GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

Hejdå 2019

2019-12-30 | 19:02:09 | Egocentrerat&Vardagligt,

 

Där stod jag imorse och filosoferade över livet och över 2019 vid diskbänken med en kopp Java.

2019 känns som ett litet mellanår. Inga jättetragedier eller sorger men heller inga jättetoppar eller megawow. Men ändå på många sätt ett tärande år främst på grund av att jag känt mig sliten och att hälsan varit lite sisådär. Under vintervåren så avlöste influensor, urinvägsinfektioner, magproblem, nässelutslag och och andra infektioner varandra. Sen skadade jag handen i ett fall de sista april men jobbade på och det resulterade till slut i nån månads sjukskrivning över sommaren . Jag har kämpat större delen av året för att få hjälp och svar för alla menstruella problem -  cystor, värk, blödningar och fick överklaga en manlig läkares behandling i början av året för att till slut träffa en kompetent kvinna under hösten som sa att jag högst sannolikt har endometrios.Alla mina mensproblem och smärtor jag hade som yngre har allt eftersom kommit tillbaka efter jag hade propparna i lungorna och var tvungen att sluta med p-piller för 5 år sedan. Och senaste månaden har det varit smärtattacker och problem med ena benet/smalbenet.  Likaså har det varit lite uppochned på jobbet och osäkerhet där huruvida butiken blir kvar eller ej. Och precis innan jul kom ju beskedet att sambons arbetsplats kommer läggas ned inom fyra år här i stan.

MEN! 2019 var året jag äntligen åkte till London och fick se Notting hill , Buckingham Palace och Picadilly circus och där jag unnade mig en Vuittonplånbok till min Vuittonsamling. Årets bara-ha-det-gött-lyx-resa med bästa vännen gick till Korfu och det är nog den vackraste plats jag varit på. Vi satsade mycket på huset i år och i januari blev ju tapetsering och målning av vardagsrum samt trapp och övre hall klar. I somras byggde vi ut altanen med plats för en liten pool och även om sommarens väder många gånger var sisådär minns jag ändå många långa dagar i solsängen och i poolen där på det nya bygget. Och under hösten blev det så äntligen nytt enhetligt golv i hela undervåningen och totalrenovering av köket och jag är så nöjd! Äntligen köksö! Även i år blev det utställning under Konstnatten och det var ju även denna höst som jag helt plötsligt vid sidan av jobb och företag dessutom bestämde mig för att plugga på distans ... bara för att jag saknat att plugga ..att lära.. tackade ja till 5 kurser och 45 poäng och jag är inne på sluttampen på dom alla nu. Två stycken genuskurser samt kriminologi , samhällsekonomiska utmaningar och en samhälle-företag-miljökurs.

Jag fortsätter känna mig stärkt i vem jag är och vad jag tycker. Fortsätter få ständiga ahaupplevelser om könsroller och patriarkatet och känna en eldande ilska över det.

Jag fortsätter med min balans vad gäller kropp och knopp. Jag löper och springer när jag är frisk för att jag älskar det , därför blir det också en sorg i mig när kroppen jobbar mot mig . Jag äter det jag vill när jag vill och det finns inga tankar i mig om att jag måste ta tag i träning eller börja om med nåt kosttänk eller tankar om att "jag tappat det".  Och jag känner mig trygg i att veta att jag har en klick människor som älskar o stöttar mig för den jag är och allt jag inte är. Jag hoppas på ett härligt friskt välmående (renoveringsfritt) 2020 med några resor till nya platser och förhoppningsvis nå några för mig personligt satta mål med vad jag vill åstadkomma.

Kommentera 0 st

Julefrid!

2019-12-23 | 12:06:03 | Egocentrerat&Vardagligt,

 
 
 
Dan före dan..
Ahh 23:e december. Årets mysigaste dag! Jultröjan är på, skumtomtar och annat godis står i skålar lite överallt och jag har julpyntat sedan första december och det har bara blivit fler och fler ljusslingor. Sedan klockan 15.15 igår så har jag gått på 11 dagars julledighet. Hade hyfsat slappt jobbschema så tog ut lite semesterdagar här och där. 
Och denna vecka ska jag vara helt ledig för att i nästa sätta igång med en massa plugg.
I januari avslutas alla kurser som jag där nån gång i somras fick för mig att jag ville läsa och som jag kom in på. 
Fem kurser och 45 högskolepoäng har kombinerats med mitt jobb och mitt företag och även om det vissa veckor har blivit körigt så har det gått över förväntan bra och smidigt. Men ja januari kommer nog bli mastig nu när slutuppsatser och tentor ska in.
Men nu är det JULEFRID! 
Ett ord jag tror många glömmer i stressen och jakten på de perfekta klapparna och adventskalendrarna och perfekt pyntade hem och perfekta instagrambilder och idylliska drömscenarion om den perfekta julen och massa bakande med mera. Och visst känns det litegranna som att den här julstressen och perfekthetspressen är en "kvinnofälla"?! Att kvinnor känner sig som sämre mammor eller flickvänner eller fruar om de inte stökar runt och hetsar och stressar? Att stress i sig blivit nåt mått på hur perfekt du är? 
Nej julefrid människor..kvinnor. Oavsett bakverk eller perfekt planerade dyra klappar eller myyyyyssszzzzzperfektion som taget ur en hollywoodproduktion så blir det jul ändå.
Ät och drick gott. Tomta runt i tights och juletröja och raggsockor. se filmer och läs böcker. Konversera, tänk, umgås..eller var för dig själv om det är vad du vill...släpp stress press måsten..
 
Min 23:e december började med en underbar långpromenad med min älskade mamma och samtal om ditt och datt. Hem och julmackefrukost med sambon och katterna och resten av dagen så ska jag bara se julfilmer och slå in lite klappar men även tillverka några sistaminutenbeställningar jag fått på "Avanna Fashion Illustration Calendar"..men allt sker i en sakta julefridstakt och med ett rofyllt julesångsgnolande och tippetippetipptapp.
 
Jag har sett så många julfilmer i december och är nu inne på mina absoluta julfilmsmåsten.
12 dates of christmas
The Family Stone
Love the Coopers
Och julavsnittet av Beverly Hills 90210 säsong 2 från tidiga nittiotalet.
Men jag har fått många nya favoriter i år tack vare det fantastiska utbudet på Viaplay, Netflix och Cmore. Och det är ofta de "mindre" julfilmerna med mindre kända skåisar i som är bäst. De som utspelar sig i nån liten småstad där nån kakfabrik eller julgransodling hotas att läggas ned och köpas upp av nån storsstadsfirma och hela småstaden samlas och kämpar tillsammans bland en massa härligt julpynt och där överdådiga julklappar och glammiga klänningar inte är av vikt.
 
God Jul Kära Ni!
Kommentera 1 st