GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

Rom, dag 2

2017-09-06 | 11:38:16 | Egocentrerat&Vardagligt

Här kommer ett inlägg om vår andra dag i Rom och en bildbomb.
 
 
Dagens enda "måstegrej" var att besöka Vatikanen/Petersplatsen/Peterskyrkan. Så efter att åter ha fyllt magarna med citronsmakande bakverk från frukostbuffén begav vi oss ut i den ljuvliga värmen. Måste säga ett halleluja förresten över att Roaming numera inte är lika med skuldsatt till döden att ha på utomlands så att man kan ha igång vägvisare i telefonen istället för att kämpa med kartor.
 
       
 
 
Men som jag nämnde i första inlägget så finns det ju saker, byggnader, statyer, fontäner, kyrkor, utsmyckningar, arkitektur utan dess like att se precis överallt i Rom så det blir många fotostopp och bara beundra vyerna längs med vägen till ett tänkt destinationsmål.
Får även säga ett hurra för att man lite överallt i fontäner eller vattenposter kan fylla på sin vattenflaska i värmen - inget fel på vattnet här inte.
 
        
 
         
 
Men vi kom fram till Vatikanen och precis som vid Colosseum blir man här påhoppad av guider och försäljare hela tiden som ska kränga pryttlar, biljetter etc. Bara att försöka ducka. Vi hade inte riktigt någon aning dock om hur det fungerade här vid denna magnifika plats där historiens vingslag fläktar en i ansiktet under den stekande solen, men det var ju bara till att googla. Man kan redan hemma i godan ro beställa inträdesbiljett in till kyrkan och därmed slippa köa. Väljer du att köa är det å andra sidan gratis att gå in. Kön var verkligen jättelång när vi kom , men vi beslutade oss för att ställa oss i den ändå och se hur den rörde sig. Liksom det var gött väder och man kunde ju beskåda platsen medan man stod där och de där 50 minutrarna vi faktiskt stod i kö gick ändå snabbt och jag hade tagit med en tshirt i väskan att dra över min klänning så axlarna täcktes och Stefan hade med sig sportbyxa att dra på över shortsen om de ansågs för korta för kyrkans klädkod. Så tänk på det om ni ska dit - inte för kortkort, urringat eller bara axlar.
 
 
 
                          
          
Peterskyrkan är en av världens största kyrkor och ja den är STOR...och det är statyer, skrifter, målningar, smyckningar, skulpturer precis överallt. Vi blev alldeles matta där inne, luften gick liksom ur så vi mäktade bara med en timme , vi kunde inte ta in mer..men vi kände oss ändå nöjda.
 
 
Så vi lämnade Vatikanen och kände oss hungriga , trötta och törstiga och hittade en liten restaurang i en gränd med rödvitrutiga dukar där vi tog oss varsin pasta och vin+öl och bara pustade ut och insöp italiensk smågateatmosfär efter allt religiöst och historiskt. Så himla mysigt.
 
 
Vi traskade vidare och hamnade huxflux vid Pantheon, ännu en jättefin och välbevarad historisk, jättegammal byggnad och där satte vi oss på torget och bara hade det härligt vid en uteservering, hörde gatumusikanter, såg nygifta fotograferas och jag totalnjöt av det faktum att få sitta där den första lördagskvällen i september i ljuvlig värme i Italien som jag drömt om så länge.
 
          
Efter Pantheon hamnade vi åter vid Piazza di San Lorenzo in Lucina och tog varsitt bakverk och kaffe medan jag sneglade åt Louis Vuittonbutiken...ja jag hade faktiskt tänkt att unna mig nåt litet lyxigt i Rom och av nån anledning så hade jag siktet inne på en Vuitton Pochette...jag som egentligen aldrig alls gillat Vuittons design särskilt mycket har nu mer och mer börjat gilla just de bruna monogramväskorna...Det är som med gröna oliver, avskydde det tills för några år sen när jag fick en i munnen en stekhet dag i Alcudia...nu kan jag lätt äta en burk själv en fredagskväll.
Så med Sachertårta i magen och säkerligen i mungiporna traskade jag in i butiken, redo med kreditkortet, men ack och ve de två modeller jag var sugen på var slutsålda i hela italien. Suck.
Nåväl, jag befann mig ju i Rom, så kunde knappast känna mig ledsen eller besviken. Resan i sig var ju en ren lyxighet för mig.
Vi bestämde oss för att sakta gå genom stan och tillbaka till hotellet för att vaska upp oss och byta om innan en sen middag ute.
 
 
 
 
 
 
Och i grön tyll återvände vi till Fontana di Trevi, som jag tyckte var det allra vackraste i Rom och jag gillade de kringliggande gatorna, gränderna och atmosfären där det hördes dragspel och fioler lite varstans och det bara kändes så där italienskt som jag sett i filmer. Vi tog varsin pasta på en urmysig restaurang där uteserveringen  var omringad av grönska  och där satt vi till en bra bit efter midnatt innan vi hand i hand promenerade tillbaka till hotellet medan varmt sommarregn strilade ned på oss och himlen ystes upp av jätteblixtar.
 
 
 
Kommentera 3 st

Kommentarer
Carina
2017-09-06 - 18:11:07

Den eviga staden! Man tröttnar aldrig på den!
Kram
Nina

Svar: nej det tror jag sannerligen inte man gör <3
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Susanna
2017-09-06 - 21:34:21

Jag var i Rom ca 2004, och jag var 15... Borde åka dit igen nu i vuxen ålder! Har du sett Änglar o Demoner m Tom Hanks? Man känner igen sig på massa platser, det gjorde filmen ännu bättre än vad den redan var!

Svar: åh ja den har jag ju sett men fasen nu ska jag se om den av just den anledningen du skrev!!
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

Cindy
2017-09-07 - 09:47:54

Ser ut att ha haft det riktigt mysigt. Rom är en väldigt fin stad.

Svar: ja det var mysigt! Väldigt fin stad verkligen <3
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: