GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

när får man dyrare smak?

2014-04-01 | 19:28:37 | Egocentrerat&Vardagligt

illustration: jag
 
 
Jag har alltid undrat över varför skaldjur anses som lite finare mat. Vid bröllop, större fester, nobelmiddagar så tycker jag att det nästan alltid serveras pilgrimsmusslor eller räkor eller ostron. Kanske är det för att jag aldrig riktigt gillat skaldjur och sedan också utvecklade en allergi och hade en leitim anledning att heller aldrig äta det som det för mig är så oförståeligt varför det alltid dyker upp på finare menyer.
 
Likaså undrar jag en hel del över om man med mer pengar på kontot faktiskt helt tappar greppet om vad som är billigt och budget och per automatik föredrar dyrare saker och märken..bara för att man kan..?
En del större bloggar jag följer eller bloggar skrivna , i de här fallen av kvinnor, som lever lite mer i lyx än vad jag gör så kan jag förundras över shoppingen.
De har "fyndat" när de hittar en blus nedsatt med 70% men som ändå kostar tusenlappar, ja mer än vad jag spenderar på ett helt år på hela garderoben.
Eller att de har varit ute och köpt lite nytt till sin gansk så nykläckta bebis och det är mest dyra märken..behövs det verkligen dyr garderob på en bebis? Blir kräkset och bajset mindre stinkande på bodys Ralph Lauren än på sådana från Lindex?
Om man innan rikedom gillar H&M, Maybelline och en vanlig jäkla fickalmanacka från lokala bokhandeln för 69 kronor duger att skriva " att göra " i...när kommer magiska brytpunkten att man istället bara kan köpa Alexander Wangtshirts till basgarderoben, YSLmascara och måste ha en filofax för flera tusen med Vuittonlogga?
Blir man torrare efter en dusch av en Missonihandduk än en från Ellos?
Och när man når man punkten då man tycker att det är helt rimligt att betala 600 kr för ett doftljus?
 
...men visst, jag sitter här och bläddrar i mina modetidningar och drömmer lite om att nån gång kunna köpa den där Chanelväskan..även om jag egentligen inte tycker att den är snyggare än snarlika från t ex Gina Tricot.
Ett par Pradaskor som ser ut om bakelser skulle jag också vilja köpa men skulle jag gå i dom?
Och visst skulle det se underbart fantastiskt ut med lite härliga lådor och shoppingkassar med guldiga loggor på inne min walk-in-closet...om jag hade vett nog att hålla ordning där inne..Fast å andra sidan kan jag, trots mina ringa 157 cm över havet knappt ens stå upprätt i min walk-in så hur mycket tid skulle jag spendera med att titta på de där kassarna?
Kommentera 9 st

Kommentarer
Ida
2014-04-01 - 20:03:18

Så glad jag blir av att läsa ditt inlägg du är så himla härlig och underbar;).

Svar: Åh tack vad gullig du är!<3
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Ida Nielsen
2014-04-01 - 20:38:29

Ja du Anna, det undrar faktiskt jag också. Jag har fått lite dyrare smak med åren, inte för att jag fått bättre ekonomi men jag handlar inte lika mycket längre. Tycker inte om att betala massvis bara för ett märke, jag strävar efter att köpa kvalitétsgrejer där det inte är dyrt pga märket. Man kanske tappar fotfästet lätt när möjligheten finns, jag vet inte... 600-kronors doftljus kommer jag aldrig köpa. Förstår inte hur någon kan överväga det ens, haha

Svar: Jo så sett kan jag hålla med att man kanske inte köper lika mycket som förr och när man väl handlar kanske man väljer en dyrare sak än 10 stycken billiga..men dessa som nästan alltid handlar dyrt och tycker de fyndar en tshirt när dne kostar över 1000lappen..nja..TAck för att du delar din åsikt gumman <3
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

anna
2014-04-01 - 21:09:14

Bra skrivet, åter igen! :-) kram!

Svar: Tack Anna!kramar!
<3
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Annster
2014-04-01 - 22:31:33

Bra skrivet.
Klart man kan tycka att något är fint. Men som mycket annat, är överdrifter ganska vanligt. När det bara blir för mycket istället :)

Hanna Karlsson
2014-04-02 - 07:35:50

Bra skrivet!

Linnéa
2014-04-02 - 07:54:26

Du har alltid så bra poänger och jag vet inte riktigt varför dyrare saker lockar mer. Jag satt och funderade på det där med sparande häromdagen och på det faktum att om jag sparar 1000kr i månaden i tre år så har jag fått ihop 36.000kr och skulle kunna köpa tex en Mulberry-väska. Men så funderade jag över om det skulle vara värt det? Jag gillar ju å ha olika väskor och skulle ju få asdåligt samvete mot mina andra väskor om jag bara bar Mulberryväskan eller om jag inte alltid bar den eftersom den varit så dyr. Så det blir nog inte någon snordyr väska för mig. Sedan är det ju barnkläder. Jag har shoppat både hm, lindex och dyrare märken såsom RL till mina syskonbarn. Oftast blir det ett dyrare plagg då de märkena ibland har kläder som är så grymt söta, plagg som jag saknar på de billigare kedjorna. RL-tshirts har jag shoppat men de har ju varit alldeles för stora i början och fått vara klänningar och sedan blivit det de egentligen var - tshirts. Var på väg att köpa en Burberry-kappa på märkets outlet i Tyskland för 500kr men fick stoppa mig själv, för när skulle hon använda den? :-)

När det kommer till mat har jag under hela min uppväxt varit extremt petig i maten och nästan inte ätit någonting pga att allt har smakat illa i munnen. Detta har lett till att jag har fått prova måååånga ggr om för att lära mig gilla vissa smaker. Idag äter vi lite dyrare då vi prioriterar ekologiskt, svenskt och närodlat/producerat. Min sambo är ju jägare så vi får ju kött däärifrån till största del. Sedan köper vi på en gård som ligger nära. Skaldjur har absolut blivit en favorit och för mig är det positivt då man inte kan äta det så snabbt snarare än priset. Det tar ju tid och skala:-) å så skall skaldjur vara bra för lederna och jag har dåliga sådana :-) men jag äter enbart räkor, kräftor och väääldigt sällan pilgrimsmusslor då de är snordyra. Så dyrt är inte alltid bäst men när det kommer till smycken och kläder så måste jag ju erkänna att jag har få plagg kvar från tex HM som jag haft under många år (dock finns det ett par) men mina dyrare kläder har hållt passform och kvalité och jag hoppas få behålla dem hela livet :-) inte för att de är dyrast men för att jag älskar plaggen <3

Kim - Mamma till 2
2014-04-02 - 08:40:43

Klockrent skrivet!

Svar: Tack Kim!kram!
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Annie
2014-04-02 - 21:19:52

Precis vad jag själv har tänkt på många gånger då jag läst "lyxbloggar" och modemagasin! Tack för att du satte ord på mina tankar! :)
Du skriver himla bra (säger språkläraren i mig)! :)

Svar: Åh tack! Det värmer verkligen att du gillar det jag skriver!Hopas du har en fin dag Annie!
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Amanda
2014-04-03 - 12:30:14

Du har så rätt i det du skriver! När jag började jobba efter skolan, och flyttade hemifrån och plötsligt hade pengar över på kontot, så började jag köpa dyrare grejer. För att jag kunde.

För ett tag sen insåg jag att när jag köpte Barilla istället för Ica Basic, eller fintonfisk istället för Eldorado, så sprang pengarna iväg. Jag som oftast inte ens känner skillnad på de olika märkena. Nu köper jag billig mat, och dessutom mindre "finmat". Börjat spara har jag också.

Nu efter ett par månader så köper jag mat för hälften av pengarna. Det är då man inser hur sjukt det är ändå. Nu har jag pengar till att resa istället, något jag älskar och vill göra mer!

Sen så har jag slutat gå till Indiska också, där blev det dyrt..


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: