GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

Me me me me

2008-01-27 | 22:39:37 | Anna/Avanna-fakta,frågor&svar

146310-4224

Ok people, som jag skrev imorses fick ni ställa frågor till mig om det är/var nåt särskilt ni undrade kring mig och mitt..det jag sysslar med och så där och nu så har jag sammanställt det jag oftast får frågor om här i bloggen och via mail.

Om Mig
Namn: Anna Eleonor Larsson
Ålder: 26
Bor: Trea i Tidaholm 
Var ligger staden du bor i? Tidaholm ligger i Västergötland, 6 mil norr om Jönköping ungefär.
Längd: 157,5 cm...får ofta frågan om hur lång jag är..för tydligen så har många av er föreställt er mig som lång..? Fast det kanske man gör naturligt kring människor man inte känner..man tänker sig folk som långa snarare än korta..
Familj: Sambo med min pojkvän Stefan. Mamma, pappa och en storebror. 4 katter som bor hos mina föräldrar.
Bästa vän: Karin och Christian
Favvodrink: Tequila rose och cosmopolitan
Laster: Te, choklad, smörgåsar..

Hur jag och Stefan träffades och blev tillsammans.
En väldigt lång historia som jag ska försöka kortfattat dra här nu..
Vi träffades första gången strax efter att jag tog studenten år 2000. Vi träffades på krogen och Stefan kom fram till mig och vi pratade lite..fyllesnack kanske mest..Vid denna tidpunkt hade jag precis börjat gå ut, börjat dricka alkohol och i princip skaffat mig helt nya vänner..Jag hade på 1,5 år gått ner 22 kilo och hade alltid förr klassats som klassens tjocka clown typ.
Så  när killar "äntligen" började se mig och jag vågade mig på ett uteliv så trodde jag aldrig att de menade nåt allvarligt med mig...Så heller inte Stefan.
Dessutom hade jag bestämt mig för att flytta till Stockholm...
Han ringde mig några gånger men jag var för blyg men samtidigt äckligt stöddig...Så jag nobbade honom.
 Flyttade till Stockholm, bodde där i ett år..kom tillbaka till Tidaholm och träffade på Stefan då och då återigen på krogen..men vi var upptagna båda två i mer eller mindre seriösa relationer tills våren 2003 då han ihärdigt och ridderligt uppvaktade mig på alla tänkbara sätt.
Men jag var rädd.
Blablablalbla drama drama blablabla tears och tårar gap skrik skratt pizza öl blablabla..
Men så blev vi tillsammans då äntligen den 6 mars 2004 nästan fyra år efter vårat första möte. Still going strong!

Utbildning
gymnasiet läste jag Samhäll-Samhäll och hade foto som tillval. Älskade samhäll och historia och fick som vanligt ganska usla omdömmen i foto och estetiska ämnen - det har jag alltid fått grundskola och gymnasietiden igenom.
I Stockholm pluggade jag engelska vis Sthlms universitet samtidigt som jag jobbade som telefonintervjuare.
Tillbaka i Tidaholm följde två år på Hellidens Folkhögskola. 1 år Grafisk Produktion och 1 år Text- och bildkommunikation. Sedan följde några år vid Skövde högskola där jag pluggade Statsvetenskap A+B, Litteratur A+ B, Kreativt Skrivande I +II, Europakunskap, Filosofi och Politisk filosofi.
Efter det ett halvår av arbetslöshet innan jag fick en visstid på swedish Match och när den gick ut så påbörjade jag Yrkesförberedande Konstnärligt Fördjupningsår - återigen vid Hellidens folkhögskola.
Den utbildningen avslutades 1 juni förra året och då startade jag mitt företag.

Företaget
Jag valde att starta mitt företag då jag inte hade varken ork eller lust att åter gå till arbetsförmedlingen och ställa mig som arbetslös och gå igenom det helvete jag hade året innan. Jag hade fått blodad tand på det här med konst och hade lite småarbeten på G inom layout och grafisk design och med stort stöd från mina nära och kära tyckte vi att det vore dumt att slösa bort allt jag läst och min passion och den talang andra verkade se i mig bara för att kanske hitta mig ett fabriksjobb där jag skulle vantrivas, förvärra mina ryggproblem och sakta men säkert glömma bort hur man ritade och fotade och bli van med tryggheten att få en stadig lönelapp varje månad.
Företaget som fortfarande inte har något namn - fast det är på G nu, sysslar huvudsakligen med Foto - illustration och Grafisk Design.
Det är väldigt långt kvar tills det att jag skulle kunna leva på det, men ibland känns det riktigt bra.
Fick en verklig självförtroendekick när Modemecka valde att ta in mina t-shirtmotiv.

Vilka program jag använder när jag skapar

Just för tillfället illustrerar jag uteslutande i Adobe Illustrator. Jag ritar med musen och har ingen ritplatta eller Wacom eller så. Jag färglägger oftast i Photoshop. När jag ritar för hand föredrar jag att skissa antingen med kol eller med svarta tuschpennor i olika tjocklekar och spetsar..Sedan fotar jag eller scannar in bilden i datorn och vektoriserar i Illustrator och färglägger i Photoshop.
Jag har aldrig använt paint.
Jag är ganska mycket självlärd i dessa program..fick lära mig grunderna mina första två år på Helliden men då var jag benhård med att bara rita med penna och papper och foto - fotograferade endast analogt och stod i mörkrummet.
Nu fotar jag nästan uteslutande digitalt och det är i photoshop jag behandlar mina bilder efteråt.
Hur jag får mina bilder med vit bakgrund: Jag frilägger med lassot eller quick selection tool eller så fotar jag mot riktigt vita bakgrunder.

Kameror
Jag fotar mest med min Canon Eos 400D som jag har 4 objektiv och extern blixt till. Även en liten fjärrutlösare och ett stativ. En analog Canon Eos 300 samt en digital kompaktkamera Samsung S1050. 

Om att hjälpa med bloggdesign, bilder etc..
Får nästan dagligen förfrågningar från folk som vill ha hjälp att antingen göra en bloggdesign eller få en illustration designad till sin blogg...
Och jag gör det gärna men då får ni betala för det! Jag ser det som ett jobb eftersom det är vad jag och mitt företag sysslar med.
Vill ni ha en illustration som ska vara personligt för er eller en bloggdesign får ni förstå att dels tar det massa tid, dels blir det ett slags konstverk och ett original.
Och jag kan förstå att många drar sig ur så fort det blir snack om pengar men samtidigt måste jag sätta ett värde på det jag kan och det ni faktiskt vill ha..för ni har ju uppenbarligen fastnat då för min stil och den måste ju vara något värd.  Det är så lätt att man blir smickrad över att ens bli tillfrågad men det är farligt att hamna i det tänket och det är fel av andra att tro att man ska göra det gratis...inte begär man att tex en frisör ska göra sitt jobb gratis jämt?
Ni är alltid välkomna att köpa mina bilder. Det är bara att maila.

Ja..detta var väl det vanligaste som ni frågar mig ..om det är nåt mer ni undrar över eller som verkar oklart eller jag ska förklara vidare - Fråga på!
Kommentera 28 st

Kommentarer
Jenny
2008-01-27 - 22:41:38

vilket fint kollage du har gjort! :)

Hanna
2008-01-27 - 22:45:59

Tack tack, detsamma!

DONNASANDRA
2008-01-27 - 22:56:45

Himla kul, men det känns som att det utelämnades lite i kärlekshistorian ;-) Jag själv tror alltid att alla är lika korta som jag själv, det är roligt att man utgår från sig själv :-D Kram på dig!

Ellinor
2008-01-27 - 23:02:39

Kul att läsa:)

en fråga:
vad gör du om 10 år?

Lottis
2008-01-27 - 23:03:36

Hihi, det där med kärlek kan vara knepigt... Trodde jag var den enda som strulat fram och tillbaka och haft dålig tajming... Eller, det vet jag ju att jag inte är, det finns väl en kärlekshistoria för varje par, men alla är inte lika långsamma och omständiga som jag... *hm* Hur eller som var det skoj att få veta lite mera om dig. Du känns så nära mig själv, det är väl därför jag tycker om dig så mycket :-)
Nu ska jag hoppa i säng. Hoppas du får det supermysigt i Stockholm, gumman! Kram på dig

Ellinor
2008-01-27 - 23:13:14

Det lät bra:) Då kommer min super-sharpen illustration vara värd massor, av den berömda anna larsson:)

Isabella
2008-01-27 - 23:33:04

Detta var superintressant att läsa!men jag är superchockad över "..och fick som vanligt ganska usla omdömmen i foto och estetiska ämnen"! de måste ha varit galna, du är ju hur grym som helst!och givetvist ska du ta betalt för dina illustrationer, keep up the great work!
Kram

delinda
2008-01-27 - 23:38:33

kul läsning tjejen =) va roligt att få veta lite mer. hoppas du haft en härlig helg.kram

Eva
2008-01-27 - 23:42:42

Jag trodde du var längre. Vet inte varför jag trodde det. :o)
Bra skrivet om bilder och design...
Jag får själv massor av frågor varje dag.
Och det funkar inte att hjälpa alla gratis... då skulle man inte göra annat.
Jag svarar inte på alla frågor längre, jag orkar inte helt enkelt.
Kul att läsa lite om dej!
Hoppas du haft en fin dag! :o))
Kramar Eva

Johanna
2008-01-27 - 23:53:08

Åhh vad roligt att få veta lite mer om dig Anna... Ser fram emot att få lära känna dig ännu mer!

Kristina
2008-01-28 - 00:06:56

kul att läsa, fast jag är nog lite udda, jag föreställer mig människor korta...alltid, kanske för att jag själv är lång, och tycker att alla är jätte korta, hatar verkligen att vara lång, skulle döda för din längd!
kram

Anna
2008-01-28 - 01:32:57

kände igen mig med skoltiden, när man gick från den osynliga till att få uppmärksamhet.

Gulligt möte med din kille också, även om det inte gick vägen på en gång så verkade han ju inte ge upp i första taget, intresset fanns kvar där hela tiden :)

anna
2008-01-28 - 05:07:26

härligt att få känna dig lite mer :) ha det kul i sthlm!

Mia
2008-01-28 - 08:31:46

Roligt å läsa om ditt liv! Nu har jag fått en bättre bild av Anna :) Skulle vilja ha läst allt du har läst! Läser just nu en kurs i Grafisk design och har läst en i digitalt modeskissande..that's it. Men kanske bygger på de. Bra det där sista. Det är så sant ju..

Sassy
2008-01-28 - 10:02:37

Vad kul med ett riktigt Anna-inlägg! Och jag trodde faktiskt länge att du var lång, typ 1.80 och blev riktigt förvånad när du skrev att så inte var fallet!

Hoppas du har det underbart i Sthlm!
kram

Gisela
2008-01-28 - 10:03:51

Som frisr kan jag instämma med att jag får en hel del förfrågningar av vänner lr liknande också... och då ska dte helst vara gratis för man kan ju inte ta betalt från en vän lr så. Men jo? Jag tog en utbildning, har ett företag och jobbar inom det, då tar ma betalt av alla. Hur ska man annars överleva på det?

Elin
2008-01-28 - 11:04:12

Haha förrutom att vi båda gick samhäll samhäll, så älskade jag också historia ;) Det var mitt absoluta favoritämne.. haha....
Men varför fick du så usla betyg i foto och bild? Du är ju superbra... går ju inte ihop :P haha....
Själv var jag min fotolärares och kanske framförallt min bildlärares favoritelev :P haha... Skönt att det fanns nåt jag var bra på förrutom historia :P I övrigt var dete väl ingen höjdare :P

frida
2008-01-28 - 15:06:01

oj, gudars vilka läckra ögon du har. syftade på bilden med grabben där uppe.. ;) svinasnyggt!

Sara
2008-01-28 - 21:59:43

Vad roligt att få veta lite mer! Klart att folk ska betala för att du gör ditt jobb, det borde vara självklart för alla människor. Blir så trött på folk som tror att allt ät gratis här i livet!

Monica
2008-01-29 - 11:41:34

Jag fick en rysning när jag läste om hur du och din pojkvän träffades. Det blev kärlek!!! Vackert!! :) KRAM

Anonym
2008-01-29 - 12:47:48

jag undrar vad du lever på, om man då bortser från ditt företag?

anna
2008-01-29 - 12:57:33

anonym: jag har en väldigt snäll, hårt arbetande sambo med lön.

Gabriella
2008-02-03 - 11:57:09

22 kg, gud så bra gjort.. önskar jag oxo lyckades klara det...

anna
2008-03-04 - 07:11:23

tack, det var intressant att veta:) Jag funderar själv på att söka konstutbildning antingen i canada eller i europa. Men det kan jag ju inte förän gymnasiet är klart..
kram!

Camilla
2008-03-18 - 01:17:30

Vad mycket du hunnit med på rätt kort tid. Jag önskar att jag hade the balls att starta eget också men jag är alldeles för feg och okunnig :p Var det inte läskigt att satsa på ett eget företag?

hannah
2008-04-24 - 17:52:43

var de hon som har bloggen karin olofsson som är din vän? :)

anna
2008-04-24 - 17:55:54

Hannah: nej det är en helt annan Karin.

Korneliusjeanett
2009-01-13 - 11:43:41

God bless you


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: