GARDEROBSGRUBBEL & BYRÅBEKYMMER -

En död medborgare kräver varken bidrag eller hjälp eller hur?

2007-01-24 | 15:17:48 |

Jag har sedan jag tog studenten år 2000 alltid hållt mig sysselsatt - antingen genom jobb fast framförallt genom studier. På högskola, universitet och folkhögskola.  Förutom under en liten period för precis ett år sedan.
Då blev jag arbetslös för första gången i mitt liv. Eftersom jag mest studerat och det på heltid har jag mestadels sommarjobbat. Förutom året efter studenten då jag arbetade nästintill heltid som telefonintervjuare i Stockholm Därför så har jag aldrig jobbat så pass mycket att jag skulle vara berättigad en a-kassa. Hur ska man kunna jobba minst 70 - ja nu 80 timmar i månaden plus studera på allvar på heltid samtidigt?

Då för ett år sedan så fick jag vänta och hålla ut 90 dagar enligt studerandevillkoret för att få en a-kassa. Det är alltså 3 månader utan några som helst pengar. Socialhjälp var jag inte berättigad för jag hade en sambo med högsta -a-kassabelopp vid den tiden - och det är inga stora summor för två att klara sig på heller...och att som 24åring gå och be sin pojkvän om fickpengar kändes bara än mer deprimerande.
Jag sökte alla möjliga sorters jobb under den här perioden samt jobbade GRATIS i en väns butik under denna tid bara för att jag inte kunde med att bara sitta hemma och lata mig.
Mina föräldrar och min sambo försörjde mig under denna tid.
De 90 dagarna gick på nåt märkligt sätt, fast långsamt.. och jag fick lägsta a-kassa beviljad - knappt
4900:- efter skatt - deprimerande lite, men mer än ingenting. Jag bytte ut detta mot så kallat aktivitetsstöd istället och tog arbetslöshet i den butik jag jobbat gratis i.
Efter några månader fick jag en visstidanställning på tändsticksfabriken och den löpte ut lagom tills dess att jag påbörjade min nuvarande utbildning i augusti.

Idag fick jag reda på av min a-kassa att när jag slutar skolan den 1 juni så står jag åter igen utan pengar. Trots att jag blev beviljad a-kassa förra året så har den nya regeringen slopat alla sådana villkor för en student. Studerandevillkoret är helt och hållet borta och det räknas inte heller att jag kom in i systemet förra året. För jag är student NU och NU regerar borgarna.
Jag kommer inte ens få pengar om 90 dagar efter jag slutat skolan.

Självklart vill jag hellre ha jobb, ett riktigt  och ett välbetalt jobb än att gå på a-kassa och bidrag. Men, det är faktiskt inte så enkelt att bara få ett jobb. Man får allt som oftast inte första bästa jobb man söker. Det vore skönt att ha lite ekonomisk säkerhet/stöd under tiden så att man i alla fall klarar räkningar och mat.Jag kan inte arbeta som CNCoperatör eller Fysiklärare vilket brukar vara de enda jobben som finns här i denna stad. Det är inte bara att flytta heller - man måste ha någonstans att bo och lite säkerhet och trygghet. Eller hur?

Men detta har den nya regeringen helt tagit bort. Idag känner jag mig helt tom och helt utan ljus och möjligheter. Jag ser idag ingen större framtid. Och det kommer vara så många studenter som kommer att få inse och vakna upp i ett kallt och rått sommarsverige i år.
Ska vi behöva känna oss så värdelösa och nästintill självmordsbenägna?
Fast å andra sidan, kära Borgare och borgerliga väljare; En död medborgare kräver varken bidrag eller hjälp eller hur? En död är ingen ful, krävande börda för samhället va? Men var de verkligen dit ni ville komma?

..överflödig fråga kanske..
Kommentera 4 st

Kommentarer
Anonym
2007-01-24 - 19:03:52

Ja, det är verkligen FÖR JÄVLIGT!!! Det går inte utan att vara extremt ful i munnen att beskriva hur jävla störda alla som nu gått på "det nya arbetarpartiet-skitsnacket" faktiskt är!!! Eller ursäkta, ni som tar åt er var, ni var dumma just då! När ni gick till vallokalerna. För nu har ni väl insett vad detta betyder!!!! Och har ni inte det så står jag kvar vid att ni är störda!!! ÅHHH, jag är så arg!!! Fast alla ni som INTE gick och röstade alls, er tänker jag inte ens kommentera...

Anna, kan du inte ringa mig? Min mobil har gått sönder och alla nummer försvann, du stod under Pärlan... Du hittar mig på eniro tror jag...

Li
2007-01-24 - 19:05:12

Postat av??? Li, jag skrev det i namnrutan... Det föll väl bort!

Anna
2007-01-24 - 21:23:13

Li: JA det faller bort ibland - bara för att man ska bli än mer pissed off än vad man redan är.

Jag kan inte ens beskriva hur besviken, arg ledsen störd, irriterad nästintill hatisk på dom som röstade fram denna regering och på dom sitter i den...Fattar dom vad dom gör??
Och de som berättat att de röstat på den nya regeringen..deras argument för denna röstning är så in i helvetiskt idiotiska så det finns fan inte...och det är det emst skrämmande...att de gjort så här bara för att de kanske tyckte Persson var ful...eller för att det kunde "ju vara lite kul med en förändring"...eller " men de kan väl få chansen - vi kan ju byta om 4 år i så fall"...FAN!

sanna
2007-01-25 - 15:02:14

då får vi hoppas att du hittar ett jobb efter studierna.


Namn:


Mejl: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Kommentar: