.
Det var väldigt varmt och jag befann mig i Lidköping.
Jag provade ut mina första par glasögon.
Och även om jag valde ut bågarna helt själv så hatade jag dom. Jag hatade det faktum att jag från och med den dagen blev en glasögonorm. Jag kände mig inte längre fri. för evigt skulle jag vara fast och beroende av dessa ögon av glas.

Nu, 14 år senare, så sitter jag här ,med ett annat par glasögon vilandes på näsroten men jag hatar dom precis lika mycket. Jag tar av dom ett par minuter och ögonen känns snabbt väldigt trötta.
Sen förundras jag.

Glasögon - ett måste för många. Ett tecken på att man har ett slags handikapp. Ett redskap för att man ska kunna se normalt och fungera i samhället.
Glasögon - nu en del av var och varannans modebloggerskas Dagliga Outfit. " Som en accessoar"..eller "som en kul grej"..."som en lek med identitet"..
Nördlooken är här.

Och visst hade det varit kul om glasögon blev mer High Fashion ,men att benämna en del av det mode som glasögonen är en "main ingredient" av som en "Nörd/Geek"look...
Ja det befäster ju bara än mer hur jäkla B och ute man kände sig som finnig, tjock 12åring första dagen i högstadiet när man smusslade med sina glasögon upp och ner ur väskan mellan lektionerna.

För många är glasögonen inte en lek med identitet eller en kul grej utan den verkliga vardagen, den bittra sanningen och något som kostar pengar.
För en med verkligt synfel kan inte bara köpa på sig 50 billiga bågar  utan nån styrka i glaset på en loppis och leka lite med sin look eller lägga i en låda när man väl tröttnat på att ha glasögonen och trenden är över.

Undrar just vilket nästa handikapp är som kommer bli " the next big thing"...


Diskutera gärna era egna åsikter kring ämnet!
Kommentera 26 st

Kommentarer
Alexandra
2008-04-28 - 11:18:21

Jag har bara mina glasögon hemma /om jag ska ner på konsum/nåt i den stilen. Aldrig till mina "Outfits". Har mina linser. Tycker glasögon är jobbiga, blir smutsiga, är ivägen, regnar på och blir fläckiga... Nej. Linser är min grej oavsett va modet säger.

Elin [ n e v n a r i e n ]
2008-04-28 - 11:22:42

Jag är väldigt glad att jag har bra syn.
Min mamma har haft glasögon hela sitt liv och jag är så himla tacksam att jag inte har så mycket att gnälla över som hon har.
Dock tycker jag inte att glasögon är nördigt.

Vissa passar oerhört bra i glasögon, men då tycker jag allt att det ska vara behövligt att bära dem också.... Själv skulle jag känna mig jättedum om jag gick omkring i ett par glasögon som inte gjorde ett skit, utan bara satt där. Vanligt glas. Ska man ha dem, ska de väl förbättra synen eller skydda mot solen, annars är det ju ingen mening, bara störigt :P

m
2008-04-28 - 11:22:45

Åh, tänk om parfymallergi kunde bli inne. Det vore underbart. Alltså inte om alla blev sjuka, det önskar jag ingen, men om alla bestämde sig för att sluta spruta. Det vore drömmen. Tänk att kunna andas fritt på bussar och andra offentliga platser!

FREIJAS MAMMA - Caroline.
2008-04-28 - 11:24:33

Jag fick glasögon för ca 3 år sedan i början var de ju super ovant! Och jag passade inte alls i det. Man undrar hela tiden vad folk runt omkring en säger och viskar, (För visst måste dem viska om mig och mina fula glasögon). Om sanningen ska fram så märkte inte ens hälften av mina vänner att jag hade fått glasögon. Det måste ju nästan betyda att jag passar i det. Eller så ser jag på det iallafall. Nu trivs jag i dem. Det tog bara ett tag att vänja sig.

Angelica
2008-04-28 - 11:28:21

Jag tycker det är otroligt snyggt med glasögon, och har alltid tyckt. Men jag kan förstå att om man tvingas ha det så kan det bli jobbigt. Men jag vill faktiskt ha ett par glasögon, för jag tror jag kommer se smart ut i dom, hehe :P

Angelica
2008-04-28 - 11:28:24

Glasögon är inte kul.. Har haft varje dag sen jag gick i fyran och är sååå trött på det! Mina ögon klarar inte av linser. Så fort jag får råd tänker jag operera!

Lovisa
2008-04-28 - 11:29:24

Ja det är rätt intressant att det har blivit lite av ett mode. Men det tycker jag är positivt för dem som har glasögon, då fins det mer att välja på och de behöver inte känna sig så ensamma om att ha glasögon. Jag har ett par som jag kan ha om jag vill som är anpassade efter mitt synfel, men jag tycker inte så mycket om att ha glasögon för det känns opraktiskt. Men om jag vill se äldre ut eller så kan jag ha dem. Tandställning kanske blir mode, om det nu inte redan varit det.

Maria
2008-04-28 - 11:43:54

Jag avskyr också att vara tvungen att bära glasögon.. Visst använder jag kontaktlinser ibland, men jag har inte hittat några som faktiskt är bekväma, så de är inte så skoj kan man ju säga.. Och såväl linser som glasögon kostar. Mina linser till glasögonen är grymt dyra, och för att de inte ska bli alltför tjocka får man lov att lägga ut ännu en rejäl peng för att få dom lite tunnare. Jag kan inte ens skaffa glasögon utan bågar(för att synas så lite som möjligt), för det skulle bara se sjukt ut med mina tjocka linser.. :(

Ni som kan ha glasögon av fri vilja, utan att det är ett tvång, ni ska skatta er lyckliga!

Anonym
2008-04-28 - 11:44:40

Verkligen. Från början, när jag fick veta att jag hade synfel, kändes det inte alls bra. Jag kunde verkligen inte ha på mig glasögona alls. Det kändes fel och det kändes som om folk stirrade på mig vart jag än gick. Men idag har jag två par nya glasögon som jag skiftar mellan (fick försämrad syn för nåt år sen) och jag trivs väldigt bra. Använder glasögon dagligen - hela dagen. Lika bra, trots att jag bara ska använda dem vid läsning, tv-tittande och datorsurfande.

Hela modegrejen känns lite sådär. Innan var det tufft, men nu vet jag inte. :/

Maja
2008-04-28 - 11:48:52

Det är sannerligen ingen billig accessoar. Tvingas man bära glasögon dagligen då vill man gärna ha ett par som passar ens ansiktsform, man vill gärna att de ska vara snygga och kanske även hålla sig snygga i något år. Min syn försämras ständigt. Inte lika illa som de första åren, men ändå, en gång om året. Tack och lov för linserna och att jag kan bära dem utan några som helst problem. Senare kanske jag gör synkorrigering via laseroperation. Men det är också en sådan sak som kostar och ännu är inget resultat garanterat. Det gick superbra för min vän, men behöver inte betyda att jag kommer ha samma tur. Å andra sidan kan jag förstå att det är mode. Min kära
moster hade alltid flera par glasögon som hon plockade på sig beroende på outfiten och humöret. Det är snyggt med glasögon, men billigt är det inte, och det kan vara rätt bökigt. Så nu ska jag beställa nästa laddning linser. :) Kram gumman P.S. Jag tycker att du passar snyggt i dina! D.S.

Frida
2008-04-28 - 12:16:16

Jag har haft linser sen årskurs 4 :)

ConfessionsOfASpinster
2008-04-28 - 12:45:18

Jag har haft glasögon i snart 5 år, glömmer dem alltid hemma när jag ska till jobbet. Hatar dem fast jag älskar i alla fall bågarna.

leopardia
2008-04-28 - 13:34:51

när jag typ var 13 eller nåt blev jag kär i måns herngren bara för att han var så het i sina svarta, grova, bågar... sen dess har jag nog alltid haft en förkärlek till rejäla bågar...
men jag vet inte, mitt egna handikapp upptäcktes nog 2001-2002 nån gång och grejen är ju att jag skulle ju operera synen, lätt, om det inte vore så att jag tyckte det var kul med mina olika bågar och färgade linser... men det är klart att använda det som trendfaktor är lite bisarrt, som att nästa trend skulle vara gipsad handled med pimpat bandage...

Anna
2008-04-28 - 14:56:07

Har haft glasögon i 5 år, ser verkligen ingenting utan dem. Men jag har vant mej och trivs riktigt bra nu, man får bara pröva olika sminkningar och frisyrer för att se vad som passar trots att man har glasögon. Är nöjd med mitt utseende, man kan vara både snygg, söt och sexig i glasögon!

Emy
2008-04-28 - 15:08:16

Just att looken kallas för "nerdlooken" eller "geeklooken" förklarar ju en hel del. Kul att det blir poppis och att de som har glasögon, men inte gillar det, får känna sig lite piffiga och trendiga. Men vad händer när trenden dör? Kommer alla små 12-åringar få tillbaka sina komplex?

Louise
2008-04-28 - 15:50:04

Hmm, jag har ett par riktigt tuffingar till bågar, ett par som är i genomskinlig plast och skalmarna bid sidorna är i mörkblå/svart, dom är rätt stora och jag känner mig ganska tuff i dom, fick dom förra hösten, men började se dåligt för ca 1½ år sen.. Men på den senaste tiden har jag börjat smussla med glajjorna, jag går i åttan och är 15.. Jag har börjat smussla bara för att det går en sån jävla het kille i nian och jag tycker det ser riktigt dorky ut med glasögon annars, haha, lite dubbelmoral här menmen, det ska iaf bli skönt att börja nian, har haft såna "olyckliga kärleksproblem" med denna snubben ändå.. Ska bli skönt när han slutar.. Även om jag älskar honom.. HAHA, detta flög minsann iväg.. That's my story (;

Louise
2008-04-28 - 15:52:21

OCH JUSTE! Detta var annars varför jag kom in bland kommentarerna överhuvudtaget.. Hur mycket betalar/betalade du för linser i månaden? Ärligt nu :) Typ, kan man använda endagslinser flera ggr m.m, är inte så insatt serrö.. Kram på daj!

Sofia
2008-04-28 - 15:53:16

Kan inte annat än att hålla med dig! Jag använder inte glasögonen mer än nödvändigt, eftersom jag känner mig oerhört obekväm i dem. Har alltid linser. Tänkte prova med att köpa ett par nya, lite snyggare brillor än de jag har och se om jag kan trivas bättre.
Tycker synd om min dotter också. Det sista jag vill är att hon ska kallas nörd pga sina glasögon. Jag vet nämligen precis hur ont det kan göra :(

Kram från your fellow glasögonorm.

anna
2008-04-28 - 16:05:24

Louise: Jag brukar ta linserna på månadsavbetalning för jag har aldrig haft ekonomin till att betala klumpsumman på en gång. Brukar väl vara kring 2000:- för ett halvår men man kan ju finna billiga på nätet.
Dock har jag både närsynthet + brytningsfel och just den grad av brytningsfel jag har kan vara svårt att få tag på billigare, måste specialbeställas.

Endagslinser ska du ju inte ha i längre än en dag - ögonen ska man vara rädd om.
Jag har linser som man kan ha dygnet runt i 14 dagar. Men om jag itne sover med dom kan jag ju ha dom i tre veckor.

kram

Becka
2008-04-28 - 18:11:47

Fick glasögon när jag gick i femman (tror jag...). Kände aldrig att det var jag. Har aldrig trivts i glasögon, känt mej ofräsch osv. I slutet på trean i gymnasiet skaffade jag linser och är sen dess fast! Vilken befrielse!! :)
Jag får vara mitt rätta jag igen...

Emilia
2008-04-28 - 18:51:08

Men herregud vad du verkar bitter, cheer up girl! :P Jag har också glasögon, men jag tycker om mina, det är ju roligt med glasögon. Visst finns det gånger då man önskade att men inte hade synfel.. men då är det ju bara att se det från den ljusa sidan, linser finns ju trots allt!

Fröken H
2008-04-28 - 20:26:30

Jag har haft glasögon sedan jag var 3 år - har inte ens provat linser. Visst har jag ofta önskat att jag inte hade synfel - men läget är som det är, bara att acceptera. Har aldrig vantrivts i glasögon i allmänhet - bara med vissa bågar (groteskt stora 80-talsbågar, hu!!).

Det finns så otroligt många snygga glasögonbågar numera - även för barn. Annat var det på 70- och 80-talet: Jag har en hel del hemska exemplar i min samling, haha!

Tycker det känns lite larvigt att folk utan synfel använder glasögon som accessoarer. Jag menar, det är ju knappast någon som spraylackerar ett par kryckor chockrosa och hoppar omkring på dem - utan att ha brutit foten??

Bim H-D
2008-04-28 - 20:39:55

Behöver linser - känner det så. Men samtidigt. Nu har man haft glasögon så hiskeligt länge att man inte tänker på det längre - bara finns där. Om man inte lagt bort dem då vill säga, hihihi. Kanske inte SÅ lätt numera att man förlägger dem nej. Och speciellt INTE som ett par kostar - 6-7Tkr, hm... KUL!? not... Men, byta bågar kanske blir lite billigare och få andra infästningar än dessa, vem vet. Dock vill jag kunna välja solglasögon OM det skulle råka bli fint väder - när var det sol senast - glömt det redan... Nu kan man ju INTE det, nej... bläää...
Må så grankott... kramis skruttis från en kinkig dam idag... :)

anna
2008-04-29 - 09:31:51

Emilia: Jag är inte ett dugg bitter, jag tycker bara det är intressant hur det kan gå mode i en sådan sak som glasögon och att folk kan använda det när dom inte behöver det, när vi är många som MÅSTE använda det..och att looken i sig kallas nördlook.

Sen är det många med synfel som inte kan använda linser.

kram!

Emilia
2008-04-29 - 13:38:31

Så du menar alltså i princip att folk med hår inte ska få ha peruk eller nån som är fet inte ska få äta lika mycket som alla andra?

anna
2008-04-29 - 14:18:16

Emilia: nej det menar jag absolut inte...???
Jag kan förstå parallellen du drar till hår kontra peruk där men inte "fet" och inte äta mat..??

Fast mer korrekt parallell hade väl varit att säga att folk med hår inte ska få raka sig flintis?


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: