GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

2013, årets som tog..och som gav

2013-12-28 | 14:44:00 | Krönika/Politik/Tankar

 
Förra årets årskrönika var ganska mörk, för 2012 var , som jag då uttryckte det, ett pissår.
Jag minns att kära Bloggkommentatorena länkade till den krönikan och kallade mig för "Årets Modigaste" eller nåt sånt..antagligen för att jag vågade skriva om att allt inte är en dans på rosor. Och jag minns att det var flera efter det som vågade skriva om att de haft ett just jobbigt år.
Och det ska inte vara tabu att erkänna.
Det ska inte vara tabu att man har det kämpigt ekonomiskt eller att man gått in i väggen eller mår psykiskt dåligt eller att man varit med om andra kämpigheter.
 
2013 började mysigt med att jag återigen fick stå i kyrkan och bli fadder/gudmor, denna gång åt min lilla brorson.
Men sen fortsatte 2013 ungefär som 2012 kändes.
Det var urinvägsinfektioner, bronkiter, visdomtands och hälseneinflammationer som avslöste varandra. Det tillsammans med en del andra bekymmer på hemmaplan som jag fortfarande inte vill prata om offentligt. Allt kändes bara tungt. Och jag var så trött.
Jobbmässigt fortsatte företaget att gå väldigt trögt och det hjälpte inte att hela min tryckutrustning totalpajjade i april och all produktion blev stående.
I mars hamnade jag på sjukhus. Då hade jag haft extrem huvudvärk i en vecka och på lördagen började kräkas och kunde inte sluta. Till slut var det bara blod som kom och jag trodde att " ja nu har allt grubbel och alla bekymmer resulterat i ett blödande magsår".
Och jag lovade mig där och då att om jag fick diagnosen magsår så skulle jag faktiskt lägga ner företaget. För inget är värt att riskera hälsan för.
Det var inte magsår. Det var en extremvariant av vinterkräksjukan.
 
Idag kan jag dock känna tacksamhet över den kräksjukan. För den fick mig att värdera om vissa saker, inte minst mig själv.
Jag fick reda på min vikt där på sjukhuset och även om det egentligen inte är särskilt viktigt - ja vikten alltså,  så tog jag tag i min hälsa. Jag lade om kosten litegranna utan att utesluta nånting och tog äntligen upp löpningen igen och så här 9 månader senare har jag på ett mycket hälsosamt sätt tappat lite över tio kilo och självklart med det fått lite bättre självförtroende utseendemässigt men största vinsten är att jag nu har en helt annan balans och relation till mat och kost. Jag får inga skuldkänslor längre.
Balans och Harmoni är vad jag känner. Vilket även den underbara yogakursen min mamma tog med mig på i november lärt mig.
Min mamma ja. Hon är min räddande ängel här på jorden och är det nån jag önskar jag kunde ge allt är det henne.
 
Efter den tunga våren så åkte jag och mamma iväg till Mallorca en vecka i slutet på juni, en vecka av sol, värme och återhämtning och ett tillstånd av "bara vara" utan måsten, utan sociala medier, utan tvång.
Och hem kom vi till den bästa och varmaste sommaren på många år som förgylldes av eftermiddagskaffe i små blommiga mormorskoppar.
 
Jag lade alltså inte ner företaget och det har varit ett tufft 2013 precis som 2012 men jag fortsätter kämpa på. Jag har ett jävlar anamma och jag har ju när det kommer till kritan faktiskt klarat av ännu ett år som företagare och det kan ingen ta i från mig. I november fick jag till och med erkännande för det genom att kommunen och Svensk Handel Tidaholm och Företagarna Tidaholm utsåg mig till Årets Rookie.
 
Så 2013 sög en hel del energi till en början men det har gett mig många lärdomar. Jag har blivit allt mer säker på mig själv och insett än mer vad som är viktigt. Jag har insett hur en del människor funkar och inte funkar och det inklusive mig själv.
Jag tar ingen skit.
Så jag kommer gå in i 2014 med en ödmjukhet och en tro på att även det värsta kan lösa sig...och minnas de bra stunderna. Som Winnerbäckkonserten i Göteborg, alla kvällar och dagar jag får vara med min Stefan, myset med mina katter, alla blöta pussar och kladdiga kramar från mina brorsbarn, alla bubbelbad i vårt badkar vi köpte i våras, drömma om kommande sköna stunder i vår nya soffa i vårt älskade lilla hus, Bad Religion på Gröna Lund i somras, löprundorna i grönskande sommarhetta, alla promenader på berget med mamma. Samtal och möten, erfarenheter och utveckling.
 
 
Kommentera 6 st

Kommentarer
Linda Sonnvik
2013-12-28 - 14:51:56

Ljus, värme och kärlek! Balans är nyckeln och det känns som det lossnat för dig nu <3

Svar: Balans är absolut nycklen till mycket. Kanske inte pengar och företag där det fortfarande är kaos..men men så mycket vinster på det personliga hälsomässiga planet i alla fall, det är också framgång.
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Sanna
2013-12-28 - 14:52:15

vilken otroligt bra krönika !

Svar: tack Sanna!
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Ida Nielsen
2013-12-28 - 19:17:07

Hoppas 2014 blir lite lättare och att du får ha hälsan :-) Kram!

Amanda
2013-12-28 - 19:18:14

Har följt din blogg under många år och har alltid tyckt att du verkar vara en sådan himla snäll människa. Hoppas att du får ett fantastiskt bra år 2014 för det är du värd!

Mikaela
2013-12-28 - 20:45:15

Så himla bra skrivet Anna! Ja att ha balans i livet är nog det bästa man kan ge sig själv. Jag hoppas verkligen att 2014 kommer bli ett bättre år och att du får må bra på alla plan. Skickar en stor kram till dig!

Anna J
2013-12-29 - 15:41:34

Vilken bra text om ditt år. Så reflekterande och full av kloka tankar. Du är jäkligt bra Anna på så många olika vis. Det är så att man får lärdomar genom det svåra som händer även om det är tufft just då. Sen gillar jag att du verkligen var dag tar vara på det som händer, oavsett om det är något stort som en konsert med Winnerbäck eller något mindre som en god kopp kaffe - det om något är livsbejakande tycker jag. Fortsätt så!

Jag önskar dig och dina nära och kära ett riktigt gott nytt år. Kram!


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: