GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

manliga feminister på manligt vis

2018-03-04 | 12:37:35 | Krönika/Politik/Tankar

(illis by moi)
 
Så här inför Internationella kvinnodagen ( och övriga året, varje år,  också för den delen) så har jag hamnat i flera diskussioner på Facebook med män som antingen ska in och förminska själva feminismen eller som på nåt förvridet sätt verkar se sig själva som feministiska förkämpar ?
 

När en rutinerad (blå) kommunpolitiker ifrågasätter ett gäng röda kvinnor som är taggade på den feministiska kampen inför valet i höst och ifrågasätter ”varför inte en gemensam kamp” och sedan uttrycker sig ”Nja... 
Så länge man kör med kvinnoföreningar (förbund) och "tjatar" om feminism, så är det inte jämnställdhet utan ut andra perspektiv”     (OBS hans lite konstiga stavning/formulering  där ej min)

Ja då ser jag än mer rött..
För det första varför är det aldrig någon av dessa feminismkritiker som någonsin tar åt sig att feminismens grundinnebörd är jämställdhet för ALLA?
Och vad då gemensam kamp? Välkommen alla män in i den feministiska kampen och fightas för oss alla precis som vi vita sannerligen har varit välkomna att slåss för svartas rättigheter.. eller har det då ”tjatats” om rasism kanske?
Bara att uttrycka sig så där ”tjata” är så förminskande i sig och ett av de allra största tecknen på att den feministiska kampen behövs.
Hade en GEMENSAM kamp förts av alla män i maktposition senaste åren..genom tiderna ja då hade vi sannerligen inte kommit långt med jämställdheten ty det är genom kvinnorörelserna , kvinnliga ”väckelsetåg” metoo, tystnadtagning, feminismen etc vi har rört oss framåt. Vi är en bit på väg men långt ifrån mål.

Och varför , VARFÖR ska alltid ALLA inkluderas när kvinnor ska kämpa? Kan det inte räcka att vi kvinnor försöker kämpa för oss själva i vissa kamper än att ni män ska in där och söla och bråka och ”vi ska med”.. när ni män allt som oftast gör saker mest för män. Nej starta gärna ni Gemenskapsrörelser och kämpa för alla - kvinnor inkluderat. Så kan väl vi få vara upptagna med ett tag att bara kämpa oss till att vara lika mycket värda, äga våra kroppar och inte be om ursäkt för oss själva hela tiden.

 
Nästa diskussion jag nu är inbegripen i är en fotograf som själv eftersökt kvinnor som kan tänkas vilja ställa upp på "konstnärliga fotografier" och annonsen visar bildexempel och det är naket, naket, naket. Facebook har valt att ta bort annonsen då den ansågs olämplig och nu är fotografen arg och uttryckte sig att han skulle börja fota blodiga lik istället...ja för det är ju det enda alternativet som är kvar till att inte få fotografera nakna kvinnor..ööhh..?
 
Min första fråga till honom var " Eller utmana dig o fota topless män istället."
Vilket svaret  då blev " Anna Larsson, jag gör som du, föredrar typ avbilda kvinnobröst 😁 Och topless män är ju ingen utmaning när det gäller FB..".
 
Varpå jag svarar:
fotomässigt gör jag det inte. Sen är jag nyfiken på varför
1) du som MAN inte vill framställa nakna män konstnärligt - det vore väl en utmaning?
2) varför du som MAN just vill framställa kvinnor nakna och kalla det konstnärligt.. kan du framställa kvinnor konstnärligt utan nakenheten?

Jag vet ju varför jag som kvinna själv väljer många ggr att just måla nakna kvinnobröst . Men jag föredrar det inte som du nu uttryckte att jag gjorde."
 
Och här kommer nu ett svar som egentligen får mig att fullkomligt rasa och koka inombords, så många lager av bara fel fel fel:
"Att kvinnor vill vara fina, vackra och sensuella är inget nytt under solen precis, och varit så under alla tider! Men ska inte alla kvinnor få möjligheten att få fram att dom är vackra och om dom vill även sensuella... Eller är detta bara tillägnat dom sk perfekta kvinnorna eller... Nej, kan jag som fotograf få "vanliga o normala" kvinnor våga visa sig "här är jag" så gör jag fenimismen en stor tjänst, eller handlar fenimism om att kvinnor ska låsa in sig i garderoben.. Och när det gäller ev avbildning av män så väljer man personligen det man tycker är vackrast, alltså kvinnor i mitt fall.."
 
Vadå göra feminismen en stor tjänst? Va?? "Vanliga o normala"? Vad är vanligt och normalt i sammanhanget? Och varför är det hans som mans  uppgift att visa detta måntro?
 
Jag försöker ändå hålla mig någorlunda saklig och lugn i nästa svar:
 
"självklart XXX" men ur rent feministiskt perspektiv är det inget nytt att MÄN nästan alltid framställer kvinnor nakna så fort de ska porträtteras och det är DU som eftersöker kvinnor som du ska just porträttera så. Det är ju inte kvinnorna som söker dig i den här annonsen utan det är din agenda. Kan DU porträttera kvinnor starka med jävlar anamma utan nakenheten? 
Det är en skillnad, stor sådan på män som vill framställa kvinnor nakna och kalla det konstnärligt just för nakenhetens skull kontra det som är en del av den feministiska rörelsen idag som t ex free the nipple - att den kvinnliga bröstvårtan väcker anstöt till skillnad från mäns och att KVINNOR som själva väljer att bara visa sig som de är raderas och genast sexualiseras. Att kvinnor som själva väljer hur de vill visa sig av sig själva fortfarande inte är ok. Så om det är en feministisk förkämpe du vill vara (?) Kan du porträttera kvinnor starka vackra egoboostande utan att klä av dom?
Jag tycker diskussionen är nyttig och intressant och vi som skapar ska väl också alltid fråga oss varför vi gör si och så och går det på annat sätt kanske för att bryta ny mark eller ska vi bara köra på i gamla hjulspår, strukturer etc..?"
 
Tja vi får väl se var detta tar vägen någonstans...vågar vi hoppas på ett manligt omtänk?
Kommentera 0 st

Kommentarer

Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: