GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

Bagel & Book

2009-01-25 | 11:03:15 | Egocentrerat&Vardagligt

Godmorgon på er. Hoppas ni sovit gott och fått en bra start på söndagen.
Idag ska jag sitta och jobba med ditt och datt, betala räkningar och så längta tll premiären av säsong 2 av Mia och Klara ikväll...Underbara Mia och Klara.
Men jag börjar dagen med Bagel och Bokfrukost.



Började läsa i den där boken, Stjärnfabriken, inatt och de verkar kul och bra. Inget intellektuellt mästerverk som Brott & Straff ( fast den boken är ju lite väl långtråkig...) men bra tidsfördriv, lättsam, underhållande.

Och på tal om lättsam underhållning.. note to myself: Måste säga upp prenumerationen på Veckorevyn..Veckorevyn.com gillar jag men tidningen..näe, not anymore..Och snart ska fröken Blondinbella vara on the cover...Och jag hoppas hoppas att nån annan får mer utrymme i media än  hon att ta tag i det här med vikthetsdebattensom pågår.
Nån som inte drömmer madrömmar om att bli tjock , som hånar andra tjockisar, som nu så genomskinligt endast pratar om choklad,godis,mat mat mat och lägger ut bilder på "allt hon äter" för att i nästa sekund lägga ut bilder där hon är massa kilo tyngre och anmärka på den förvandling hon genomgått senaste året.
För allt det där känns som när jag gick på gymnasiet och några tjejer som hade tydliga ätstörningar hela tiden pratade om hur mycket de ätit, att de just hade ätit och ojojoj vad de var godissugna och oj vad de hade vräkt i sig bullar samtidigt som de inte kunde förstååååå att de bara gick ner i vikt.

...ok..jag återgår till min bok nu..
Kommentera 29 st

Kommentarer
linnea
2009-01-25 - 11:09:38

va god din frukost ser ut att vara, måste nog gå och gör frukuost till mig själv..

Mackan
2009-01-25 - 11:12:06

Usch ja frukost måste man ju ta nu då...:)

Ha en underbar dag

Kram

Herrn här

Johanna
2009-01-25 - 11:22:56

Det ser gott ut. :D Ha det bäst!

favorit frukost?

KRAM <3

Angel
2009-01-25 - 11:30:51

åh då kanske man ska ta itu med den boken

Alexandra
2009-01-25 - 11:40:09

jag är lika upprörd som du på den här viktfixeringen om att man ska va så smal som det bara går. Kan vi inte bara acceptera oss själva (och alla andra) som vi är? Va sägs om att sträva efter att va frisk och inte matfixerad?

Alex
2009-01-25 - 11:52:39

Det är stor skillnad på att vara hälsosam och må bra och att ha ätstörningar. Ska man inte kunna vara smal och ha en hälsosam syn på mat och träning, vilket jag tycker Isabella har, och tycka att vikthetsen genom extrema bantningsmetoder är fel?

Garderobsgrubbel&Byråbekymmer
2009-01-25 - 12:04:45

Alex: jo jag vet att det är stor skillnad , jag har själv en gång i tiden genomgått en hälsosam vktnedgång på 22 kilo... Men jag tycker inte att hon är rätt person att leda den debatten när hon upprepade gånger klankat ned på överviktiga samt då och då verkligen framhäver den otroliga förvandling hon genomgått kroppsmässigt på kort tid och att hon är ny människa idag på grund av den samtidigt som hon ska säga åt andra att inte gå ner eller vara nöjda med sig själva som de är.



Jag tror en del unga tjejer ser på blondinbella och endast ser den otroliga viktnedgången och tänker att så vill jag med se ut/gå ner.

Moa
2009-01-25 - 12:46:38

mia och klara är kul!

Bim HD
2009-01-25 - 13:00:58

Mitt i prick, igen... Läser där ibland och inser, är hon rätt att prata om vikt? Hon käkar specialkost efter att ha lyssnat på dietrådrivare - stekt bacon och ägg mm till frukost. Oj, vad hon gick ner i vikt av det, ehhh... Jo, det var det hon gjorde, hon meddelade ju rakt av att hon gått ner och orkar mer - tex träna än mer... de visar bilder på alla specialsaker de drar hem från gymmet och dricker mm för att gå mer muskler, så de ska synas. Oki, proteinpulver - bra? Och sedan då resten...

Nä, jag håller på dig... hon är inte riktigt rätt person för saken, även om hon nog VILL vara rätt och göra rätt. Blir dock lite fel...

Ja, man KAN vara smal, nyttig och må toppen... Inga problem. Dock kan man vara minimal och TRO att man mår toppen, tills man kollar vissa värden, hm. Någon som skådade tex Man blir vad man äter, eller vad det nu heter... DÄR var det ett par, hon stor och han smal... Vem hade störst risk för hjärtproblem mm? Jo, kolestrolet var ju olidligt högt på honom, medan hon med sin rätt stora övervikt inte alls hade problem. Man ska alltså INTE enbart stirra sig blind på HUR man ser ut utanpå... det är det som inom som räknas - som alltid...

Må så grankott... kramis skruttisen!!!

(ngn som själv inte direkt kan räkna sig som överviktig(?) och det kolestrolet som är farligt är för högt, men det goda är så mycket bättre (pga träningen?) så det inte än är skadligt... ... ... hjärt- kärlsjukdom i släkten gör dock saken inte roligare, men... Hur halkade jag vidare in på något helt annat än inlägget, eller gjorde jag det? får fundera!!! :D)

Bim HD
2009-01-25 - 13:10:30

Förresten...

Själv började jag läsa Michael Connelly - Räven - igår. Det är en inbunden bok, och då med större stil än vad pocketboken jag läste har... Så då får man byta lite kryss mot lite läsande, igen :) JA, jag vet - borde byta glasögon. Hm, men hur få råd? Speciellt nu, suck... Förstorningsglas framöver, eller? hihihi...

Må så grankott... kramis från mig till dig... och gosa med katterna dina åt mig... min ligger i fotänden av sängen, delvis under datorn, och myser ;)

Petra
2009-01-25 - 13:11:15

jag har aldrig sett det där mia och klara programmet men alla säger att det är så bra! :)

Håller med om det du skriver om blondinbella. Jag är så trött på hysterin runt henne. vad är det som är så märkvärdigt med henne?

Vilken tidning ska du börja prenumerera nu? eller ingen kanske?

Emma
2009-01-25 - 13:33:20

Låter som en vettig idé, att säga upp prenumerationen alltså. Det är så sant att någon annan faktiskt bör ta upp den debatten, Bella utstrålar för mycket dubbelmoral när hon gör det helt enkelt! Och för att gå till något helt annat; grym frukost, bagel.. Det känns otroligt lyxigt!

Ida
2009-01-25 - 14:11:27

Vad heter författaren??

Alexandra
2009-01-25 - 14:19:51

Jo, man kan du alltid hoppas! Det där är ju ett väldigt seriöst ämne, så man hoppas ju poå att någon verkligt seriös tar tag i ämnet, om dte nu ska upp till ytan.

Garderobsgrubbel&Byråbekymmer
2009-01-25 - 14:22:09

Ida: Författarna heter Clare Naylor & Mimi Hare

Anonym
2009-01-25 - 14:29:46

Du själv gnäller ju konstant över hur tjock du är och hur mycket komplex du har över dina feta lår osv, trots att du uppenbarligen är normalviktig. Då är ju du med precis lika mycket och driver på "vikthetsen". Ditt ideal verkar ju också vara undervikt snarare än normalvikt.

BELLA
2009-01-25 - 14:30:14

den där boken ska jag kolla upp! älskar verkligen att läsa, och nu är jag inne i ett sånt där 'lässtim' igen, jag går bara och tänker handlingen i boken hela tiden! (just nu läser jag den sista i milleniumtriologin, men tyvärr befinner den sig hos min mamma just nu, så jag har ingen tillgång till den förrän imorrn! :P) ha en fin dag tjejen!

Garderobsgrubbel&Byråbekymmer
2009-01-25 - 14:47:48

Anonym: Ja jag har en massa komplex men jag utser mig själv heller inte till en sund förebild eller säger åt andra hur de ska äta och tänka kring vikt och kropp eller klagar på och hånar de som är överviktiga.

Normalviktig vet jag inte om jag är då jag inte vägt mig på snart 2 år. Hela tonåren var jag mycket överviktig, och lyckades sedan gå ner 22 kilo men ändå alltid legat på gränsen mellan normal och liten övervikt i förhållande till min längd.



Jag förnekar aldrig att jag har komplex, att jag ha dagar då jag önskar att min kropp vore fastare och mindre eller att jag mår dåligt i provrummen när jag inte får på mig kläderna jag provar.



Det jag vänder mig emot blondinbella är att hon ska ta tag i vikthetsdebatten och klankar ner på Gynning och Katrin som mer öppet "svälter sig sälva" men Blondinbella själv har rasat i vikt och då var hon inte ens överviktig från början och gått på specialdieter osv



Mitt ideal är alla ska ha den kropp de själva mår bra i, psykiskt som fysiskt.

Hanna
2009-01-25 - 14:54:22

Jag har läst Blondinbellas blogg ett tag, till en början av den enkla anledningen att jag störde mig på henne och hennes översittar-attityd. Jag slet mig i håret när hon skrev nedvärderande inlägg om folk som jobbar på Ica och tjockisar. Men något man samtidigt måste ha i åtanke är att bruden var 16-17 när hon skrev det.

Enligt mig har hon mognat avsevärt sen hon skrev dem inläggen. Åldersskillnaden är inte så stor, men hon har mognat. ALLA har väl rätt att ändra sig, eller? Och alla har väl rätt till en andra chans?



Om Blondinbella är redo att ge sig in i vikthetsdebatten så ser jag ingen anledning till att inte låta henne ta den kampen, för hon är ju ändå ute efter att göra någonting bra. Eller hur? Hon är inte all evil som du verkar ha bestämt dig för. Jag håller med Blondinbella om Gynning och Katrin, att de är dåliga förebilder, det handlar INTE om att klanka ner på dem, utan om att man skräms av att två så pass stora profiler i bloggvärlden går ut med sånt skitsnack om att man alltid ska dela sin minimala sallad med sin vän. Blondinbella har rasat i vikt ja, men INTE på grund av svält. Hon har under ett års tid gått ner i vikt i lagom tempo, i ett hälsosamt tempo. Och då inte på grund av svält som t.ex. Gynning. Hon har ätit hälsosamt och tränat ordentligt.



Och det är så typiskt att säga "nej nej, inte Blondinbella, hon kan inte föra kampen mot vikthetsen, nej det är fel person för jobbet!" och bara ja juste, klaga. Istället för att göra någonting åt det själv. Om man inte är beredd att lägga ner tid på ändamålet själv, om det enda man är villig att bidra med är lite halvbittra inlägg om att en viss person INTE ska föra kampen istället för att komma med vettiga förslag på någon annan som kan föra den så tycker jag att man kan lägga ner sin energi på något helt annat.

Garderobsgrubbel&Byråbekymmer
2009-01-25 - 15:11:13

Hanna:Tack för din kommentar/åsikt!



Men grejen är den att Blondinbella inte ens behövde gå ner i vikt från början heller för hon var inte överviktig när hon började gå ner.

Och ja en del kan skyllas på ålder "hon var ung och dum" men ska då en 18åring ens ta tag i denna debatt som är så viktig? Kanske ska folk som är insatta och kunniga i ämnet göra det?

Jag tror Blondinbella har långt mycket mer makt och inflytande idag än Gynning och Katrin. Särskilt hos yngre då Gynning/Katrin är tio år äldre än Bella. De tilltalar inte samma målgrupper.



Och jag hoppa då att folk är lika förstående och ger Gynning/Katrin andra chanser om de nästa vecka går ut och säger att de vill ta tag i vikthetsdebatten trots att de förra veckan skrev om att dela en sallad som bra svälttips.



Jag tänker inte ge mig in i viktdebatten på det sättet , jag utger inte mig själv heller som nån bra förebild men jag får ändå ha en åsikt om det hela. Särskilt kanske när jag har så pass dåligt självförtroende och ibland lätt påverkas..både av sådana som Gynning " ja man kanske ska sluta äta" eller av Blondinbella" hmm ska jag också vräka i mig choklad men ändå se vågen peka nedåt hela tiden.."..?



När hon la upp bilder från arkivet igår anmärkte hon själv på sina stora förvandling och det som nåt positivt och jag tror en del unga tjejer kan tolka/känna det enbart som" jag vill också gå ner så mycket i vikt jag vill också bli smalare".



Jag ser inte Blondinbella som en ond människa.

Jag ser henne som en ung tjej som blivit till en industri med allt för mycket makt och inflytande än vad hon borde ha..för sin egna skull och andras.

Anonym
2009-01-25 - 15:36:35

Att säga att blondinbella "inte behövde gå ner i vikt från början" är ju lite dubbelmoral, när du just sagt att "alla ska ha den kropp de själva mår bra i, psykiskt som fysiskt."

Kanske mår blondinbella som bäst - psykiskt och fysiskt- i den kropp hon har nu? Då har väl hon all rätt att vara stolt och glad över sin förändring, även om den enligt andra "inte behövdes".

Tobias
2009-01-25 - 15:47:19

mums va gott :D

Garderobsgrubbel&Byråbekymmer
2009-01-25 - 15:49:02

anonym: Helt rätt ja.. men varför får hon då gnälla på Gynning/Katrin som vill gå ner för att de tror nog också att de nog kommer må bättre i sig själva om de svälter ned sig några kilon till? Varför får/fick BB gå ner och inte andra?



Det är det jag stör mig på - dubbelmoralen från BB's sida.



Jag är inte för Gynnings/Katrins öppna svälttips om att äta minimalt, men de är ändå ärliga om att de vill gå ner.

Men jag är heller inte för att BB ska föra vikthetsdebatten när hon själv i mars skrev att lchf-dieten inte var nåt hon skulle göra men sen ändå levde efter, att hon under hösten skrev flera inlägg om att hon bara fortsatte att tappa i vikt och nu mest skriver om all choklad hon vräker i sig.



Jag är ingen förebild vad gäller kropp och vikt men jag kan ändock ha åsikter om vilka jag tyker ska vara förebilder.

Kanske särskilt då jag själv inte har ett alla gånger sunt förhållande till mat/kropp/vikt/mig själv och hade jag varit yngre än vad jag är idag hade jag säkerligen påverkats mer negativt av BB än positivt.

Jag hade säkerligen börjat mixtra med maten och testat egna versioner av lchf och tänkt "kan blondinbella kan jag"


Malin
2009-01-25 - 15:55:22

Håller med dig där hon kanske inte är rätta personen att yttra sig i denna debatt!

Anonym
2009-01-25 - 16:01:10

Det är väldigt lätt att sitta och säga "jag är ingen förebild - men det ska dom vara". Jag gillar inte Blondinbella, men du är minst lika dubbelmoralisk och hycklande som hon är. Enda skillnaden är att du försöker maskera det med ditt "dåliga självförtroende".

Har man bara dåligt självförtroende/självkänsla/självbild så är det visst okej att klaga över sin egen vikt, och gnälla över andras bantning?

Garderobsgrubbel&Byråbekymmer
2009-01-25 - 16:15:20

Anonym: men nu har jag inte sagt vilka jag tyckt ska vara förebilder. Jag tycker bara inte att hon är någon förebild vad gäller vikthets, inte från min synvinkel. Men det är ju jättebra om du tycker att hon är det och du kan se det positiva som jag inte kan/göra.



Men en viktig skillnad är att jag tycker inte jag är en förebild, jag försöker inte vara det och har inga ambitioner att bli det heller.

Jag har varit jätteöverviktig, det var först när jag gick ner i vikt som jag fick konstigare inställning till min kropp och tyckte jag var tjock osv. Men jag pekar inte ut folk och klagar över deras eventuella gäddhäng på armarna eller säger att min värsta mardröm vore att gå upp 20 kilo.



Och jag gnäller inte över hennes bantning, jag ifrågasätter hennes lämplighet som förebild och förespråkare för unga tjejer som är i färd med att börja mixtra med mat och kost och sin kropp när jag tycker att hon själv just senaste året mixtrat med mat och hånat tjocka människor och sagt att anorexia inte är en psykisk sjukdom.







men det är väl bra att vi har så pass olika åsiker - på så sätt är debatten igång och levande.



kram


Hanna
2009-01-25 - 16:21:47

Tack själv för att du svarar på kommentarer! :) Känns betydligt mer givande att kommentera i en blogg där man själv får lite respons!



Då jag läser Blondinbellas, Katrins och Gynnings bloggar så är jag rätt insatt i hela hetsen emot varandra. Och då har jag gjort något jag aldrig trodde att jag skulle göra någonsin, tagit Blondinbellas parti. Och då blev jag... jag vet inte, stött av någon anledning när jag läste ditt inlägg. Inser nu i efterhand att jag kanske gick lite hårt åt. Inte det som var meningen med min kommentar egentligen. Så om jag överdrev en smula så skyller jag det på min baksmälla och min fettsuktande kropp! :)



Nej, Blondinbella kanske är inte är den RÄTTA personen att föra den här debatten, ja hon har en släng av dubbelmoral i sina uttalanden om vikt. Men sån är jag med, sen är jag visserligen inte Sveriges största bloggare med enormt stort inflytande på massa småtjejer. Bara för att JAG tycker att JAG behöver gå ner i vikt, att JAG behöver banta så betyder ju inte det att jag tycker att någon annan med min kroppsform borde banta. Jag tycker ofta att folk med min form - det vill säga kort och kurvig, är väldigt vackra, men det är alltid svårare att acceptera sig själv för den man är än vad det är att säga till någon med exakt samma form och komplex att de är vackra precis som de är.



Jag är bara glad att någon försöker ta tag i det, sen är det kanske inte hon som kommer att lyckas ro båten i land. Men hon är ändå en tjej med väldigt mycket makt som hon skulle kunna använda sig av för att rikta ordentligt med uppmärksamhet på vikthetsdebatten. Sen kanske hon inte leder den, men hon kan lyckas dra uppmärksamheten till den på allvar!



Jag vet inte vem som är den rätta personen att ta upp den här kampen, just nu tycker jag bara att det är förbaskat bra att det kommer upp på tapeten igen, att någon gör någonting!

Garderobsgrubbel&Byråbekymmer
2009-01-25 - 16:59:35

hANNA:Jag blir ju glad när jag får respons på det jag skriver oavsett om det är ris eller ros - det är ju kul med meningsskiljaktigheter eftersom man får chansen att diskutera och debattera. Och jag uppskattar när folk vågar ha en åsikt.



Jag är inte för Gynning/Katrin och deras svälttips mer än att de är ändå ärliga utåt med sina sjukliga metoder och eftersom de är ärliga med det så kommer det ju också fram att många tycker att det är dumt/sjukt/farligt.

Men jag kan heller inte vara för Blondinbella när hon uttalat sig om tjocka på nedlåtande sätt, skrivit nåt i stil med att anorexia inte är en sjukdom osv samt själv gett diettips i och med lchf.





Jag är heller ingen bra förebild - för jag liksom du har ju dagar då jag hatar min kropp, tycker jag är skitfet och äcklig, men aldrig nånsin hånar jag andras kroppar eller uttalar mig om hur anorektiker känner eller att det inte är en sjukdom.

Men säkerligen så finns det dom som tar illa upp , som är större än mig, när jag kallar mig för tjock precis som jag tar illa upp när smalare personer än mig tycker de borde gå ner i vikt.



men därför tror jag Blondinbella kan vara fel människa att sätta främst i denna debatt eftersom jag tror att unga tjejer främst ser en tjej som har allt och som rasat i vikt, har skitsnygg kropp och gått på diet, men ändå går ner i vikt "trots att hon vräker i sig choklad".



Men de tär jättebra om andra faktiskt ser positiva saker med det som jag inte gör.

Sassy
2009-01-25 - 19:52:09

jag har längtat så länge efter de nya avsnitten av mia och Klara. Nu är jag så förväntansfull att jag går som på nålar!



kram


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: