GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

kylan är aldrig långt borta, men det är värmen

2014-07-29 | 10:29:07 | Egocentrerat&Vardagligt

 
 
 
Självklart förstår jag väl nånstans att alla inte kan älska sommare och värmen lika mycket som jag. Självklart förstår jag väl att det finns dom som mår dåligt av värmen.
Men ändå kan jag inte riktigt förstå hur någon kan ogilla sommaren i sig och föredra andra årstider eller längta till höst.
 
Jag läser hos Bloggkommentatorerna och om huruvida hösten är som ett ett "nyår" eller "nystart" som många skriver och att det sitter kvarr sen skolåren att hösten är starten på något nytt.
 
För mig har det alltid varit slutet på något.
Hösten markerar slutet på sommaren och ljuset och värmen.
Hösten markerade skolstart absolut och nytt skolår och hoppa upp en klass men det innebar också slutet på sommarlovets magiska frihet.
Det var en återgång till bestämda tider, rutiner, läxor, scheman, inrutat och färdigtryckt på papper hur man skulle vara tvungen att låta sina dagar passera.
Självklart kan det även ha att göra med hur man växt upp och sett sina föräldrar längta efter de där fyra sommarveckorna om året då de har semester..vilket kanske just industriarbetare och liknande jobbkategorier kanske längtar efter på ett helt annat sätt än de som har friare yrken.
Att man växt upp i en småstad, en industrismåstad där man märker hur mycket som också är präglat efter just den kulturen.
 
Det pratas där i kommentarerna hos BK , drömskt om den där första höstdagen med krispig frisk luft..och jag vet precis vilken de menar, det är den där dagen när allt luktar lite syrligt äpple och det är för kallt för tshirt men för varmt för tröja och jacka på nåt sätt. Och bakom tonen av äpple lurar doften av förruttnelse av de äpplen som fallit till marken..
 
Nej jag kommer aldrig bli den som längtar efter att sommaren ska ta slut eller längta efter att få ta på mig en massa mer kläder igen och att mörkret skall falla allt tidigare om dagarna, kvällarna, dröja sig om morgonarna.
Aldrig längta efter den dagen jag åter måste ha strumpor på mig och skor som täcker.
Då jag måste planera om jag måse ta med jacka och kanske extra tröja ifall det blir kyligt.
Elektriskt hår och massa ta av  och ta påmoment i provrum.
För mig är sommar frihet..resten av året planering, scheman, rutiner - egenkomponerade och överhuvudetbestämda.
 
Kaffe, te, choklad dricker jag året om hur varmt eller kallt det än är och vill jag tända ljus gör jag det oavsett årstid.
Jag bär inte enbart  pasteller på sommaren , jag sitter i skrivandets stund i plommonlila klänning och njuter av det faktum av glädjen att jag möttes av strålande solsken när jag gick upp och just bara behövde dra på mig en enkel klänning och ett par trosor.
Att jag tidigt kunde öppna altandörren och mötas av sol och värme och kunna sitta ute och äta frukost och veta att jag även kan avsluta kvällen just ute utan att frysa.
Ingen planering av kläder, inga lager på lager.
Njutningen i att kunnna hänga ut tvätten som torkat på nån timme, sommardofterna, livet, härligheten.
Lyxen att kunna vara ute hela dagen, från morgon till kväll utan problem..istället för att stänga in sig, stänga till om sig. Eller den sanna glädjen i att se hur mycket mindre elräkningen är om sommartid.
Frihetskänslan i att inte behöva mer än sportbhn och shortsen och skor och bege sig ut på löprunda och låta svetten rinna fritt, fötterna bara springa.
 
Men med ett liten smygande känsla av sorg sitter jag också häreftersom jag vet att snart är det augusti, bara några dagar bort nu,  och jag har inte längre hela sommaren framför mig. Jag längtar inte efter den dagen när man så markant hör att vinden vänt och höstrasslet börjat i löven.
Det är aldrig långt till kyla och mörker i detta land men det är alltid långt bort till nästa sommar, till ljuset, lättheten, värmen.
 
 
Kommentera 8 st

Kommentarer
Carro
2014-07-29 - 10:35:11

Ja visst är det deppigt... nog för att jag varit en av dem som lidit, lägenheten har varit för varm och jag tycker det har varit svårt att vara ute, i alla fall förra veckan.
Denna vecka är det några grader svalare men ändå sol. Då trivs jag!

Men jag får ont i magen av att tänka att det snart är över.. det man längtat efter ett år! Det man ser fram emot tar så snabbt slut!
Nästa vecka drar praktik igång igen. O sambons jobb.
Kvällarna känns stressiga för man vill hinna med att njuta av det sista av sommaren, plus alla andra tråkiga måsten.. NÄÄ, sommar ett halvår, o sen kan resten av årstiderna samsas på andra halvåret.

Carro
2014-07-29 - 10:36:58

Vem kan vi klaga till? Vem bestämmer över detta?

;)

Malin
2014-07-29 - 10:38:23

Håller med i vartenda ord! Precis allt! Hur du lyckats skriva det jag känner...
Det enda som är skillnad är att jag gärna är i skuggan varma dagar men det är väl den enda skillnaden. ;)

Ling-Ling
2014-07-29 - 11:41:09

Håller med dig helt. Mår inte så jättebra och orkar ingenting nu när det är runt 30 grader men det är ju sällan det är så. Men hur kan man längta till hösten? Nej, jag känner sorg när man börjar märka den där kylan, det blir mörkt fort och allt, brukar komma i augusti... :(

Ida Nielsen
2014-07-29 - 19:29:26

Håller med dig precis. Jag älskar sommar. Det är kallt och mörkt så stor del av året ändå.

Alexandra
2014-07-30 - 06:11:48

Själv är jag en sånär som längtar till hösten . Älskar hösten allra mest av årstiderna och väljer till och med att ha min semester då :) men det är väl tur att alla är olika ^^

Alexandra
2014-07-30 - 06:11:51

Själv är jag en sånär som längtar till hösten . Älskar hösten allra mest av årstiderna och väljer till och med att ha min semester då :) men det är väl tur att alla är olika ^^

Sofia
2014-08-02 - 09:48:36

Som du skriver om sommaren känner jag för hösten, den där kylande luften som kräver jeans och en tjocktröja. Den där sensommartiden som är som allra bäst... för att sedan följas av ett regnigt november som aldrig verkar vilja se ett slut. Men jag fick "Ett år med Ernst" (som är något av en idol) som fick mig att inse att varje årstid har sin charm. Man kan föredra det ena eller andra men jag saknar/längtar alltid till någon annan medan årstiden pågår. Så istället för att stressa upp mig brukar jag se det vackra med varje årstid. Vad för mat det bär med sig och annorlunda upplevelser. Det blir lite lättare att andas då, tycker jag :)


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: