GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

2014: Heaven & Hell

2014-12-29 | 16:27:31 | Egocentrerat&Vardagligt

  
 
I två år har jag nu skrivit något ledsamma tillbakablickar över året som passerat. 2012 och 2013 var jobbiga och det framförallt för att det var tufft ekonomiskt och att jag kämpade så med mitt företag och min webshop. Min dröm..som blev mardröm.
I efterhand så undrar jag ju varför jag inte bara lade ned tidigare när det mest var en lång uppförsbacke och tårar och magknip över hur räkningar skulle betalas.
Men vissa beslut måste verkligen få mogna fram och hjärtat måste få hinna ikapp hjärnan.
Känsla och förnuft.
 
Den 7 juni 2014 så stängde jag ned Avanna Webshop och mycket av det som blivit min "identitet" i sociala medier fick ett avslut. Jag är inte längre designer, eller en av de första bloggarna med eget klädmärke.
Det gjorde totalont i hjärtat att göra detta , men samtidigt väldigt skönt att ta tag i det och till slut också våga och faktiskt strunta i "vad alla andra skulle tycka". Det är så mycket prestige och rädsla för misslyckanden etc i nästan allt man gör nu för tiden tycker jag.
Tyvärr har jag inte riktigt fått sörja färdigt nedläggningen då det var och fortfarande är en infekterad härva mellan mig och det företag som jag leasde min tryckutrustning från samt det företag som står på själva fakturaavtalet..Då och då kommer det inkassokrav på utrustning jag inte längre har och som uthyraren tagit tillbaka och lovat att göra avtalsavslut på.
Tröttande.
 
Den 12 augusti åkte jag in till akuten efter att ha hostat blod och kände enorm smärta i nedre delen av ryggen.
Efter nästan 12 timmar blev jag hemskickad med en diffus diagnos "inflammation i lungsäcken" för att ytterligare 12 timmar senare bli uppringd att genast måste måste komma tillbaka till akuten och bli inlagd.
Lungemboli - proppar i båda lungorna.
3 nätter på medicinska akutvårdsavdelningen varav natt 2 var den värsta i mitt liv med rent helvetiska smärtor och en dödsångest.  En ångest som sedan höll mig i skräck och schack långt efteråt.
Jag förstod inte. Existentiella frågor snurrade i skallen.
Jag kan fortfarande nästan känna nån form av "fantomsmärtor" där propparna satt. Om två månader avslutar jag min halvårskur med blodförtunnande. och det känns så psykiskt jobbigt att veta, att trots att jag tagit bort den mest troliga orsaken till propparna: p-piller, så har jag nu så väldigt mycket lättare att få proppar igen.
Rädsla.
 
I år blev jag så medveten om att man kan förlora en människa fastän den fortfarande lever.
Det krävs inte död för att en människa man älskar..älskat... ändå liksom dör och försvinner för en.
Hur en av de allra närmsta kan bli till en total främling som man inte känner igen alls längre.
Lögner, svek, besvikelse, tårar, brutna löften. Det får vara nog nu.
Sorg.
 
Tre stora livsomvälvande saker 2014 som gör detta till det mest tunga år någonsin.
Men jag nästan idiotiskt predikar i denna blogg om att man måste alltid hitta de små sakerna och ljusglimtarna som ger glädje. Det har min mamma lärt mig.
 
Visst det var inte kul att åka till Mallorca med bruten tå och halta mig fram men va sjutton, det finns ju klart värre ställen att gå runt med bruten tå på än på ett soligt varmt Mallorca och vackert Alcudía.
Och det var en underbar vecka med min karl där vi firade hans födelsedag, och mina svärföräldrar och härligt att få komma utomlands även detta året.
Och hade jag inte fått humlesticket tidigt i juni som gav mig en enorm allergisk reaktion och fått gå till Vårdcentralen för kortisonbehandling så hade jag heller aldrig anmält min brutna tå till Folksam och tack vare försäkringar fick jag flera tusen för den lille tån vilket i sin tur betalade nya fina utemöbler till trädgården och sommaren.
Tur
 
Sommaren ja, det var tydligen en kanonsommar.
Jag minns ärligt talat inte så mycket av denna otroliga värme. Dels för att jag var ledsen och dels för att jag jobbade mest.
Men hur tursam är inte jag att jag fick just ett jobb när jag behövde det som allra mest?  Och att det som är en anställning på 5 timmar i veckan blivit så  himla mycket mer så att jag nu för första gången på länge verkligen får en riktig lön den 25.e varje månad.
Jag är så tacksam för jobbet för det är där som jag andas.
Där jag bara just kan jobba och inte tänka på allt det jobbiga.
Vilken tur jag har att det inte är jobb som blir jobbigt för mig.
Och när jag nu dessutom släppt designdelen och inte längre tänker "sälj sälj sälj" med allt jag tecknar och gör så trillar det in fler illustrationsbeställningar än nånsin. Och för första gången på många år känner jag mig nu också så FRI att jag också kan tacka nej till sådan jag inte känner för eller behöver pruta med mina egna priser.
Lycka
 
Några jättevarma härliga dagar i Stockholm mina få lediga dagar och likaså ljuvliga dagar i Värmland hos min moster tillsammans med min älskade mamma . Prat, umgänge och så Lars Winnerbäck och Weeping Willows.
Värme.
 
Hade jag inte fått propparna, som jag först bannade min kropp för så hade jag heller inte kunnat förundras över min egna kropps kraft.. Läkekraft framförallt. Men också att det gjorde att jag gav mig fan på att slå nya rekord och personbästa vad gäller min löpning.
Hela sommaren kämpade jag i motvind för att sedan i oktober och november känna att jag var oövervinnlig. Vilken känsla!
Kraft
 
2014 firade jag och Stefan 10 år tillsammans.
Och vilken tur jag har som får vakna brevid honom varje morgon i vårat egna hus som jag med små medel dessutom lyckats renovera invändigt en del i år och även utvändigt har vi gjort lite arbete.
 
Och när man förlorar någon eller blir medveten om hur lite man betyder för någon annan så blir man också medveten om hur mycket man betyder för andra, de som finns kvar och hur mycket de betyder för en själv.
Min mamma och Stefan är mina två stora stöttepelare här i livet. Utan dom vet jag inte vad eller var jag varit nånstans alls.
Sen har jag två fantastiska svärföräldrar som alltid finns här och så har jag min bästa vän Karin som också alltid finns på det sätt jag verkligen behöver.
Mina två små brorsbarn är även dom bara ren glädje och det är så fantastiskt att få se dom växa och utvecklas och deras två föräldrar som jag fick se gifta sig på midsommaraftonen är också för alltid i mitt hjärta.
Kärlek.
 
Jag vet att mycket av det som varit tufft 2014 också kommer följa med in i 2015 men en önskan är nu att om ett år att jag då kan skriva att 2015 var ett väldigt bra år..Då framförallt saker löste sig till det bästa. Lugn.
Men oavsett hur det blir eller vad som kommer hända så kommer jag fortsätta kämpa och försöka hitta saker att glädjas åt hur små eller stora de än är.
Kommentera 5 st

Kommentarer
Ida
2014-12-29 - 17:19:19

2014 verkar vart ett skitår för många, inklusive mig själv. Precis som du har jag också fått ett jobb nu som vanlig löntagare och oj vad lyxigt det känns. :)

Anonym
2014-12-29 - 18:09:02

Oj, oj, oj fina du. Vilket kämpigt år. Skönt att livet börjar ljusna. Ibland tar det ju inte alls de vägar en tänkt sej, det där livet men det kan visa sej att den oväntade vägen var tusen ggr bättre när en tittar i backspegeln.

Och ja! En grej angående din konst som jag tänkt på: Jag har alltid tyckt att du är fantastiskt duktig men det var nästan som något utvecklades när du släppte web shopen? Dina grejer blev ÄNNU bättre. Tycker du är bättre än någonsin nu. Är det något du reflekterat över själv?

Linnéa
2014-12-29 - 18:22:11

Åååå fina Anna. Även om jag inte känner dig så känns det som att jag gör det genom bloggen och instagram. Du verkar vara en så varm och stark människa som orkar gå igenom allt det du har gått igenom. Jag håller tummarna för att 2015 blir ditt år, precis som jag hoppas att det även blir för mig. Stor hjärtlig kram till dig fina Anna!

Anonym
2014-12-29 - 21:29:45

Vilken fin årssummering!

Annster
2014-12-30 - 03:05:47

Så himla fint skrivet.
Jag syftar inte på allt det smärtsamma, utan på ditt sätt att skriva och dina kloka tankar/insikter. Jag känner precis som dig när jag vandrat genom mörker och haft så mycket tungt på axlarna att de borde tagit livet av mig.

Önskar dig verkligen från hjärtat ett fantastiskt 2015!
Nu får det vara slut på elände. Skönt att du haft dina ljusa stunder mitt i allt och att du har dina älskade omkring dig. Det betyder mest. Att låta sig älskas, älska tillbaka och uppskatta det små tingen i livet.

Stor kram <3


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: