GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

den där symaskinen...

2011-04-18 | 20:27:04 | Krönika/Politik/Tankar

Denna perfekt somriga dag kommer nu på kvällen knytas ihop på ett underbart sätt med hjälp av tv:n och programmen Trinny & Susannah Stylar Sverige, Stjärnstylisten Jonas Hallberg och det som just nu pågår: Project Runway.

Idag så hade jag även en krönika i lokaltidningen och jag tänkte publicera den även här:När jag fyllde tjugofem så fick jag en symaskin av mina föräldrar. Jag hade verkligen önskat mig en och blev så himla glad när jag öppnade det stora paketet. Dock kan jag väl säga att min ömma moder och fader väl var något förbryllade över just denna presentönskan ifrån sin dotter. Nog för att de visste att jag älskar att pyssla, klippa, klistra, pärla, teckna, måla och greja...men sy?

För låt oss backa bandet lite. Till år 1995 närmare bestämt och sysalen på Tidaholms högstadieskola. Då gick denna krönikör i åttonde klass, NileCity 105,6 var det roligaste på tv, Oasis släppte sitt andra album och hitsingeln Wonderwall, de flesta bar Aqua Limonetröjor och Tidaholm drabbades av en snöstorm som resulterade i att skolorna stängde – woohoo sånt hade man ju bara sett i amerikanska filmer!

 

Men åter till den där sysalen. Jag hade bestämt mig för att sy ett nattlinne i turkos flanell med rosa blommor och cerise muddkanter. Jag älskade att ha syslöjd, men jag var rent ut sagt skitkass på att sy. Men jag satt där med syglädjen bubblandes i kroppen och trivdes. Så en gång i veckan kämpade jag med det där nattlinnet. Och en gång i veckan tre veckor i rad lyckades jag med det stora konststycket att sy fast tyget i själva symaskinen. Sista gången jag gjorde det så suckade syfröken väldigt högljutt och tog fram skruvmejsel och nåt annat verktyg ur sin katederlåda. Ja denna tredje gång var hon tydligen så van och förberedd på att jag skulle göra nåt fel att hon förberett med verktygen likt en tvkock förbereder sina maträtter och redan har dom färdiga i ugnen.

Det blev rast och när det så åter blev dags att gå in till sysalen tog syfröken tag i mig och sa att hon hade fixat så att jag kunde gå över till träslöjden. Med omedelbar verkan. Jag protesterade väl lite svagt att jag inte alls ville ha träslöjd men insåg att det där med syslöjd kanske inte var nåt för mig. Så jag gick de 10 stegen över till träslöjdssalen med mitt halvfärdiga sneda nattlinne i ena handen och bytte symaskin, nål och tråd mot rubank, sandpapper och hammare. Jag lyckades snickra ihop en halvfärdig hylla som först var tänkt att bli en piedestal och en blå klocka i form av en gris.

Nu sexton år senare så jobbar jag inte som snickare utan jag jobbar som kläddesigner. Jag har haft turen och lyckan att kunna släppa kollektioner där jag ritat och skissat upp plaggen , men sen fått fabriker att sy upp dom åt mig. Jag har inte behövt ta ett enda stygn själv. Samtidigt är mitt absoluta favoritprogram på tv är Project Runway. Jag älskar att se deltagarna skapa fantastiska ( och en del mindre fantastiska) kreationer, från skiss till färdigt plagg och jag inspireras till max. Jag vill också stå så där med måttband runt halsen, klippa i tyger och nåla sömmar och fästa blixtlås, drapera, forma och skapa.

Jag har precis köpt mig en sån där fin skräddarbyst på fot som jag antar att alla andra designers har och lite Askungeaktigt med hjälp av möss och fåglar skapar sina fabulösa plaggprototyper på. Så nu har jag bestämt mig. Med dryga sju månaderna kvar till trettioårsdagen ( får lite panikkänslor när jag tänker på siffran) så ska jag damma av den där symaskinen. För nej, den har aldrig blivit använd. Den har bara stått där som en prydnadssak. Lite som en ouppnåelig dröm. Med tanken och meningen ”att en dag..”. Men nu ska jag utmana mig själv, jag ska leka att jag är med i Project Runway och den här gången ska jag inte bli ombedd att ta träslöjd resten av terminen istället.

Kommentera 15 st

Kommentarer
Ling-Ling
2011-04-18 - 20:44:19

Vilken dålig lärare, ska man inte hjälpa eleverna att utvecklas istället för att skicka över dem till ett annat ämne? Hmm... Tur att du blev designer ändå, att det inte dödade intresset.. :) Lycka till med symaskinen den här gången! :)

Sofia
2011-04-18 - 20:56:19

Hoppas du lyckas :) Skulle vara så grymt kul att se dina kreationer :)

Emma
2011-04-18 - 20:57:52

Inspirerande text! Jag älskar att skissa kläder, sy och mode i allmänhet men syslöjd, eller förlåt textilslöjd som det så fint heter, är det ända ämne är som jag bara har G i......plus att den här texten påminde om en föreläsning jag var på häromdagen. En kille fick höra av sin lärare redan i tvåan att matte nog inte var något för honom. Nu jobbar han med matteföreläsningar som han tjänat enorma summor pengar på. Ganska intressant! :)

STYLE CRUSH
2011-04-18 - 21:54:25

sv: tack fina du! :) blir så glad så! :)

Jessica
2011-04-18 - 21:54:28

Tack söt=) va glad jag blir!

Michaela Lejonberg
2011-04-18 - 22:29:46

Tack för fin kommentar hos mig:)Hade du möjligen Birgitta i slöjd på central? Tror att det är hon som är dålig på att lära ut hur man använder symaskinerna, eller så är det nåt släktdrag;) Jag var också kass... vi hade lite "tur" att hon blev sjukskriven och vi fick vikarie sista terminen... och då gick allt bättre...

mirjam
2011-04-18 - 22:32:01

Hejs! Ifall du vill och har lust och så får du gärna ställa en fråga i min blogg för jag har nämligen frågestund. kram mirjam.

TIDSTJUVEN
2011-04-18 - 23:18:07

Vilken fin krönika du skrivit! :)

Stina
2011-04-18 - 23:44:40

Vilken härlig krönika Anna. Jag tror att man kan göra allt om man ger sig f-n på det. Så att säga. Du är ju en multibegåvning i övrigt så nu är det dags att bemästra symaskinen en gång för alla! :)

Louise
2011-04-18 - 23:57:03

Härlig krönika! Hoppas du lyckas. :)

FREDRIKA PERSSON
2011-04-19 - 00:36:53

Sv; Okej! :)ha en bra tisdag

Malin
2011-04-19 - 10:23:18

Åh vad fin du är. Tack! Behöver lite pepp med ritandet. Och från dig är det alltid roligt att få pepp! :)

Linnéa
2011-04-19 - 11:17:13

Gud vilken bra krönika =) jag kunde inte ha syslöjd eftersom jag vägrade använda mönster. Jag tyckte syslöjdstanten var en dummer och valde istället träslöjd. Där hörde jag hemma när det gällde ämnet slöjd men hemma fortsatte jag att sy saker utan mönster på mammas maskin. Än idag syr jag saker, oftast blir saker bara halvfärdiga, men till sommaren skall jag vara brudtärna och jag skall själv sy klänningen - helt utan mönster. Jag tycker du är toppen som har satsat på din dröm - du inspirerar en var dag med din blogg och får en att inse att ingeting är omöjligt! Du är bäst!

Martina
2011-04-19 - 13:26:48

Tack for den harliga kronikan. Jag kanner igen mig. Jag var den dyraste eleven min syslojdsfroken hade, for jag lyckades alltid ha sonder allting verkade det som.Samtidigt var min stora drom att bli modedesigner.Drommen andrades by the way till journalist, och det har jag aldrig angrat.Men hursomhelst vill jag ha mer froknar och larare som ger alla en chans. Som stimulerar, peppar och stottar.Synd att elevers sjalvvarde och sjalvfotroende blir nertryckt eftersom man ar lika mycket vard som sitt betyg.You go girl, jag diggar dig.Snart flyttar jag tillbaka till Sverige, och hoppas att jag far traffa dig en dag...

Kramar

Martina

Banana
2011-04-19 - 20:00:25

Bra skrivet, känner igen mig lite. Min syslöjdslärarinna föreslog att jag skulle sy om min virkade grytlapp till en barbieklänning pga att den var så avlång och konstig och min mammma skrattade så att hon grät. Men på äldre dagar är jag, om jag får säga det själv, rätt skillad på att sy och det är till mig mina killkompisar kommer när de behöver hjälp att lägga upp byxor eller liknande. Virkningen ligger dock än så länge på hyllan, men en dag ska jag virka en fin grytlapp.


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: