GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

SATC - then, now and forever

2014-01-11 | 13:07:00 | Krönika/Politik/Tankar

 
Började min lördag med en löprunda ty snön var borta och inget slask och inga minusgrader eller snöoväder som det hade pratats om. Jag älskar att starta en lördag med en löprunda ute i friska luften med bra musik i öronen. Bara jag, naturen och min takt.
Dusch och sen goda äggmackor...åh vad jag älskar mackor, en kopp och nu myser jag i soffan med modetidningar, tända ljus, filt och SATCboken jag fick i julklapp av Stefan.
 
Det har ju varit lite SATC-debatt senaste veckan i blogosfären i och med att Blondinbellas make starkt dissade serien och att den forna SATClovern Blondinbella själv sen i ett inlägg höll med sin man.
 
Men Blondinbella likt många andra verkar ha kollat eller kollar på SATC "bara för att" ... som en romantiserad bild av hur det ska se ut en "typisk" tjejkväll, särskilt när de är singlar då.
 
Jag har aldrig kollat eller använt SATC på det sättet.
Jag har älskat serien lika starkt 20åring som nu som 32åring.
Jag har älskat den när jag varit singel och naivt trånat efter karlar som tydligt visat att de inte egentligen velat ha mig och jag har älskat den senaste tio åren i tryggt förhållande med en och samma man.
Den jag bor med har alltid dissat serien, men jag har ändå fått ha den i fred och hans åsikter har han aldrig försökt påtvinga mig. Han respekterar att jag älskar det.

Här är 4 starka kvinnor med olika drömmar och mål som har egna karriärer, som tjänar pengar och tar för sig sexuellt utan att nånsin be om ursäkt för det , ta skit för det eller stämplas som giriga eller slampiga.
Sex och förhållanden och karriärer på deras villkor och där det heller inte måste skaffas barn för två av karaktärerna för att känna sig hela eller kompletta.
 
Självklart är vissa saker totalt överdrivna och det finns absolut dravel i serien, men jag tycker man får skilja lite på det som ska vara underhållningsvärde för en större massa och på själva budskapen.
Självklart blir även karaktärerna överdrivna här och var med ytterligheter då det just ska vara 4 olika personligheter.
 
En del kallar dom för väldigt sterotypa...men sådant skiter jag i för vad är egentligen stereotypt i det här sammanhanget och i slutändan kanske man får rannsaka sig själv i den kritiken...hur stereotyp är jag kanske själv...? Det har varit intressant att se vissa bloggare vars bloggar just nästan enbart handlar om yta och shopping och länkar till sponsrade gåvor kritiserar serien för att vara ytlig.
 
Men trots mitt väldigt idoga tittande i över 13 år på denna serie så har jag inte skadats.
Jag shoppar inte sönder mig, jag äger inte en enda designerväska eller ett par Blahniks.
Jag har inte en romantiserad bild på förhållanden eller att jag måste ha en karl jag kallar för Mr Big eller att Stefan måste agera si och så för det gör de minsann i SATC. Ja för detta är väl vad somliga, som Odd verkar tro att man formas att tycka och tänka. Jag förstörs i mitt tänkande.
Jag kallar mig feminist ut i fingerspetsarna och tror inte att lyxkonsumtion är svar på nåt problem..
Jag är oerhört politikst medveten med starka åsikter och vet var jag står och vet att det heller inte rubbas av lite underhållning.
 
För mig är serien först och främst en historia om 4 starka kvinnor som sätter dels sin vänskap sinsemellan först men också sig själva framför en man.
Som Big säger i näst sista avsnittet " en man har tur om han kommer på fjärde plats".
För mig har serien väckt en del intressanta frågeställningar och undringar för mig själv. Jag imponeras av den rappa dialogen och de kvicktänkta smarta replikerna och hur smådetaljer från en scen vävs in i en annan.
Den ger mig en hög dos kreativ inspiration och den har en förmåga att alltid ge mig en ny upplevelse, stor som pytteliten hur många gånger jag än sett ett avsnitt.
Ibland en stor känsla av igenkänning ibland en tröst.
 
Jag har den stora turen att ha en allra bästa vän i Karin, som förstår ...Som förstår och fattar och älskar serien på precis samma sätt som jag och det är i Karin som jag har min egna Samantha/Miranda/Carrie/Charlotte i en och samma människa.
 
Serien avgudar jag och jag kommer fortsätta värderna den högt, väldigt högt. Ingen kan få mig ändra åsikt om det.
Filmerna har jag skrivit min kritik om förr och även om jag på senare tid lärt mig uppskatta Film 1 så har jag absolut fortfarande svårt för att "seriens själ" är ganska bortblåst i de två långfilmerna.
Så hade jag bara sett dom två och inte de sex säsongerna hade jag kunnat förstå en del av kritiken.
Men frågan är om inte de som ödlsa en massa tid på att avsky SATC och hitta massa fel ändå har mer problem än de som väljer att kanske ha den som nån slags "livsbibel".
Kommentera 8 st

Kommentarer
Emma Å
2014-01-11 - 14:12:47

Jamen eller hur! Jag har också tittat på serien i en massa massa år och den är verkligen min absoluta favvoserie. Alla kvinnorna är starka och oberoende och även om Carrie är supersuper kär i Big så klarar hon sig utan honom!
Serien promotar och stöttar också verkligen att det är självklart att kvinnor har ett eget sexliv som är till för dem och inte för att göra det skönt för någon annan. Innan Sex and the City hade jag aldrig upplevt det fenomenet.

Svar: Precis, håller helt med dig.Även skönt med serie som tar upp att kvinnors sexualitet och njutning kan vara mer komplex också än lite in/ut nån minut och sen kommer båda två i en ljuv samstämmig orgasm som det ofta porträtteras annars.Och många verkar hänga upp sig på det här med "jakten" på Big men är det kanske inte mest igenkänningsfaktorn där som känns lite skön i alla fall att man inte varit ensam om att kanske sukta efter nån som inte är så tillgänglig, man gör bort sig känner sig dum sårad kär älskad hatad.Men de utvecklas ju och det är ju inte så att Carrie går helt omedveten om han hon gör samma misstag hela tiden heller.
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

E
2014-01-11 - 14:29:58

Jag ser absolut inget fel med att kritisera en serie som SATC. Värst vad folk har tagit åt sig! Tror varken Odd eller Blondinbella eller lägger ner speciellt mycket tid på att "hitta fel" som du säger, utan hade bara en diskussion de delade med sig av. Inget fel med det, alla har olika åsikter som det inte finns någon anledning att se ner på.

Svar: jag ser inte ner på åsikterna i sig. Odds inlägg tror jag dock tog ett tag att skriva, precis som mitt eget gjorde, särskilt med alla de citaten han nämner.Tror det finns lika många som ställer sig anti som för som helt neutrala till denna serie..jag ställer mig mest NEJ till de som är emot och deras uppfattning att serien skulle vara skadlig och tjejer/kvinnor generellt får en skev bild av verkligheten på grund av denna serie.
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Emma
2014-01-11 - 16:17:17

Du är så bra Anna. Har läst din blogg i flera år, och det är en av få bloggar som jag mår riktigt bra av att läsa. Du verkar så klok och vettig! Det var bara det jag ville ha sagt :). Stor kram till dig

Svar: Tack Emma..sådana här kommentarer värmer nåt så enormt ska du veta.Guld värt.
Stor kram tillbaka!!
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Helén
2014-01-11 - 21:40:40

Det som stör mig allra mest med inlägget Odd skrev är den sorgliga kvinnosyn han sprider. Jag vet inte en enda tjej som tror att livet är som i SATC? Jag tror inte att nån tjej har jagat efter killar som inte vill ha dem för att Carrie gör det i serien? Vi är många som har gjort det, därför finns det med i serien, igenkänningsfaktor hög! Odd behöver inte oroa sig, vi tjejer klarar oss alldeles utmärkt på att skilja på verklighet och underhållning. Och varför ska han som man tala om vad unga kvinnor ska titta på? Alla män som spelar våldsamma tv-spel borde med hans logik växa upp och tro att de tär normalt att gå runt och skjuta ner folk till höger och vänster? Eller? Kan män skilja på sånt men inte tjejer?

Jag tror att många killar kanske har noll igenkänningsfaktor och därför inte uppskattar serien. Sen verkar Odd ha svårt med de faktum att även kvinnor får och vill ibland ligga runt. Det stödjer han inte. Moraliserande över kvinnors sexualitet stör mig alltid förbannad. Moraliserar över dina manliga vänner istället känner jag bara.

Och sen avslutnignsvis, det är en tv-serie. Vi ser den för att det är kul. och som förebilder på de stora hela är de väl alldeles lysande. Ingen skulle se en serie som handlade om fläckria och moraliserande huvudkaraktärer. Jag vill inte heller ha "perfekta" vänner, lite mänskliga drag och olämpligheter gör livet kul och spännande. Tycker jag. Helt okej om Odd inte tycker som mig. Men jag kommer inte heller skriva ett inlägg för "att lära och varna" männen om alla deras dåliga val.

Kram

Svar: Åh Helén jag håller så med dig..precis detta störde jag mig på me dmen kunde inte riktigt hitta orden.Precis detta..att det blir en förmyndande att vi tjejer återigen blir offer..offer för en serie offer för att vi inte kan tänka själva offer för att vi inte har egen vilja.

Och exakt vi är många som nog har gjort samma som Carrie och kanske här kan se från en annan synvinkel att det är ju inget bra att hålla på så där.
Samtidigt som jag gillar det finns just mänskliga sidor i SATC..de gör misstag..de gör om sina misstag kanske en två tre fyra gånger..precis som man själv gjort innan man kanske inser just att det är fel..eller når en insikt.

Likadant med tvspel som du nämner..data och tvspel..det må snackas om modetidningarnas och tvseriers ansvar för kroppsideal och fixeringar men ja..vi kan ju se i de spel t ex som min sambo spelar..det är tjejer där till och med barbie skulle vara fet i jämförelse..minimala midjor, megastora guppande bröst och ytterst lite kläder.

Tack för mycket kloka ord, som alltid Helén!
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Helén
2014-01-12 - 21:08:28

Great minds think alike eller vad det heter =)

Svar: haha precis =)
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Idun arkitektur
2014-01-13 - 10:30:50

Kunde inte sagt det bättre själv!

Svar: Tack! kUl att du håller med!
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Sickis
2014-01-13 - 12:26:51

TACK!
Jag såg deras inlägg om serien och började nästan skaka av frustration. Dom får för all del tycka vad dom vill. Men det känns som om mycket har missats. Som du skriver, att de sett serien "bara för att".
Jag älskar den här serien. Vänskapen är det som lockade mig mest i den.

Kunde inte sagt det bättre själv!
Kram på dig! <3

Svar: Varsågod vännen och tack själv för kloka ord!kramar!
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Ling-Ling
2014-01-13 - 22:34:56

Bra skrivet och bra kommentarer, även en del smarta kommentarer under hans inlägg. Det som stör mig mest är det någon nämnde ovan - här kommer en man och förklarar hur dåligt det här är för alla kvinnor. Liksom, håll käften bara. Han förminskar ju kvinnor, både de som tittar och karaktärerna ("lilla" Carrie) i sin iver att "rädda en generation tjejer".

Svar: Håller så med dig.Men så är det ju med så mycket..saker för kvinnor av kvinnor det kritiseras och pratas ned.

Så ja, HÅLL KÄFTEN BARA som du skrev
Bra Ling-Ling!
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: